Thursday, 19 April 2018

Facts about Kerala - Questions and Answers -71

1351. Pattinijatha (Hunger strike) was organized under the leadership of __________ from Kannur to Madras.
A:-A.K. Gopalan
B:-Moyyarathu Sankaran
C:-P. Krishnapillai
D:-Mannathu Padbhanaban
Answer:- Option-A

1352.  The first Kerala Provincial Conference under the auspices of Indian National Congress met at __________ in 1921.
A:-Thiruvananthapuram                           B:-Payyannur
C:-Ottappalam                                               D:-Kochi
Answer:- Option-C

1353.  Who hailed “Temple Entry Proclamation” as the ‘miracle of modern times’ :
A:-Gandhiji                                               B:-C. Kesavan
C:-Ambedkar                                            D:-K. Kelappan
Answer:- Option-A

1354. Who edited the periodical ‘The Deepika’ ?
A:-Vakkam Abdul Khader Moulavi     B:-K.P. Kesavamenon
C:-P. Kesavadev                                         D:-Ponkunnam Varkey
Answer:- Option-A

1355. Kallumala Agitation’ is associated with :
A:-Ayyankali                                           B:-Vaikunda Swamikal
C:-Ayyaguru                                             D:-Kumaranasan
Answer:- Option-A

1356. Founder of ‘Atmavidya Sangham’ :
A:-V.T. Bhattathirippad                        B:-Dr. Palpu
C:-Pandit Karuppan                              D:-Vagbhatananda
Answer:- Option-D

1357. Author of the book ‘Adibhasha’ :
A:-Chattampi Swamikal                       
B:-Sivayogi
C:-Mar Kuriakose Elias Chavara   
D:-Kumara Gurudevan
Answer:- Option-A

1358. Sree Narayana Guru Consecrated the Siva idol at Aruvippuram in __________.
A:-1909                                                  B:-1928
C:-1888                                                    D:-1856
Answer:- Option-C

1359.  In which year the Padma Bhushan is awarded to Vallathaol ?
A:-1950                                                    B:-1955
C:-1958                                                     D:-1949
Answer:- Option-B

1360. Which of the following journals was published by Dr. Herman Gundert ?
A:-Jnananikshepam                                   B:-Paschimodayam
C:-Vidyasangraham                                  D:-Paschimataraka
Answer:- Option-B

1361.  Who directed the malayalam film “Aswamedham” ?
A:-Thoppil Bhasi                                       B: Ramu Kariat
C:-P. Bhaskaran                                          D:-A. Vincent
Answer:- Option-D

1362.  Author of “Vicharaviplavam”
A:-Moorkoth Kumaran                           B:-M. Govindan
C:-Kuttippuzha Krishnapillai                D:-M.N. Vijayan
Answer:- Option-C

1363.  Who among the following wrote biography of Karl Marx ?
A:-K. Ramakrishna Pillai                        B:-A. Balakrishna Pillai
C:-C.V. Raman Pillai                                  D:-C.V. Kunhuraman
Answer:- Option-A

1364.  Which social reformer founded the “Uralungal Labour Contract Society” of Kozhikode ?
A:-Vagbhatanandan                                B:-C. Krishnan
C:-U. Gopala Menon                                   D:-K. Kelappan
Answer:- Option-A

1365. Who among the following persons was called ‘Kerala Lincoln’ ?
A:-Ayyankali                                            B:-K. Kelappan
C:-Pandit K.P. Karuppan                      D:-Dr. Palpu
Answer:- Option-C

1366. Who is considered as the ‘Guru’ of both Sree Narayana Guru
and Chattambi Swamikal ?
A:-Ayya Vaikunda Swamikal                   B:-Brahmananda Sivayogi
C:-Arattupuzha Velayudha Panicker     D:-Thycaud Ayya Guru
Answer:- Option-D

1367. Kunhikannan was the former name of one among the following reformers :
A:-Vagbhatananda                               B:-Ananda Theerthan
C:-Subananda Guru                             D:-Chattambi Swamikal
Answer:- Option-A

1368. Which among the following is a work by Brahmananda Sivayogi ?
A:-Moksha Pradeepam                      B:-Kundalinippattu
C:-Darsana mala                                   D:-Vedanta Saram
Answer:- Option-A

1369. The Magazine ‘Sadhujanadoothan’ was started by ________.
A:-Ayyankali                                         B:-Poikayil Yohannan
C:-John Joseph                                      D:-Sree Narayana Guru
Answer:- Option-C

1370. Who was the founder of the famous Newspaper‘Swadesabhimani’ ?
A:-Swadesabhimani Ramakrishna Pillai
B:-Vakkom Abdul Khader Moulavi
C:-M.C. Joseph
D:-Herman Gundert
Answer:- Option-B

1371. Expand KELSA
A:-Kerala Legal Service Authority
B:-Kerala State Legal Services Authority
C:-Kerala's Legal Service Association
D:-Kerala Legal Studies Authority
Answer:- Option-B

1372. Litho printing in Kerala was introduced by the protestant missionary
A:-Johan Guttenberg                                     B:-W.J. Ringletaube
C:-Father Mateer                                            D:-Herman Gundert
Answer:- Option-D

1373. Name the Social Reformer who has founded Jathinashini Sabha through which he promoted inter-caste marriage in kerala
A:-Swami Ananda Theerthan
B:-K. Ayyappan
C:-Sree Narayana Guru
D:-Brahmananda Siva Yogi
Answer:- Option-A

1374. The Temple Entry Proclamation was issued in the year
A:-1931                                                            B:-1932
C:-1936                                                             D:-1939
Answer:- Option-C

1375. The Founder of Swadeshabhimani Newspaper was
A:-C. Krishnan       
B:-Vakkom Abdulkhadar Maulavi
C:-K. Ramakrishna Pillai
D:-C. Krishna Pillai
Answer:- Option-B
<Next Chapter>< 01,...., 686970, 71, 72, 73, 74, 75, ...., 89, 90>
General Knowledge- Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC FREE MOCK TEST -> Click here
Related Links
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment