LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 9 November 2017

Kerala - Districts and Places - Questions and Answers -3

41. The place where the first Homoeo Medical College in Kerala was
established:
(a)Kozhikode                                                          (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                                    (d) Kochi
Answer: (c)

42. The first post office in Kerala was established at:
(a)Kollam                                                              (b) Thiruvananthapuram
(c) Alappuzha                                                      (d) Kottayam
Answer: (c)

43. The place where the first  Museum in Kerala was established:
(a)Kozhikode                                                         (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                                    (d) Kochi
Answer: (c)

44. Udaya, the first studio in Kerala was established at:
(a)Alappuzha                                                       (b) Nemom
(c) Kozhikode                                                       (d) Kochi
Answer: (a)

45. The first railway line in Travancore:
(a)Kollam-Tirunelveli                               (b) Thiruvananthapuram-Ernakulam
(c) Thiruvananthapuram- Madurai      (d) Kollam- Kayamkulam
Answer: (a)


46. The first polio-free district in India:
(a)Kottayam                                                         (b) Pathanamthitta
(c) Kollam                                                              (d) Thiruvananthapuram
Answer: (b)

47. In which district is Maniyar, the first private power project in Kerala?
(a)Idukky                                                               (b) Pathanamthitta
(c) Kottayam                                                         (d) Palakkad
Answer: (b)

48. The place where the first  zoo in Kerala was established:
(a) Kozhikode                                                       (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                                   (d) Kochi
Answer: (c)

49. The first FM radio station in Kerala:
(a)Kannur                                                               (b) Kochi
(c) Thiruvananthapuram                                   (d) Devikulam
Answer: (b)

50.The place where the first women’s college in Kerala was established:
(a)Kozhikode                                                                (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                                           (d) Kochi
Answer: (c)

51. The first eco-tourism in India
(a) Panipat                                  (b) Thenmala
(c) Mattancheri                          (c) Punalur
Answer: (b)

52. Resul Pookkutty got Oscar Award in the year
(a) 2009                                                         (b) 2010
(c) 2011                                                         (d) 2012
Answer: (a)

53. The first Coastal Police Station in Kerala
(a) Vizhinjam                                                   (b) Mattancheri
(c) Neendakara                                               (c) Kannur
Answer: (c)

54. The year of Peruman Tragedy
(a) 1987                                                             (b) 1989
(c) 1990                                                             (d) 1988
Answer: (d)

55. Marthanda Varma conquerded Kollam in the year
(a) 1734                                                            (b) 1746
(c) 1846                                                             (d) 1834
Answer: (b)

56. The founder of Kerala Kaumudi
(a) C.Kesavan                                                   (b) R Sankar
(c) C.V. Kunjuraman                                       (d) Dr. Palpu
Answer: (c)

57. The resting palce of Chattampi Swamikal
(a) Panmana                                                     (b) Varkala
(c) Neendakara                                                (d) Thenmala
Answer: (a)

58. Who visited Kollam in 1293 ?
(a) Ibn Batuta                                                    (b) Mahuan
(c) Vasco da Gama                                            (d) Marco Polo
Answer: (d)

59. Where is State Institute of Rural Development?
(a) Neendakara                                                   (b) Kottarakkara
(c) Kundara                                                          (d) Punalur
Answer: (b)

60. Where is Kerala Ceramics Limited?
(a) Chavara                                                              (b) Punalur
(c) Kundara                                                            (d) Kottarakkara
Answer: (c)
<Next Page><01020304>
Related Links


6. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
7. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
8. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here


No comments:

Post a Comment