Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -72

1376. The novel written by C.V. Raman Pillai
A:-Marthandavarma                                    B:-Bhutarayar
C:-Kerala Simham                                         D:-Vishakanyaka
Answer:- Option-A

1377. The woman, who is famous through the 'Rajadhani March' to Kaudiyar Palace
A:-Akkamma Cheriyan                                 B:-Anna Chandi
C:-Arya Pallam                                                D:-A.V. Kuttimalu Amma
Answer:- Option-A

1378. Who founded common wells called " Munthi Rikkinar" for people from all castes?
A:-Sahodharan Ayyappan                            B:-S.N. Guru
C:-Vaikunda Swamikal                                  D:-Kumara Gurudevan
Answer:- Option-C

1379. Kallumala Agitation associated with
A:-K.P. Karuppan                                              B:-Ayyankali
C:-Lalitha Prabhu                                    D:-Parvathi Nenmenimangalam
Answer:- Option-B

1380. Who is known as "Kerala Vyasa"?
A:-Kodungallur Kunhikkuttan Thampuran
B:-A.R. Raja Raja Varma
C:-Kerala Varma Valiya Koil Thampuran
D:-Rama Varma Thampuran
Answer:- Option-A

1381. The Malayalam poet who bagged Asan Smaraka Award 2016 is
A:-Akkitham                                                 B:-O.N.V. Kurup
C:-Kavalam Narayana Kurup                   D:-Chemmanam Chacko
Answer:- Option-D

1382. The 12th person among the Chief Ministers of Kerala is
A:-Ummen Chandy                                    B:-V.S. Achuthanandan
C:-Pinarayi Vijayan                                   D:-A.K. Antony
Answer:- Option-C

1383. Which among the following rivers in Kerala flows towards west?
A:-Kabani                                                        B:-Bhavani
C:-Pambar                                                      D:-Periyar
Answer:- Option-D

1384. Neolithic cave site of Edakkal is situated in which district ofKerala
A:-Wayanad                                                     B:-Kannur
C:-Kollam                                                         D:-Idukki
Answer:- Option-A

1385. Which is the lowest mountain pass in the western ghats?
A:-Nathula pass                                             B:-Khyber pass
C:-Palakkad pass                                           D:-Thamarassery pass
Answer:- Option-C

1386. ''Jeevitham thanne santhesham'' is the biography of which social reformer
A:-Sree Narayana Guru                                B:-Poikayil Yohannan
C:-Thycaud Ayya                                            D:-Chavara Kuriakose Elias
Answer:- Option-D

1387. Which among the following not related to Ayyankali?
A:-Sadhu Jana Paripalana Yogam                 
B:-SNDP
C:-Villuvandi Agitation
D:-Member of Sree Mulam Praja Sabha
Answer:- Option-B

1388. Who published the Arabic-Malayalam monthly called Al Islam?
A:-Abdur Rahiman                                          B:-Ali Musaliyar
C:-Abdul Khadir Moulavi                              D:-Sithi Koya Thangal
Answer:- Option-C

1389. Which among the following is not the work of Pandit Karuppan?
A:-Jathi Kummi                                               B:-Veena Poovu
C:-Balakalesam                                                D:-Cithralekha
Answer:- Option-B

1390. Who gave the leadership for Ezhava Memorial in 1896?
A:-Ramakrishna Pillai                                B:-Mannathu Padmanabhan
C:-Kumara Guru                                           D:-Dr. Palpu
Answer:- Option-D

1391. In which part of the Kerala Oranges are grown ?
A:-Nelliyampathy                                               B:-Munnar
C:-Kasaragod                                                       D:-Muthanga
Answer:- Option-A

1392. Kabani one of the east flowing rivers of Kerala flows into :
A:-Tamil Nadu                                                    B:-Karnataka
C:-Andhra Pradesh                                            D:-Maharashtra
Answer:- Option-B

1393. Vagbhatananda started the Journal for Propogation of Nationalist ideas.
A:-Prachina Malayalam                                      B:-Akilathirattu
C:-Atmavidya kahalam                                        D:-Deepika
Answer:- Option-C

1394. Who formed Nair Samudhaya Bhruthya Jana Sangam in 1914 ?
A:-K. Kelappan                                                  B:-K.P. Kesava Menon
C:-K. Ramakrishna Pillai                               D:-Mannath Padmanabhan
Answer:- Option-D

1395. Who put forward the famous teachings "progress through the education, strengthen through Organisation" ?
A:-Chattampi Swamikal                               B:-Sri Narayana Guru
C:-Dr. Palpu                                                      D:-Ayyankali
Answer:- Option-B

1396. Who is the author of the work 'Jathikkummi' ?
A:-K.P. Karuppan                                          B:-Sahodaran Ayyappan
C:-Vaikunda Swamikal                                D:-Chattampi Swamikal
Answer:- Option-A

1397. Who was the founder of 'Yogakshema Sabha' ?
A:-E.M.S. Namboothiripad                        B:-V.T. Bhattathiripad
C:-K.P. Kesava Menon                               D:-K.P. Padmanabha Menon
Answer:- Option-B

1398. Whose words are these "No Caste, No Religion, No God for Human being" ?
A:-Shree Narayana Guru                                  B:-K. Ayyappan
C:-Swami Vivekananda                                    D:-Pandit Karuppan
Correct Answer:- Option-B

1399. Which Article of Constitution provide uniform civil code for the citizens ?
 A:-Article 47                                                    B:-Article 39
C:-Article 44                                                      D:-Article 48
Correct Answer:- Option-C

1400. Which agitation in Kerala is known as the "Maru Marakkal Samaram" ?
A:-Channar Revolt                                          B:-Attingal Revolt
C:-Revolt of 1857                                             D:-Kurichiyar Revolt
Correct Answer:- Option-A
<Next Chapter>< 01,...., 686970, 71, 72, 737475, ...., 8990>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment