∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-1)

2018 - April (Question Paper-1)

* KERALA PSC- FULL TIME JUNIOR LANGUAGE TEACHER - HINDI -EDUCATION
Date of Test : 02/04/2018 Monday

1. President of India submits his resignation to
A) Prime Minister B) Chief Justice of India
C) Vice President D) Attorney General of India
Answer: (C)

2. One among the following is not the member of the Drafting Committee of the Indian Constitution. Who is he ?
A) Maulana Abul Kalam Azad B) Dr. K. M. Munshi
C) Sir Syed Muhammad Saadulla D) Gopalaswamy Ayyangar
Answer: (A)

3. Who was the first Indian became the member of the Viceroy’s Executive Council ?
A) Dadabhai Naoroji B) Surendranath Banerjee
C) M. N. Roy D) S. P. Sinha
Answer: (D)

4. Indian Constitution borrowed the Directive Principles of State Policy from
A) Japanese Constitution B) Irish Constitution
C) French Constitution D) British Constitution
Answer: (B)

5. Which Article of the Indian Constitution does abolish Untouchability ?
A) Article 13 B) Article 15
C) Article 17 D) Article 19
Answer: (C)

6. Who was the author of ‘Samshepavedartham’ the first complete printed book in Malayalam ?
A) Fr Clement B) Arnos Patiri
C) Dr. Anjelos Francis D) Fr Kariyattil Ousep
Answer: (A)

7. Which one of the following is not the work of C. V. Kunjuraman ?
A) Ente Sreekovil B) Radhamani
C) Oru Sandesam D) Kannirum Kinavum
Answer: (D)

8. Suez Canal was nationalized in
A) 1952 B) 1956 C) 1964 D) 1966
Answer: (B)

9. Jallianwala Bagh Massacre took place on
A) 5 February, 1919 B) 13 April, 1919
C) 17 July, 1919 D) 16 October, 1919
Answer: (B)

10. Sri Narayana Guru founded the Sivagiri Centre in
A) 1904 B) 1913 C) 1921 D) 1924
Answer: (A)

11. The Temple Entry Proclamation was made by Sri Chitra Tirunal Balarama Varma on
A) 1 November, 1936 B) 3 November, 1936
C) 12 November, 1936 D) 16 November, 1936
Answer: (C)

12. The length between the two rails of broad gauge is
A) 1667 mm B) 1767 mm C) 1766 mm D) 1676 mm
Answer: (D)

13. International Human Rights Day is celebrated on
A) 10 December B) 5 June
C) 27 September D) 24 October
Answer: (A)

14. Brahmananda Sivayogi formed a new philosophy called
A) Jnanayoga B) Anandadarsa
C) Mokshapradypa D) Jnanaprajasagaram
Answer: (B)

15. The poem ‘Veena Poovu’ was written by
A) Ullur S. Parameswara Iyer B) Vallathol Narayana Menon
C) Kumaran Asan D) Sankara Kurup
Answer: (C)

16. The ‘Tatwa Prakasika Ashram’ was started by
A) V. T. Bhattathirippad B) Chattampi Swamikal
C) Sahodaran Ayappan D) Vagbhatananda
Answer: (D)

17. Who among the following was imprisoned with her two month old baby due to her participation in the Civil Disobedience Movement ?
A) A. V. Kuttimalu Amma B) Thottekkattu Madhavi Amma
C) Karthyaniamma D) Lalitha Prabhu
Answer: (A)

18. The Guruvayur Satyagraha was started on
A) 22 November, 1931 B) 5 November, 1931
C) 16 November, 1931 D) 1 November, 1931
Answer: (D)

19. Antonio Gutteres, the Secretary General of the UNO belongs to
A) France B) Poland C) Portugal D) Spain
Answer: (C)

20. Ram Nath Kovind, the newly elected 14th President of India secured
A) 2928 votes with a value of 7,01,336 B) 2930 votes with a value of 7,02,044
C) 2932 votes with a value of 7,02,752 D) 2934 votes with a value of 7,03,460
Answer: (B)
<Next Page><01, 020304, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here


* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here


10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment