∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 6 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JUNE (Question Paper-7)

2018 - June (Question Paper-7)

* KERALA PSC- ASSISTANT SURGEON -CASUALITY MEDICAL OFFICER- HEALTH SERVICES
Question Code: 71/2018
Date of Test : 30/06/2018 Saturday

1. Ken river is a tributary of :
(A) Godhavari (B) Kaveri 
(C) Yamuna (D) Brahmaputra
Answer: (C)

2. Indira Gandhi Institute of Development Research (IGIDR) established by :
(A) Mumbai University (B) Reserve Bank of India
(C) U.P. Government (D) IHRD Ministry
Answer: (B)

3. NABARD was established by the recommendation of :
(A) A.M. Khusro Committee (B) Y.B. Chavan Committee
(C) N.K.P. Salve Committee (D) Shivaraman Committee
Answer: (D)

4. In 1980 Indira Gandhi Nationalised how many Banks ?
(A) 6 (B) 8 (C) 14 (D) 18
Answer: (A)

5. Thusharagiri waterfalls is situated in :
(A) Wayanad (B) Kozhikode 
(C) Pathanamthitta (D) Idukki
Answer: (B)

6. The place where Paliyam Sathyagraha held is now in which district ?
(A) Thrissur (B) Kottayam 
(C) Ernakulam (D) Kollam
Answer: (C)

7. The Travancore Constitutional Reform Committee was chaired by :
(A) A.J. John (B) Sir C.P. Ramaswami Iyer
(C) P.G.N. Unnithan (D) C. Kesavan
Answer: (C)

8. Name the person who resigned Presidentship of Indian National Congress in 1939.
(A) Mahathma Gandhi (B) Subash Chandra Bose
(C) Jawahar Lal Nehru (D) Pattabhi Sita Ramayya
Answer: (B)

9. Which of the following Gandhian movement was withdrawn after Chouri-Choura incident ?
(A) Civil Disobedience Movement (B) Quit India Movement
(C) Ahmedabad Mill Strike (D) Non-Cooperation Movement
Answer: (D)

10. Which one of the following is written by Jyothi Rao Phule ?
(A) Sivaji’s Life (B) Vedic Home of the Aryans
(C) Prabhudha Bharath (D) Viveka Vardhini
Answer: (A)

11. The Advaitha Ashram at Aluva was founded by :
(A) Brahmananda Sivayogi (B) Sri Sankaracharya
(C) Chattampi Swamikal (D) Sri Narayanaguru
Answer: (D)

12. Ezhava Memorial was submitted to :
(A) Srimoolam Tirunal (B) Visakam Tirunal
(C) Sethu Lekshmibai (D) Chithira Tirunal Balaramavarma
Answer: (A)

13. The Social-Reformer who met Mahatma Gandhi at Neyyattinkara ?
(A) Poikayil Yohannaan (B) Ramakrishna Pilla
(C) Vaikunda Swami (D) Sahodaran Ayyappan
Answer: (A)

14. Name the person who is related with Kalyanadayini Sabha ?
(A) Vagbhadanandha (B) Ayyankali
(C) K.P. Karuppan (D) Thycaud Ayya
Answer: (C)

15. Which is not related with K.P. Kesavamenon ?
(A) Malabar Home Rule League (B) Mathrubhoomi
(C) Ceylon High Commissioner (D) Andhra Governor
Answer: (D)

16. The drill ship deputed to study the secrets of lost Continent Zealand is :
(A) Discoverer 534 (B) Jodies Resolution
(C) Enterprise (D) Deep Water KG 1
Answer: (B)

17. Saturn’s largest moon :
(A) Lapetus (B) Callisto 
(C) Titan (D) Atlas
Answer: (C)

18. Kevin Durant is related with :
(A) Basket Ball (B) Volley Ball 
(C) Cycling (D) Swimming
Answer: (A)

19. Who penned the memoir ‘Advice and Dissent; My Life in Public Service’ ?
(A) Jacob Thomas (B) Y.V. Reddy
(C) Shasi Tharoor (D) T.P. Senkumar
Answer: (B)

20. Phulpur Loksabha Constituency is in :
(A) Bihar (B) West Bengal 
(C) Maharashtra (D) Uttar Pradesh
Answer: (D)
<Next Question Paper><010203040506, 07>
This Question Paper Free Download (PDF) -> Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to May Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
4. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
5. FACTS ABOUT INDIA
6. FACTS ABOUT KERALA
7. FACTS ABOUT WORLD
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment