Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -76


1476. Salt Satyagraha was started in Kerala from ..........
Answer: Kozhikode

1477. Where was Adi Sankaracharya born and what did he preach?
Answer: Kaladi,  Advaita

1478. Who was the first Malayalam writer to win the first ‘Joshwa Foundation Literary Award’?
Answer: O.N.V. Kurup

1479. Whose pen name is ‘Kakkanadan’?
Answer: George Varghese

1480. Name the patriot who started the newspaper ‘Swadeshabhimani’ in 1905.
Answer: Vakkom Abdul Khadar Maulavi

1481. Who introduced public transport system in Travancore?
Answer: Sri Chithira Thirunal Balarama Varma

1482. Who is the author of the Malayalam novel, ‘Enippadikal’?
Answer: Thakazhi Sivasankara Pillai

1483. Name the novel which secured S.K. Pottakad, the Jnanpith Award.
 Answer: Oru Deshathinte Katha

1484. Who directed the Film ‘Vasthuhara’?
Answer: G. Aravindan

1485. Which is the largest irrigation project in Kerala?
Answer: Kallada

1486. According to 2001 census which district  in Kerala has the highest density of population?
Answer: Alappuzha

1487. Who is known as ' Kerala Kalidasan'?
Answer: Kerala Varma Valiakoyi thampuran

1488. Which district in Kerala produces most rice?
Answer: Palakkad

1489. Who wrote the novel Yanthram?
Answer: Malayattoor Ramakrishnan

1490. The work Thottangal fetched Muttathu Varkey Literature Award. Who is the author of the work?
Answer: Kovilan

1491. Which day is celebrated as ‘Coconut day’?
Answer: September 2

1492. Who was the Diwan of Travancore during the Punnapra – Vayalar agitation?
Answer: C.P. Ramaswamy Iyyer

1493. What is Laurie Baker’s chief contribution?
Answer: Low cost and environment friendly housing

1494. Who composed the popular devotional song ‘ Bhaj a Govindam’?
Answer: Shankaracharya

1495. Who was the author of the famous lullaby Omanathinkal Kidavo?
Answer: Irayimman Thampi

1496. In which book does ‘Perinjakkodan’ appear?
Answer: C.V. Raman Pillai’s Rama Raja Bahadur

1497. Who was the head of the navy force of Zamorin?
Answer: Kunjali Marakkar

1498. Which is the first polio free district in India?
Answer: Pathanamthitta

1499. Who compiled the first Malayalam dictionary?
Answer: Herman Gundert

1500. Which was the first authoritative work in Malayalam grammar?
Answer: Kerala Panineeyam
<Next Chapter>< 01,...., 7475, 76, 77787980,...., 8990>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment