Saturday, 5 May 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - APRIL (Question Paper-5)

2018 - April (Question Paper-5)
* KERALA PSC RESEARCH ASSISTANT-STATE PLANNING BOARD
Date of Test : 11/04/2018 Wednesday

1. "Das Capital" was published in which of the following languages ? 
A) English B) Russian C) German D) French 
Answer: (C)

2. Who is the first woman writer to win the Jnanpith Award?
A) Kamala Surayya B) Ashapoorna Devi 
C) Arundhathi Roy D) Mahaswetha Devi 
Answer: (B)

3. A Kerala dance form which is also known as KALIY A TT AM
A) Koodiyattam B) Kathakali 
C) Theyyam D) Ottam Thullal 
Answer: (C)

4. GUMAR is a dance of 
A) Assam B) Rajasthan C) Maharashtra D) Odhisha 
Answer: (B)

5. The country which is known as the land of White Elephants
A) Myanmar B) Thailand C) Nepal D) Laos 
Answer: (B)

6. Which is the election symbol of the Republican Party of U.S.A.?
A) Lion B) Eagle C) Tiger D) Elephant 
Answer: (D)

7. The first postage stamp was introduced by
A) U.S.A. B) England C) France D) Canada 
Answer: (B)

8. The freedom fighter who is known as the Indian Bismark
A) Gopalkrishna Gokhale B) B. G. Tilak 
C) M. A. Ansari D) Sardar Vallabhbhai Patel 
Answer: (D)

9. National Panchayat is the Parliament of
A) Bhutan B) Pakistan C) Sri Lanka D) Nepal 
Answer: (D)

10. The newly appointed Chief Election Commissioner of India is
A) Ranjith Sinha B) Rajeev Kumar 
C) Achal Kumar Joti D) Deepak Misra 
Answer: (Om Prakash Rawat)

11. Who is the last Diwan of Travancore?
A) C. P. Ramaswami Ayyar B) P. G. N. Unnithan 
C) P. Madhavarayar D) K.A. Sankara Menon
Answer: (B)

12. KARGIL VIJAY DIVAS is celebrated on 
A) 14th May             B) 26" July
C) 21st September  D) 28th November 
Answer: (B)

13. The President of India who is elected with the lowest victory margin
A) N. Sanjeeva Reddy B) R. Venkataraman
C) V. V. Giri D) K. R. Narayanan 
Answer: (C)

14. Swami Vivekananda Airport is located in
A) Calcutta               C) Bhopal 
B) Bhuvaneswar      D) Raipur 
Answer: (D)

15. Which among the following States, Constituted a Committee to expedite the possibilities of having its own State flag ? 
A) Telangana B) Karnataka C) Bihar D) Punjab
Answer: (B)

16. Wagon Tragedy memorial is at
A) Kottackal B) Thanur C) Beypore D) Tirur 
Answer: (D)

17. The first Malayalee to become the Deputy Chairman of Rajyasabha
A) M.A. Baby B) M.M. Jacob
C) P.J. Kurian D) Vayalar Ravi 
Answer: (B)

18. Central Leather Research Institute is located in 
A) Bengalooru B) Hyderabad
C) Chennai D) Nagpur
Answer: (C)

19. "The Nation" is a newspaper published by
A) Balagangadhar Tilak B) Bhagat Singh
C) Gopalkrishna Gokhale D) M.A. Jinnah 
Answer: (C)

20. Who among the following is a leader of Paliyam Sathyagraha ? 
A) A.G. Velayudhan B) K.P. Vallon
C) Kesavan Shastri D) Pandit Karuppan 
Answer: (A)
<Next Page><01020304, 05, 06070809101112>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 
2018 - January to March (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment