LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Monday, 6 November 2017

Facts about Kerala - Questions and Answers -64

1246. The ‘Chilanthi temple’ in Pathanamthitta district:
(a) Kodumon                                                  (b) Aranmula
(c) Niranam                                                    (d) Adoor
Answer: (a)

1247. Mannadi, the place where Velu Thampy Dalawa committed suicide is in the district of:
(a) Kollam                                                       (b) Pathanamthitta
(c) Alappuzha                                                (d) Ernakulam
Answer: (b)

1248. The most famous king of the kingdom of Kochi:
(a) Marthanda Varma                           (b) Pazhassi Raja
(c) Sakthan Thampuran                       (d) Manavedan
Answer: (c)

1249. The first to become prime minister of Travancore in 1948:
(a) C.Kesavan                                            (b) Pattom Thanu Pillai
(c) A.J. John                                                (d) Panampilly
Answer: (b)


1250. The first woman to become Chief Secretary in Kerala:
(a) Padma Ramachandran                   (b) Sheela Thomas
(c) Neela Gangadharan                         (d) None of these
Answer: (a)

1251. The founder of the modern Travancore:
(a) Swathi Thirunal                                    (b) Marthanda Varma
(c) Swathi Thirunal                                    (d) Chithira Thirunal
Answer: (b)

1252. The first woman magistrate of Kerala:
(a) Fatima Beevi                                           (b) R.Sreelekha
(c) Omanakunjamma                                  (d)K.K. Usha
Answer: (c)

1253. The first chairperson of the Women’s Commission in Kerala:
(a) M.Kamalam                                             (b) D.Sreedevi
(c) Sugathakumari                                      (d) None of these
Answer: (c)

1254. The second to become Prime Minister in Travancore after independence:
 (a) Paravur T.K. Narayana Pillai                           (b) Pattom Thanu Pillai
(c) A.J. John                                                                   (d) C.Kesavan
Answer: (a)

1255. Who headed the first ministry in Travancore-Cochin:
(a) Paravur T.K. Narayana Pillai                          (b) Pattom Thanu Pillai
(c) C.Kesavan                                                             (d) AJ John
Answer: (a)
<Next Chapters>< 01,...., 63, 64, 65, 66, 67, 686970>
350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക


Related Links


No comments:

Post a Comment