LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 9 November 2017

Kerala - Districts and Places - Questions and Answers -2

21. The temple with woman priest:
(a)Ambalappuzha                                     (b) Aranmula
(c) Ochira                                                     (d) Mannarassala
Answer: (d)

22. Boat race related to Amabalappuzha temple:
(a)Payippat                                                (b) Aranmula
(c) Chambakkulam                                  (d) Nehru trophy
Answer: (c)

23. Boat race related to Harippad temple:
(a)Payippat                                                         (b) Aranmula
(c) Chambakkulam                                           (d) Nehru trophy
Answer: (a)

24. Mannarassala temple is famous for the worship of:
(a)Monkeys                                                     (b) Frogs
(c) Snakes                                                        (d) Bull
Answer: (c)

25. Which temple is known as ‘the Palani of Kerala’?
(a)Amabalappuzha                                        (b) Guruvayur
(c) Sabarimala                                                 (d) Harippad
Answer: (d)

26. The first technopark in Kerala was established at:
(a) Chathamangalam                                 (b) Kalamassery
(c) Thiruvananthapuram                          (d) Kochi
Answer: (c)

27. The place in Kerala where telephone was established for the first time in
Kerala:
(a)Kozhikode                                               (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                          (d) Kochi
Answer: (c)

28. The places connected by the first railway line in Kerala:
(a) Kollam-Thirunelveli                           (b) Kozhikode-Mangalore
(c) Palakkad-Coimbatore                        (d) Tirur- Beppur
Answer: (d)

29. The first rubberised road in Kerala connects Kottayam and......
(a)Erumeli                                                     (b) Alappuzha
(c) Adoor                                                          (d) Kumali
Answer: (d)

30. The place in Kerala where engineering college was established for the first
time:
(a)Kozhikode                                                     (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                               (d) Kochi
Answer: (c)
31. The first church built by the Europeans in India is.......... at Kochi.
(a) St.Thomas Church                                     (b) St.Francis Church
(c) St.Andrews church                                    (d) St.Mary’s Church
Answer: (b)

32. The place in Kerala where Public Library  was established for the first time:
(a) Kozhikode                                                      (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                                 (d) Kochi
Answer: (c)

33. The first teak museum in India:
(a) Peechi                                                                (b) Kottayam
(c) Nilambur                                                           (d) Arippa
Answer: (c)

34. The place where the first under pass in Kerala was established:
(a)Kozhikode                                                         (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                                    (d) Kochi
Answer: (c)

35. The place where the first Law college in Kerala was established:
(a) Kozhikode                                                     (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                                (d) Kochi
Answer: (c)

36. India’s first gymnastic training centre was established in:
(a) Thalassery                                                     (b) Vadakara
(c) Beppur                                                            (d) Kottakkal
Answer: (a)

37. The place where the first  Ayurvedic Medical College in Kerala was established:
(a)Kozhikode                                                         (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram                                    (d) Kochi
Answer: (c)

38. The first medical college in Kerala was established at:
(a)Alappuzha                                                         (b) Kozhikode
(c) Thiruvananthapuram                                    (d) Kochi
Answer: (c)

39. The first news paper of Kerala was published from:
(a)Thalassery                                                          (b) Kottayam
(c) Kollam                                                                 (d) Kozhikode
Answer: (a)

40. The venue of the first all Kerala political conference organised by INC was:
(a)Ottappalam                                                        (b) Manjeri
(c) Kozhikode                                                         (d) Thalassery
Answer: (a)
<Next Page><01020304>

Related Links
6. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
7. ARITHMETIC/MENTAL ABILITY---> Click here
8. PSC PREVIOUS / SOLVED QUESTION PAPERS ---> Click here
9. SSC/UPSC/RRB ==> EXAM

No comments:

Post a Comment