∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-4)

2018 - April (Question Paper-4)
* KERALA PSC HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER -JUNIOR- COMMERCE- KERALA HIGHER SECONDARY EDUCATION
Date of Test : 09/04/2018 Monday

1. In the opinion of Dr. B.R. Ambedkar which Article can be called as the heart and soul of our Constitution ?
A) Art. 19 B) Art. 21 C) Art. 22 D) Art. 32
Answer: (D)

2. In which year fundamental duties are inserted in our Constitution ?
A) 1950 B) 1976 C) 1979 D) 1985
Answer: (B)

3. The size of the council of ministers was determined by which Amendment ?
A) 85th  B) 44th
C) 91st  D) 92th
Answer: (C)

4. Which Article gave power to the union Govt. to legislate on any list during to period of National emergency ?
A) Art. 249 B) Art. 250 C) Art. 252 D) Art. 256
Answer: (B)

5. 24th Amendment Act of Indian Constitution passed in which year ?
A) 1971 B) 1976 C) 1978 D) 1979
Answer: (A)

6. The Environment Protection Act 1986 came in to force on
A) 22-3-1986 B) 19-11-1986 C) 24-8-1986 D) 28-4-1986
Answer: (B)

7. The sexual harassment of women at work place (Prevention, Prohibition and Redressal) Act came in to force in which year ?
A) 2012 B) 2013 C) 2014 D) 2015
Answer: (B)

8. The MGNREGA is to be implemented mainly by
A) Grama Sabha B) Grama Panchayath
C) Block Panchayath D) District Panchayath
Answer: (B)

9. SC and ST (Prevention of Atrocities) Act enacted in the year
A) 1989 B) 1990 C) 1986 D) 1988
Answer: (A)

10. The THO Act was passed in India in the year
A) 1993 B) 1999 C) 1995 D) 1994
Answer: (D)

11. Who among the following was a member of Cochin Legislative Council for a period of three years ?
A) Barrister G.P. Pillai B) C. Krishnan
C) Moorkoth Kumaran D) Pandit K.P. Karuppan
Answer: (D)

12. What was the motto of the Malabar Economic Union founded by Dr. Palpu ?
A) Industry through confidence B) Thrive through industry
C) Profit through industry D) Industry through union
Answer: (B)

13. ‘Sadhujan Dootan’ is associated with
A) Ayyan Kali B) K.P. Vellon
C) Pampadi John Joseph D) Kumara Guru
Answer: (C)

14. Who published the weekly ‘Dharma Poshini’ ?
A) Dr. Ayyathan Gopalan B) Velukkutty Arayan
C) T.K. Madhavan D) C.V. Kunjuraman
Answer: (B)

15. ‘Veenapoovu’ written by Kumaran Asan was first published in
A) Mithavadi B) Vivekodayam
C) Prabhatham D) Swadeshabhimani
Answer: (A)

16. The Mughal emperor who introduced ‘Jharoka Darshan’ ?
A) Humayun B) Babur C) Akbar D) Shahjahan
Answer: (C)

17. Who wrote the book ‘The Last Moghul’ ?
A) William Dalrymple B) Ramachandra Guha
C) Amartya Sen D) Perry Andersen
Answer: (A)

18. Which country formally hands over Hambantota port to China on a 99 year lease ?
A) Sri Lanka B) South Korea C) Indonesia D) Singapore
Answer: (A)

19. India’s first National Rail and Transportation University will be set up at
A) Chennai B) Hyderabad C) Nagpur D) Vadodara
Answer: (D)

20. The recipient of Nobel Prize for Economics in the year 2017
A) Jeffrey C. Hall B) Richard H. Thaler
C) Rainer Weiss D) George Saunders
Answer: (B)
<Next Page><010203, 04, 0506070809101112>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment