Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-6)

2018 - April (Question Paper-6)
* KERALA PSC VOCATIONAL INSTRUCTOR IN MAINTENANCE AND REPAIRS OF AUTOMOBILES-VOCATIONAL HIGHER SECONDARY EDUCATION
Date of Test  12/04/2018 Thursday

1. The only State in India which is having a river named after it is
A) Manipur B) Meghalaya
C) Tripura D) Mizzoram
Answer: (A)

2. Port Blair is the Capital of
A) Pondichery B) Laksha Dweep
C) Daman and Diu D) Andaman and Nicobar Islands
Answer: (D)

3. Which Five Year Plan is also known as “Mahalanobis Model” ?
A) First B) Second
C) Third D) Fourth
Answer: (B)

4. Who was called ‘Father of Indian unrest’ ?
A) M. K. Gandhi B) Dadabhai Navaroji
C) Bala Gangadhara Tilak D) Gopal Krishna Gokhale
Answer: (C)

5. Who was the author of ‘Poverty and Un British Rule in India’ ?
A) R. S. Sharma B) Dadabhai Navaroji
C) M. K. Gandhi D) A. R. Desai
Answer: (B)

6. Mahatma Gandhi gave the call ‘Do or Die’ during
A) Non Co-operation Movement B) Lahore Congress
C) Dandi March D) Quit India Movement
Answer: (D)

7. In which year Indian National Congress declared ‘Poorna Swaraj’ as its goal ?
A) 1906 B) 1920
C) 1929 D) 1942
Answer: (C)

8. Who was made the leader of 1857 revolt ?
A) Bahadur Shah II B) Jhansi Rani
C) Nana Saheb D) Mangal Pandey
Answer: (A)

9. Which is the largest backwater in Kerala ?
A) Sasthamcotta lake B) Vembanad lake
C) Kayamkulam lake D) Ashtamudi lake
Answer: (B)

10. The Cherambadi Pass connects Kerala with
A) Coorg B) Mysore
C) Coimbatore D) Madurai
Answer: (A)

11. What was the early name of Thycaud Ayya Swamikal ?
A) Kunjan Pillai B) Kumaran
C) Narendran D) Subharayan
Answer: (D)

12. Who was the author of ‘Veena Poovu’ ?
A) Changampuzha B) Vallathol
C) Kumaran Asan D) G. Shankara Kurup
Answer: (C)

13. Kallumala Samaram of 1915 was organized by
A) Ayyankali B) K. Kelappan
C) K. Ayyappan D) Mannath Padmanabhana
Answer: (A)

14. Who was the founder of ‘Prathyaksha Raksha Daiva Sabha’ ?
A) Vagbhatanandan B) Brahmananda Siva Yogi
C) Poikayil Yohannan D) T. M. Varghese
Answer: (C)

15. Chattampi Swamikal had taken his last breath at
A) Vaikom B) Panmana
C) Sivagiri D) Chempazhanthi
Answer: (B)

16. Which day onwards the GST (Goods and Services Tax) was implemented in India ?
A) April 1, 2017 B) June 1, 2017
C) July 1, 2017 D) August 1, 2017
Answer: (C)

17. Who is the Chief Election Commissioner of India ?
A) Nasim Zaidi B) V. S. Sampath
C) J. M. Lyngdoh D) Achal Kumar Jyoti
Answer: (Om Prakash Rawat)

18. Which country won the ICC Women’s World Cup in 2017 ?
A) India B) England
C) France D) South Africa
Answer: (B)

19. Who won the Nobel Prize for literature in 2016 ?
A) Bob Dylan B) Juan Manuel Santos
C) Svetlana Alexievich D) Yoshinori
Answer: (A)

20. Which became the first Indian City declared by UNESCO as World Heritage City ?
A) Calcutta B) Agra
C) Patna D) Ahmedabad
Answer: (D)
<Next Page><0102030405, 06, 070809101112>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here


2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment