∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-10)

2018 - April (Question Paper-10)
* KERALA PSC HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER - SANSKRIT-KHSE
Date of Test : 24.04.2018 Tuesday

1. The real name of Brahmananda Sivayogi
A) Kunchikannan B) Karatt Govinda Menon
C) Krishnan Nambiadiri D) Karatt Achutha Menon
Answer: (B)

2. The weekly Vivekodayam was published under the leadership of
A) Kumaranasan and M. Govindan B) Palppu and C. Kesavan
C) Palppu and Kumaranasan D) Palppu and M. Govindan
Answer: (A)

3. ‘Munthirikinar’ is related to which social reformer in Kerala ?
A) Ananda Thirthan B) Ayyankali
C) Vaikunda Swamikal D) Agamananda Swamikal
Answer: (C)

4. Who said “I am the leader, shoot me first before you kill others” ?
A) Akkamma Cheriyan B) Annie Besant
C) Sarojini Naidu D) A.V. Kuttimalu Amma
Answer: (A)

5. The Autobiography of A.K. Gopalan
A) Marakkatha Ormmakal B) In the Cause of the People
C) Ente Jeevithanubhavangal D) Jeevitha Kadha
Answer: (B)

6. The first RTI application submitted by
A) M. Vijayakumar B) Theresa Bhatacharya
C) P.A. Abraham D) Shahid Raza Burney
Answer: (D)

7. The first Butterfly Safari Park in Asia
A) Mathikettan Chola B) Thenmala
C) Shalimar D) Kasiranga National Park
Answer: (B)

8. Which State in India firstly issued soil health cards to farmers ?
A) Hariyana B) Himachal Pradesh
C) Punjab D) Bihar
Answer: (C)

9. The Indian National Flag accepted by Indian Constitutional Assembly on
A) 1950 January – 26 B) 1950 January – 24
C) 1947 August – 14 D) 1947 July – 22
Answer: (D)

10. Who among the following is the author of the book titled “Fierce Focus” ?
A) Allen Border B) Greg Chappel
C) Sourav Ganguly D) Anil Kumble
Answer: (B)

11. The Constitutional Assembly was set up under the
A) Crips Mission B) Wavell Plan
C) Cabinet Mission Plan D) Mountbatten Plan
Answer: (C)

12. The Presidential form of Govt. operates on the basis of the principle
A) Division of Power B) Accountability to the Legislature
C) Centralisation of Power D) Separation of Power
Answer: (D)

13. Which Amendment of the Constitution raised the term of Lok sabha from the original 5years term to 6 years ?
A) 44th Amendment B) 39th Amendment
C) 42nd Amendment D) 38th Amendment
Answer: (C)

14. Punjab was reorganised in to Punjabi speaking Punjab and Hindi speaking Haryana in
A) 1966 B) 1956
C) 1971 D) 1963
Answer: (A)

15. The objectives of the Preamble of the Constitution were first
A) Spelt out in the Indian Independent Act of 1947
B) Adopted by the Indian National Congress in its Avadi Session
C) Spelt out in the objective resolutions moved by Jawahar Lal Nehru
D) Adopted by Indian National Congress at its Lahor Session
Answer: (C)

16. International Day for Elimination of Violence against Women is observed on
A) December 15 B) November 25
C) November 15 D) October 25
Answer: (B)

17. The Integrated Child Development Scheme (ICDS) was initiated during
A) IInd Five Year Plan B) Vth Five Year Plan
C) IIIrd Five Year Plan D) IVth Five Year Plan
Answer: (B)

18. Mahila Samridhi Yojana started in India during the period of the Prime Minister
A) Indira Gandhi B) Rajeev Gandhi
C) V.P. Singh D) P.V. Narasimha Rao
Answer: (D)

19. In which State of India, Amul Dairy is situated ?
A) Gujarath B) Bihar
C) Karnataka D) Rajasthan
Answer: (A)

20. Anna Purna Scheme (APS) meets the food requirements of
A) Pregnant ladies B) Girl child below 14
C) Young persons D) Indigent senior citizens
Answer: (D)
<Next Page><010203040506070809, 10, 1112>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here

KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
7. FACTS ABOUT WORLD
8. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment