∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 6 July 2018

PSC PREVIOUS EXAM QUESTIONS 2018 - JUNE (Question Paper-3)

2018 - June (Question Paper-3)

* KERALA PSC- MEDICAL OFFICER- HOMOEO/ ASSISTANT INSURANCE MEDICAL OFFICER- HOMOEO- HOMOEOPATHY/ INSURANCE MEDICAL SERVICES
Question Code: 70/2018
Date of Test : 26/06/2018 Tuesday

1. In which Indian States the Chilka Lake locates ?
(A) Punjab (B) Odisha
(C) Jammu Kashmir (D) West Bengal
Answer: (B)

2. Which is the least populous state in India, according to 2011 census ?
(A) Kerala (B) Odisha 
(C) Sikkim (D) Assam
Answer: (C)

3. Which is the welfare programme introduced by Central Government to impart skills to youth for better livelihood ?
(A) Mudra Yojana
(B) Pradhan Mantri Awas Yojana
(C) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
(D) Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
Answer: (D)

4. Which was the Centre of Salt Satyagraha Conducted under the leadership of Sarojini Naidu ?
(A) Dharasana (B) Dandi 
(C) Payyannur (D) Vedaranyam
Answer: (A)

5. In 1929, Indian National Congress declared its ultimate aim is complete Independence (Poorna Swaraj), from where did the resolution passed ?
(A) Surat (B) Bombay 
(C) Lahore (D) Calcutta
Answer: (C)

6. In which language Balagangadhara Tilak published the paper ‘Kesari’ ?
(A) English (B) Marathi 
(C) Hindi (D) Gujarathi
Answer: (B)

7. In which date NITI Aayog, new Institution replacing planning commission was started in :
(A) 1st February, 2015 (B) 1st January, 2015
(C) 1st April, 2017 (D) 1st January, 2016
Answer: (B)

8. Periyar Wild Life Sanctuary is in the district of :
(A) Pathanamthitta (B) Kottayam
(C) Idukki (D) Ernakulam
Answer: (C)

9. Athirapally and Vazhachal water falls are situated on which river ?
(A) Muthira puzha (B) Periyar river
(C) Pamba river (D) Chalakkudi river
Answer: (D)

10. Where is the Kerala Agricultural University situated ?
(A) Thiruvananthapuram (B) Thrissur
(C) Cochin (D) Kozhikode
Answer: (B)

11. In which year Brahmananda Shivayogi started ‘Ananda Mahasabha’ ?
(A) 1918 (B) 1924 (C) 1916 (D) 1929
Answer: (A)

12. Who raised the slogan ‘If we work, we should be got paid’ ?
(A) Sahodaran Ayyappan (B) Vaikunda Swamikal
(C) Pandit K.P. Karuppan (D) Sree Narayana Guru
Answer: (B)

13. In which year Sahodaran Ayyappan conducted interdining (misrabhojana) at Cherai ?
(A) 1928 (B) 1940 
(C) 1917 (D) 1968
Answer: (C)

14. In 1959, who was given the title Bharatha Kesari by the President of India ?
(A) Ayyankali (B) Pandit Karuppan
(C) Dr. Palpu (D) Mannath Padmanabhan
Answer: (D)

15. Vedantha Saram and Vedadikara Niroopanam are works written by :
(A) Chattampi Swamikal (B) Mannath Padmanabhan
(C) Sree Narayana Guru (D) Kuriakose Elias Chavara
Answer: (A)

16. Who is the winner of ‘Karshakothama’ state farmers award for 2016 ?
(A) Johnson Joseph (B) Sibi George
(C) Jagadeeshan (D) P.A. Johny
Answer: (B)

17. Which Indian Chief Minister received the United Nations Public Service Award, 2017 ?
(A) Sri Pinarayi Vijayan (B) Sri Nithish Kumar
(C) Kumari Mamata Banerjee (D) T.R. Zeliang
Answer: (C)

18. Garbine Muguruza, winner of the women’s singles wimbledon Tennis Championship 2017 belong to :
(A) Switzerland (B) China 
(C) USA (D) Spain
Answer: (D)

19. ‘Toilet : EK Prem Katha’ film based on the story related to the Swach Bharath Mission, directed by :
(A) Shree Narayan Singh (B) Tony Leondis
(C) Akshay Kumar (D) Arun Vaidyanathan
Answer: (A)

20. In 23rd June, 2017, which launching vehicle launched Carto Sat-2 and other Satellites ?
(A) PSLV. C 23 (B) PSLV. C 40
(C) PSLV. C 38 (D) PSLV. C 7
Answer: (C)
<Next Question Paper><0102, 03, 04050607>
This Question Paper Free Download (PDF) ->Click here
* PSC Previous Exam Questions 2018 - January to May Click here
* PSC Previous Online Examination Questions and Answers - Click here
* PSC Exam Programme- Syllabus, Study Materials, Previous Papers - Click here
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
KPSC Solved Question Papers ---> Click here 
KPSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
KPSC FREE MOCK TEST -> Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
2. GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS (Malayalam) ---> Click here
3. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH  ---> Click here
10. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
11. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
12. PSC QUESTIONS IN MALAYALAM 
* SCERT KERALA TEXT BOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

No comments:

Post a Comment