∗ജൂണ്‍ 16 വരെയുള്ള പി.എസ്.സി പരീക്ഷകളുടെ പുതുക്കിയ തീയതി അറിയാന്‍ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്യൂ ∗∗∗ 

Friday, 1 June 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - MAY (Question Paper-1)

2018 - May (Question Paper-1)

* KERALA PSC- ASSISTANT PROFESSOR IN INFECTIOUS DISEASES- MEDICAL EDUCATION
Question Code :59/2018
Date of Test : 10/05/2018 Thursday

1. Name of the boat which caused the demise of Sri Kumaranasan
  (A) INS Vikrant (B) INS Garuda
  (C) Redeemer (D) INS Kalpa
Answer: (C)

2. The famous text ‘Siddhanubhooti’ is written by
  (A) Chattampi Swamikal (B) Brahmananda Sivayogi
  (C) Swami Vivekananda (D) Ramakrishna Paramahansa
Answer: (B)

3. The first moon exploration mission of India
  (A) Mangalyan (B) Agni-I
  (C) Chandrayan-I (D) Agni-II
Answer: (C)

4. Muslim scholar, journalist, freedom fighter and the newspaper proprietor of Travancore
  (A) Vakkom Maulavi (B) Moulana Azad
  (C) Moulana Shoukath Ali (D) Muhammed Ali Jinnah
Answer: (A)

5. ‘Mitavadi’ was published from Talassery in
  (A) 1905 (B) 1906
  (C) 1907 (D) 1910
Answer: (B)

6. Real name of Thaycaud Ayya is
  (A) Subharaya (B) Sukumaran
  (C) Subbarao (D) Subharao
Answer: (A)

7. World Yoga day is on
  (A) 21st March (B) 21st April
  (C) 21st May (D) 21st June
Answer: (D)

8. Right to information Act is not applicable to
  (A) Punjab (B) Rajasthan 
  (C) Jammu Kashmir (D) Goa
Answer: (C)

9. Who is renowned as First Generation Feminist ?
  (A) Sara Joseph (B) Sarojini Naidu
  (C) Vijaya Lakshmi Pandit (D) Anna Chandi
Answer: (D)
10. Mathrubhoomi became a daily from
  (A) 1930 April (B) 1931 April
  (C) 1913 April (D) 1929 April 
Answer: (A)

11. ‘Pratyaksha Raksha Daivasabha’ founded by
  (A) Sahodaran Ayyappan (B) Ayyankali
  (C) K. Kelappan (D) Poykayil Yohannan
Answer: (D)

12. Auto Biography of G. Sankara Kuruppu
  (A) Olavum theeravum (B) Ormayude Olangalil
  (C) Oru desathinte Katha (D) Ente Katha
Answer: (B)

13. ‘Shrimati’, a magazine founded and edited by
  (A) Akkamma Cheriyan (B) Anna Chandy
  (C) Kuttimalu Amma (D) Arya Pallam
Answer: (B)

14. The education commission deputed for secondary education
  (A) Radhakrishna Commission (B) Kothari Commission
  (C) Hunter Commission (D) Muthaliar Commission
Answer: (D)

15. The social reformer who is known as ‘Lincoln of Kerala’
  (A) Ayyankali (B) Pandit Karuppan
  (C) VT Bhattatrippad (D) Dr. Palpu
Answer: (B)

16. ‘Atmavidyasangham’ founded by
  (A) Raja Ram Mohan Roy (B) Dayananda
  (C) Vagbhadananda (D) Vivekananda
Answer: (C)

17. The Article of Constitution which provides the right to Central and State govt. to impose and collect GST.
  (A) Article 246A (B) Article 245A
  (C) Article 346A (D) Article 345A
Answer: (A)

18. Expansion of AFSPA.
  (A) Armed Forces Special Powers Act (B) Armed Forces Special Privileges Act
  (C) Air Forces Special Protection Act (D) Armed Forces Super Powers Act
 Answer: (A)

19. Urjit Patel, our Reserve Bank Governor belongs to
  (A) Gujarat (B) Maharashtra
  (C) Madhya Pradesh (D) Uttaranchal
Answer: (A)

20. 69th Amendment of Indian Constitution gives
  (A) Voting age reduced from 21 to 18 
  (B) Power of National capital territory to Delhi
  (C) Special power to Jammu Kashmir
  (D) Right to education 
Answer: (B)
<Next><01, 02>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here 


2018 - January to April (Questions & Answers) - Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here


KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment