LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Monday, 6 November 2017

Facts about Kerala - Questions and Answers -67

1286. ‘Manasasmarami’ is the autobiography of:
(a) S Guptan Nair                          (b) Changampuzha
(c) Thikkodian                                 (d) Thoppil Bhasi
Answer: (a)

1287. ‘Ethirpp’ is the autobiography of:
(a) Kesavadev                                (b) Thoppil Bhasi
(c) G Sankarakkurup                     (d) Ponkunnam Varkey
Answer: (a)

1288. ‘Ormayude Olangalil’ is the autobiography of:
(a) Thakazhi                                      (b) Basheer
(c) G Sankarakkurup                          (d) NN Pillai
Answer: (c)

1289. ‘Kaviyude Kalpadukal’ is the autobiography of:
(a) G Sankarakkurup                    (b) P Kunhiraman Nair
(c) Vayalar                                       (d) Changampuzha
Answer: (b)

1290. ‘Njan’ is the autobiography of:
(a) Thikkodian                               (b) Changampuzha
(c) EMS                                               (d) NN Pillai
Answer: (d)

1291. Who wrote ‘Thudikkunna Thalukal’ ?
(a) AK Gopalan                              (b) Changampuzha
(c) G Sankarakkurup                   (d) Kesavadev
Answer: (b)

1292. The only poet in Malayalam who became ‘mahakavi’ without writing a ‘mahakavyam’:
(a) Ulloor                                           (b) Vallathol       
 (c) Kumaranasan                            (d) None of these
Answer: (c)

1293. In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva?
(a) 1924                                                  (b) 1914         
(c) 1904                                                  (d)1888
Answer: (b)

1294. The prefix ‘Mahakavi’ awarded to Kumaranasan by Madras University in the year ___.
(a) 1922                                                (b) 1924              
(c) 1920                                                (d) 1918
Answer: (a)

1295. The name ‘Sivagiri’ was given by:
(a) Dr.Palpu                                      (b) Sree Narayana Guru
(c) Ayyankali                                     (d)   Chattampi Swamikal
Answer: (b)

1296. Atmopadeshasatakam was authored by:
(a) Agamananda                                    (b) Dr.Palpu
(c) Kumaranasan                                  (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

1297. How many people signed the Ezhava Memorial?
(a) 10000                                                (b) 13000         
 (c) 13176                                               (d)  10038
Answer: (c)

1298. ‘Yoganadam’ is the publication of:
(a) NSS                                                              (b) SNDP            
(c) Kalamandalam                                         (d) None of these
Answer: (b)

1299. Who suggested the name Nair Service Society?
(a) K.Paramu Pillai                        (b) K.Kelappan
(c) Mannath Padmanabhan        (d) M.P.Manmadan
Answer: (a)

1300. Who led ‘Jeevasikha Jatha’ during the Liberation Struggle?
(a) R.Sankar                                                 (b) Mannath Padmanabhan
(c) Panampilly Govindamenon             (d) P.T.Chacko
Answer: (b)
<Next Chapters>< 01,...., 63646566, 67, 686970>
350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

Related Links

No comments:

Post a Comment