∗ജൂണ്‍ 16 വരെയുള്ള പി.എസ്.സി പരീക്ഷകളുടെ പുതുക്കിയ തീയതി അറിയാന്‍ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്യൂ ∗∗∗ 

Friday, 8 June 2018

CIVIL POLICE OFFICER / WOMEN CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS - 2

26. Who headed the first Indian Law Commission Chairman:
(a) Thomas Monroe (b) Jonathan Duncan 
(c) Robert Palk (d) Lord Macaulay
Answer: (d)

27. The term 'Modus Operandi' means: 
(a) Method of Operation
(b) Method of Performance
(c) Method of Attack 
(d) None of these 
Answer: (a)

28. The criminal offence of exhorting money with threats of detrimental action, as such exposure of some misconduct on the part of the victim: 
(a) Black Market (b) Blaclanail
(c) Kidnap (d) None of these
Answer: (b)

29. The Criminology Institute under the Home Ministry of India is at:
(a) New Delhi (b) Hyderabad
(c) Chennai (d) Gha.ziabad 
Answer: (a)

30. The details regarding acquisition and termination of Indian Citizenship are enumerated in: 
(a) Preamble 
(b) Indian Citizenship Act, 1955
(c) Indian Penal Code
(d) CrPC 
Answer: (b)

31. The organisation which guards the international border of India: 
(a) CISF (b) BSF
(c) CBI (d) CRPF
Answer: (b)

32. The person who makes and subscribes an affidavit.
(a) Defendant (b) Attorney 
(c) Affiant (d) None of these
Answer: (c)

33. The president has the power to suspend the enforcement of any or all the Fundamental Rights during emergency as per Article: 
(a) 359 (b) 360 
(c) 361 (d) 362
Answer: (a)

34. Who founded Amnesty International?
(a) Melvin Jones 
(b) William Booth
(c) Henri Dunant 
( d) Peter Benenson 
Answer: (d)
35. Which article is related to 'Freedom of Press'? 
(a) Article 18 (b) Article 20
(c) Article 19 (1) (a) (d) 21 
Answer: (c)

36. Which Article of the Constitution is related to 'Abolition of titles'? 
(a) Article 15 (b) Article 18 
(c) Article 17 (d) Article 14
Answer: (b)

37. The type of writ petition described as best assurance for human liberty:
(a) Mandamus 
(b) Quo Warran to
(c) Certiorari 
(d) Habeus Corpus
Answer: (d)

38. Who introduced the Preventive Detention Bill in the Parliament?
(a.) JB Kripalani 
(b) BR Ambedkar
(c) Lal Bahadur Shashri 
(d) Sardar Patel
Answer: (d)

39. The Untouchability Offences Act was passed by 
the Parliament in:
(a) 1947 (b) 1950 
(c) 1952 (d) 1955
Answer: (d)

40. The word 'Police' was coined by: 
(a) Edgar Hoover (b) Robert Peel
(c) William Bentick (d) O.W.Wilson 
Answer: (b)

41. Who was the first Chairman of National Human Rights Commission? 
(a) Js. J.S.Varma (b) Js. AS.Anand 
(c) Js. Rangnath Mishra
(d) Js. M.N.Venkitachellayya
Answer: (c)

42. Wilful disobedience of a judge's command or of an official court order.
(a) Alibi (b) Allegation 
( c) Contempt of Court ( d) Suo Moto
Answer: (c)

43. Regulation enjoining withdraw! of persons from the streets or the closing of establishments or places of assembly at a stated hour: 
(a) Quarentine (b) Curfew
( c) Certiorari 
( d) Habeus Corpus
Answer: (b)

44. The agency formed in India after the terrorist attack in Mumbai on 26th November, 2008:
(a) NIA (b) NSG 
(c) CBI (d) RAW
Answer: (a)

45. Release of a accused on finding that he is not guilty under criminal law:
(a) Summons (b) Acquittal 
(c) Prorogue (d) Bail
Answer: (b)

46. RPF (Railway Protection Force) was formed in: 
(a) 1948 (b) 1965
(c) 1962 (d) 1957 
Answer: (d)

47. NSG (National Security Guards) which is also lrnown as 'Black Cats' was formed in: 
(a) 1980 (b) 1982 
(c) 1983 (d) 1984
Answer: (d)

48. One who applies to the court for legal redress: 
(a) Defendant (b) Plaintiff
(c) Counsel (d) Convict 
Answer: (b)

49. Sasasthra Seema Bal was formed in: 
(a) 1962 (b) 1963
(c) 1969 (d) 1990 
Answer: (b)

50. Shin Bet is the internal security service of:
(a) USA (a) Israel 
( c) China ( d) France 
Answer: (b)
<Next Page><01, 02, 03040506070809101112>
* PSC Previous Exam Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Online Exam Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment