∗ജൂണ്‍ 16 വരെയുള്ള പി.എസ്.സി പരീക്ഷകളുടെ പുതുക്കിയ തീയതി അറിയാന്‍ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്യൂ ∗∗∗ 

Friday, 8 June 2018

CIVIL POLICE OFFICER / WOMEN CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS - 1

1. A foreign-born person who has not qualified as a citizen of the country. 
(a) Plaintiff (b) Alien
(c) Culprit (d) Guarantor 
Answer: (b)

2. Charles Sobharaj was born in:
(a) India (b) Vietnam 
(c) France (d) Nepal
Answer: (b)

3. Formal written charge that a person has committed a criminal offense. 
(a) Verdict (b) Decree
(c) Complaint ( d) None of these 
Answer: (c)

4. General pardon given to offenders:
(a) Armistice (b) Truce 
(c) Court Martial (d) Amnesty 
Answer: (d)

5. Persons or businesses that cannot pay their debts: 
(a) Alien (b) Plaintiff
(c) Bankrupt (d) Intestate
Answer: (c)

6. The exponents of Indian Penal Code:
(a) Indian Law Commission 
(b) Constituent Assembly
(c) Cabinet Mission 
(d) None of these
Answer: (a)

7. The external intelligence agency of India: 
(a) IB (b) RAW
(c) CBI (d) NIA 
Answer: (b)

8. Proclamation of emergency due to break down of Constitutional machinery has to be approved by Parliament within ......
(a) One month (b) Twoo months
(c) Three months (d) Six months
Answer: (b)

9. Child Marriage Restriction Act was passed in: 
(a) 1939 (b) 1929 
(c) 1940 (d) 1949 
Answer: (b)
10. In which Article of the Constitution Fundamental Duties are mentioned? 
(a) 51A (b) 50 
(c) 40 (d) 48
Answer: (a)

11. In which case did the Supreme Court rule that Parliament had the right to amend any of the Fundamental Rights? 
(a) Keshavananda Bharati 
(b) SR Bommai 
(c) Berubari 
(d) None of these
Answer: (a)

12. A judgment of guilt against a criminal defendant.
(a) Order (b) Decree
(c) Conviction (d) None of these
Answer: (c)

13. KGB was the intelligence organisation of:
(a) Soviet Union (b) lJSA
(c) South Korea (d) China
Answer: (a)

14. Lakshadweep comes under the jurisdiction of ...... High Court: 
(a) Madras (b) Calcutta
(c) Kerala (d) None of these 
Answer: (c)

15. An order issued by a court asking a person to appear before it is called: 
(a) Warrant (b) Writ
(c) Summons (d) Appeal 
Answer: (c)

16. Books banned by the Government are known as:
(a) Black Books (b) Green Books 
(c) Red Books (d) Yellow Books
Answer: (c)

17. The body formed in 1985 which is entrusted with the duty of protection of Prime Minister?
(a) SPG (Special Protection Group) 
(b) NSG 
(c) NIA 
(d) BSF
Answer: (a)

18. The Borstal School under the Jail Department is at: 
(a) Kollam (b) Cheemeni
(c) Thrikkakkara (d) Kattakkada 
Answer: (c)

19. The first women police station in India was started at: 
(a) Kollam
(b) Thiruvananthapuram 
(c) Kozhikode 
(d) Kannur
Answer: (c)

20. The force formed by central govt. to curb Naxallite activities: 
(a) COBRA (b) ZEBRA 
(c) NSG (d) NIA 
Answer: (a)

21. The full form of C.l.D:
(a) Criminal Information Department 
(b) Criminal Identification Department 
(c) Criminal Investigation Department 
(d) Criminal Interrogation Department
Answer: (c)

22. The IPS Cadre is controlled by:
(a) President 
(b) Prime Minister
(c) Defence Minister 
(d) Horne Ministry of Govt of India
Answer: (d)

23. The Judicial System of India is influenced by: 
(a) USA (b) Australia
(c) Japan (d) Canada 
Answer: (a)

24. The reduction of a sentence, as from death to life imprisonment. 
(a) Arbitration (b) Commutation
(c) Attachment (d) Parole 
Answer: (b)

25. The responsibility of national defence rests with: 
(a) The president
(b) The prime minister
(c) The cabinet
(d) The defence minister 
Answer: (c)
<Next Page><01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12
* CIVIL POLICE OFFICER / WOMEN CIVIL POLICE OFFICER - PREVIOUS QUESTION PAPERS - Click here
* PSC Previous Exam Questions and Answers - Click here
* PSC Previous Online Exam Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment