LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Monday, 6 November 2017

Facts about Kerala - Questions and Answers -53

1031. The place where the first  mobile court in Kerala was established:
(a)Thiruvananthapuram (b) Kannur
(c)Kozhikode (d) Kochi
Answer: (a)

1032. The first college in Kerala was established at:
(a)Kozhikode
(b) Thiruvananthapuram
(c) Kottayam (d) Kochi
Answer: (c)

1033. Which is the first boat race in Kerala which marks the beginning of the season of boat race in Kerala:
(a)Chambakkulam (b) Payippatt
(c) Aranmula (d) Nehru Trophy
Answer: (a)

1034. The place where the first  Sanskrit College in Kerala was established:
(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi
Answer: (c)

1035. The place where the first  jail in Kerala was established:
(a)Thiruvananthapuram  (b) Alappuzha
(c) Kollam (d) Kochi
Answer: (a)

1036. The first industrial establishement in Kerala to use electricity is Kannan Devan Company. It is in the district of:
(a)Ernakulam (b) Idukky
(c) Kottayam (d) Kollam
Answer: (b)

1037. Mangalam project, the first hydel project constructed after the formation of Kerala state, is in the river:
(a)Muthirappuzha (b) Bharatappuzha (c) Pamba
(d) Panniyar
Answer: (a)

1038. The place where the first international air port in Kerala was established:
(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi
Answer: (c)

1039. The place in Kerala where fine arts college was established for the first time:
(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Kochi    (d) Thiruvananthapuram
Answer: (d)

1040. In which river Pallivasal, the first govt. owned hydel project in Kerala was built?
(a)Pamba (b) Kallada
(c) Vamaanapuram river
(d) Muthirappuzha
Answer: (d)

1041. The first wild life sanctuary in Kerala:
(a)Iravikulam (b) Thekkady
(c) Parambikkulam (d) Peechi-Vazhani
Answer: (b)

1042. The first English school in the princely state of Cochin was started at:
(a)Thrissur (b) Mattanchery
(c) Thripunithura (d) Kodungallur
Answer: (b)

1043. James Dara established the first coir factory in Kerala in 1859 at:
(a)Alappuzha (b) Kollam
(c) Thiruvananthapuram
(d) Punalur
Answer: (a)

1044. The first diesel power project in Kerala:
(a)Nallalam (b) Kannur
(c) Brahmapuram (d) Kanjikode
Answer: (c)

1045. The first texile mill in Kerala was established in 1881 at:
(a)Alappuzha (b) Kannur
(c) Kottayam (d) Kollam

No comments:

Post a Comment