Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-9)

2018 - April (Question Paper-9)
* KERALA PSC HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER - ARABIC- KHSE
Date of Test : 21/04/2018 Saturday

1. The supreme court of India made a special judgement that the basic structure of the constitution cannot be changed by the parliament by any amendment in the
A) Minerva Mill Case
B) Keshavananda Bharathi Case
C) Gokulnath vs State of Punjab
D) Chembaka Dorairajan vs State of Madras
Answer: (B)

2. Keeping in view ever deteriorating relations between the center and the states a commission under the Chairmanship of R.S. Sarkaria was set up in
A) 1973 B) 1981
C) 1983 D) 1986
Answer: (C)

3. “Directive Principles are like a cheque on a bank payable at the convenience of the bank” whose word was this ?
A) Dr. B. R. Ambedkar  B) M.N. Roy
C) Prof. K.T. Shah     D) Dr. B.N. Rao
Answer: (C)

4. Seventh Schedule of the Constitution deals with
A) List of States and Union Territories
B) List of subjects for Legislation-Union list, State list, Concurrent list
C) List of National languages
D) Allocation of seats on States and Union territories in the council of States
Answer: (B)

5. Which of the following Amendments to the Constitution of India made the Right to Education a part of Fundamental Rights ?
A) 92nd  B) 94th
C) 95th  D) 93rd
Answer: (D)

6. National Food for work programmes was launched on
A) 14 November, 2006
B) 14 November, 2005
C) 14 November, 2003
D) 14 November, 2004
Answer: (D)

7. The beneficiary of Swarna Jayanthi Gram Swarozagar Yojana are
A) Self Help Groups
B) Farmers
C) Milk Producers
D) Girl childrens below 14
Answer: (A)

8. The responsibility of Jawahar Rozgar Yojana is vested with
A) State Government
B) Central Government
C) Panchayathi Raj Institutions
D) District Collector
Answer: (C)

9. In India child sexual abuse is defined by the
A) Child Labour Act
B) Domestic Violence Act
C) Juvenile Justice Act
D) Childrens Protection Act
Answer: (C)

10. Which Prime Minister of India launched the National Rural Health Mission ?
A) A.B. Vajpey
B) Manmohan Singh
C) V.P. Singh
D) Narendra Modi
Answer: (B)

11. The social reformer who gave leadership to ‘Kallumala Samaram’.
A) Pandit Karuppan B) Ayyankali
C) Dr. Palpu D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (B)

12. Who wrote ‘Aasante Seetakaviyam’ ?
A) Sukumar Azhikode B) O.V. Vijayan
C) Vallathol D) Kumaranasan
Answer: (A)

13. The headquarters of GST Council in India
A) Hyderabad B) Mumbai
C) New Delhi D) Calcutta
Answer: (C)

14. The 45th Chief Justice of India
A) J.S. Khehar B) T.S. Thakur
C) H. I. Datta D) Deepak Misra
Answer: (D)

15. The Temple Entry Proclamation was issued in
A) 1836 B) 1837
C) 1936 D) 1937
Answer: (C)

16. Maharaja of Kerala who abolished all restrictions in regard to the dress code
A) Uthram Thirunal B) Anizham Thirunal
C) Aayillam Thirunal D) Srimoolam Thirunal
Answer: (A)

17. Which country has recently built the world’s longest suspension bridge ?
A) France B) U.S.A.
C) Switzerland D) Germany
Answer: (C)

18. Who was the main disciple of Vaikunda Swamikal ?
A) Sreenarayana Guru B) Thacaud Ayya
C) Sivayogi D) Vaghbatananda
Answer: (B)

19. Who won the 2017 Wimbledon Men’s single title ?
A) Roger Federer B) Rafel Nadel
C) Dyokovic D) Marin Cilic
Answer: (A)

20. Narbahadurbhandari who passed away recently was the former Chief Minister of which State ?
A) Manipur B) Mizoram
C) Meghalaya D) Sikkim
Answer: (D)
<Next Page><0102030405060708, 09, 101112>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here

KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
7. FACTS ABOUT WORLD
8. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment