∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 6 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JUNE (Question Paper-1)

2018 - June (Question Paper-1)

* KERALA PSC- MOTOR MECHANIC- HEALTH SERVICES
Question Code: 68/2018
Date of Test : 18/06/2018 Monday
1. The Indian Constitution is regarded as __________.
(A) Federal in form and unitery in spirit
(B) Federal
(C) Unitery
(D) Parliamentry
Answer: (A)

2. Which of the following is not a fundamental right ?
(A) Right against exploitation (B) Equal pay for equal work
(C) Equality before law (D) Freedom of Religion
Answer: (B)

3. Indian Constitution provides for a __________.
(A) Unitary System (B) Presidential System
(C) Bicameral System (D) Unicameral System
Answer: (C)

4. Plebiscite is used for __________.
(A) Enactment of Laws
(B) Appointment of Civil Servants
(C) Appointment of Judges
(D) Ascertaining the views of people on a policy matter of public importance
Answer: (D)

5. A candidate seeking election to a State Legislative Assembly must have completed the age of __________.
(A) 25 years (B) 30 years 
(C) 21 years (D) 40 years
Answer: (A)

6. The Right to Information Act (RTI) was passed in India in __________.
(A) 2013 (B) 2005 
(C) 2017 (D) 2016
Answer: (B)

7. The Prevention of Attrocities Act, 1989 was passed for __________.
(A) Preventing corruption
(B) Preventing theft
(C) Preventing attrocities against SC/ST people
(D) Preventing attrocities against politicians
Answer: (C)

8. National Food Security Act was passed in India in __________.
(A) 2005 (B) 2001 
(C) 2010 (D) 2013
Answer: (D)

9. The Western System of education was introduced in India by __________.
(A) Lord Macaulay (B) Lord Dalhousie
(C) Lord Cornwallis (D) None of the above
Answer: (A)

10. The man known as father of modern India is __________.
(A) Vivekananda (B) Rajaram Mohan Roy
(C) Mahatma Gandhiji (D) Indira Gandhi
Answer: (B)

11. Chattampi Swamikal was a __________ reformist.
(A) Ezhava (B) Pulaya 
(C) Nair (D) Tribal
Answer: (C)

12. ‘Sahodara Sangam’ was founded by __________.
(A) K. Kelappan (B) Ulloor 
(C) Kumaranasan (D) Ayyappan
Answer: (D)

13. The leader of Guruvayoor Satyagraha was __________.
(A) K. Kelappan (B) Ayyappan
(C) Chattampi Swamikal (D) Gandhiji
Answer: (A)

14. Who discovered the South-West Monsoon ?
(A) Marco polo (B) Ma Huan 
(C) Hippalus (D) Fahien
Answer: (C)

15. George Eliot was the pen name of __________.
(A) King George - V (B) Hamilton
(C) Homer (D) Mary Ann Evans
Answer: (D)

16. The first book printed by Guttenberg was __________.
(A) Khuran (B) Bible 
(C) News paper (D) Mahabharata
Answer: (B)

17. Calligraphy is __________.
(A) The art of beautiful and stylised writing
(B) The art of painting
(C) The method of reading
(D) The method of printing
Answer: (A)

18. Philanthropist works for __________.
(A) Animals (B) Birds
(C) Social upliftment (D) Environment
Answer: (C)

19. The Nathula pass connects India to __________.
(A) Nepal (B) Burma (C) China (D) Pakisthan
Answer: (C)

20. The first Woman player to cross 6000 runs in ODI (One Day International) Cricket World Cup is __________.
(A) P. Sindhu (B) Sonali
(C) Karnam Malleswari (D) Mithali Raj
Answer: (D)
<Next Question Paper><01, 02, 03, 04, 05, 06, 07>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to May Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment