Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-3)

2018 - April (Question Paper-3)
KERALA PSC BEAT FOREST OFFICER - FOREST DEPARTMENT
Date of Test : 07/04/2018 Saturday

1. Which among the following is not included in the list of classical languages in India?
A) Hindi B) Malayalam. C) Odiya D) Telugu 
Answer: (A)

2. Who is the winner of Harivarasanatn Puraskaram in 2017 ?
A) K. S. Chithra
C) Gangai Amaran 
B) M. G. Sreekumar
D) P. Unnikrishnan 
Answer: (C)

3. Which among the following was the movement founded by Ayyathan Gopalan ?
A) Kalyanadayini Sabha B) Suguna Vardhini 
C) Sanathana Vidyarthi Sangham D) Arya Samajam 
Answer: (B)

4. Who was the first woman minister of Foreign affairs in India ?
A) Sushma Swaraj B) Margaratt Alwa  
C) Vijayalakshrni Pandit D) Indira Gandhi 
Answer: (D)

5. Which leader is known as 'Prince of Patriots' ? 
A) Bhagat Singh B) Subhas Chandra Bose
C) Chandrasekhar Azad D) Uddam Singh
Answer: (B)

6. Tlie book 'Manninu Vendi' was written by
A) A. K. Gopalan B) K. Thayatt
C) K. Madhavan . D) Cherukadu 
Answer: (A)

7. Which was the opponent team of India in their sooth test cricket rnatch ? 
A) Australia · B) England
C) South Africa D) New. Zealand 
Answer: (D)

8. Who among the following is known as 'Martin Luther of India'?
A) Vivekananda B) Dayananda Saraswati
C) Rajaram Mohan Rai D) Tagore 
Answer: (B)

9. of Indian Constitution provides right against exploitation.
A) Article 25 B) Article 26 C) Article 23 D) Article 52 
Answer: (C)

10. Which atomic power station in India is built completely indigenously ? 
A) Tarapore B) Narora C) Rawat Bhata D) Kalpakkam
Answer: (D)

11. The day on which Right to Information Act came into force on is
A) 12th October 2005 B) 15th August 2005 
C) 10th January 2005 D) 26th January 2005 
Answer: (A)

12. 'Palaruvi Express' travels between
A) Punaloor - Trivandrum  
C) Punaloor - Shornur
B) Punaloor - Palakkad
D) Punaloor - Koll am 
Answer: (B)

13. Name the socio-reformer who led Thali Road Samaram. 
A) T. K. Madhavan B) Vakbhatananda
C) T. V. Krishnan  D) C. Krishnan 
Answer: (D)

14. 'International Day of Non-violence' is observes on 
A) 30th January. B) s" August C) 2nd October D) 16th November 
Answer: (C)

15. Name the film which gets; Suvarna Chakoram for the best film in IFFK 2017.
A) Candelaria B) Wajib
C) Malila D) I still hide to smoke· 
Answer: (B)

16. Name the programme introduced by Government of Kerala for differentially abled persons for rehabilitation in 2017. 
A) Kaithang B) Athijeevanam C) Kaivalya D) Ardram 
Answer: (C)

17. The Japanese writer who gets Noble prize for literature ? 
A) Yokio Mishima B) Sawako Ariyoshi
C) Kisho Kurokawa D) Kazuolshiguro 
Answer: (D)

18. Which among the following is known as first political drama of Malayalam ? 
A) Pattabakki B) Koottukrishi
C) Mooladhanam D) Ningalenne Communistakki 
Answer: (A)

19. In India which one among the following formulates the Fiscal Policy ? 
A) R.8.1. B) Ministry of Finance
C) Planning Commission D) Finance Commission 
Answer: (B)

20. Name the Indian state formed on 1st December 1963.
A)· Sikkim B) Arunachal Pradesh 
C) Naqaland D) Manipur 
Answer: (C)

21. Which among the following fuels given has the highest calorific value ?
A) Petrol B) Carbon C) Ethanol D) Hydrogen 
Answer: (D)

22. Electrons revolve around the nucleus in a fixed path called orbits. This concept related to
A) Rutherford B) J:J. Thomson 
C) Dalton  D) Niels Bohr
Answer: (D)

23. Choose the odd one.
A) runni'ng train B) water in a dam ·
C) stretched rubber band  D) flower pot on the sunshade 
Answer: (A)

24. Sound waves have high velocity in
A) liquids B) gases
C) solids D) vacuum 
Answer: (C)

26. A very large force acting for a ·very short time ts known as
A) Impulsive force B) Momentum 
C) Inertia D) Cohesive force
Answer: (A)

27; Which glass is used for making lenses and prisms?
A) Hard glass B) Flint glass 
C) Soda glass D) Borosilicate glass 
Answer: (B)

28. which reducing agent is used for the extraction of highly reactive metal from their ores ? ·
A) C02         B)CO 
C) Electricity D) Carbon 
Answer: (C)

29. The scientist who arranged the elements, in their increasing order of atomic weight is
A) Mendeleev B) Dalton 
C) Avogadro D) Mendel 
Answer: (A)

30. In which of the following condition does the evaporation of water takes place?
A) Only at 100°C B) Only above 100°C 
C) At all temperatures   D) Only below 100°C
Answer: (C)

31. Which of the following is a major component of the Vaccine for Tetanus ? 
A) Killed germs B) Neutralised germs
C) Neutralised toxins D) Active germs 
Answer: (C)

32. Name the blood vessel that supply blood to the muscles of the heart.
A) Pulmonary artery B) Coronary artery
C) Pulmonary vein D) Coronary vein 
Answer: (B)

33. The flowershow 'Poopoli' is organised by
A) Indian Institute of Spices Research - Kozhikode
B) Rubber Research Institute of India- Kottayam
C) Regional Agricultural Research Station +: Ambalavayal
D) Kerala Agricultural University - Mannuthi 
Answer: (D)

34. Antibiotics are used to resist·
A) Bacterial disease 
C) Fungal disease
B) Viral disease
D) Protozoa! disease 
Answer: (A)

35. Goitre is caused by the deficiency of
A) Iron B). Calcium C) Potassium D) Iodine 
Answer: (D)

36. Which of the following is a hybrid variety of Tomato?
A) Akshaya B) Annapoorna C) Anamika D) Anugraha 
Answer: (A)

37. The plasma protein necessary for blood clotting
A) Albumin B) Globulin
C) Fibrinogen D) Haemoglobin 
Answer: (C)

38. Among the following which is not avegetative reproduction method? 
A) Budding B) Hybridisation
C) Grafting D) Tissue culture 
Answer: (B)

39. Which of the following is a viral disease?
A) Typhoid B) Malaria C) Filariasis D) Dengue fever 
Answer: (D)

40. Find the odd one.
A) Vitamin A    B) Vitamin C 
C) Vitamin D    D) Vitamin E 
Answer: (B)

41. The largest community reserve in India
A) Lalwan 
8) Kadalundi-Vallikunnu
C) Dangkipara 
D) Kokkare Bellur 
Answer: (A)

42. The plants growing on deserts are called
A) Chamaephytes 
B) Cremophytes
C) Eremophytes
D) Psilophytes 
Answer: (C)

43. Which district in Kerala has laroest area under mangrove forest ? 
A) Kozhikode B) Er.nakulam
C) Thrissur D) Kannur 
Answer: (D)

44. Tropical Forest Research Institute is situated in
A) Dehradun B) Jabalpur C) Jorhat D) Bhopal 
Answer: (B)

45. World Nature Conservation Day is celebrated on
A) September 11 B) June 5 
C) July 28 D) March 21 
Answer: (C)

46. The Flamingo festival is celebrated annually in
A) Andhra Pradesh B) Gujarat 
C) Karnataka      D) Rajasthan
Answer: (A)

47. United Nations Climate Change Conference, 2017 was held at ·
A) Marrakech, Morocco
B) Katowice, Poland
C) Bonn, Germany
D) Lima, Peru
Answer: (C) 

48. World Bamboo Day was celebrated on
A) May 22
B) March 20
C) July 29
D) September 18 
Answer: (D)

49. Vivipary is a.characteristic feature of
A) Mesophytes B) Xerophytes
C) Halophytes D) Phreatophytes
Answer: (C)

50. The grasslands in Central Eurasia are called · 
A) Pampas B) Steppes
C) Prairies D) Savanna 
Answer: (B)

51. In which year the .'Project Elephant' was launched in India ? 
A) 1995 B) 1972 
C) 1973  D) 1992
Answer: (D)

52. The transition zone between two ecosystems is known as
A) Ecotone B) Ecotype
C) Ecocline D) Ecological Niche 
Answer: (A)

53. "Operation Olivia" was started for the conservation of 
A) Gharial B) Sea turtle
C) Vulture D) Black buck 
Answer: (B)

54. The art and science of cultivating forest trees is called
A) Silviculture 
B) Horticulture 
C) Olericulture
D) Moriculture 
Answer: (A)

55. Wildlife Protection Act was enacted in the year
A) 1952 B) 1927
C) 1972 D) 1988 
Answer: (C)

56. Father of Tropical Forestry
A) R. s. Troup
B) Jack Westaby
C) J. S. Gamble 
D) Dietrich Brandis 
Answer: (D)

57. The first National Park in Kerala
A) Periyar
B) Silent Valley 
C) Eravikulam
D) Anamudi Shala 
Answer: (C)

58. Scientific name of "Indian laburnum" is
A) Santalum album
B) Cassia fistula 
C) Tectona grandis
D) Azadirachta indica 
Answer: (B)

59. The first paper industry was established in India at
A) Andhra Pradesh B) Orissa
C) Kerala D) West Bengal 
Answer: (D)

60. India State of Forest Report is prepared by
A) ICFRE B) FSI
C) FRI D) llFM 
Answer: (B)
<Next Page><0102, 03, 040506070809101112>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment