LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 10 November 2017

Kerala Renaissance - Questions & Answers -4

66. The first planned and organized agitation for denied rights in the history of Kerala:
(a) Guruvayur Satyagraha         (b) Paliyam Satyagraha 
(c) Kalpathy Strike                     (d) Vaikom Satyagraha
Answer: (d)

67.  “One caste, One religion and One God for man of the same blood and form, there is no difference animals of the same caste alone procreate Viewed thus all humanity belong to one caste”- In which book of Sree Narayana Guru these words
can be seen?
(a) Darshanamala                (b) Jati Mimamsa
(c) Daivadasakam               (d)   Nirvritipanchakam
Answer: (b)

68. “Here I met a remarkable man” About whom Swami Vivekananda made this comment on hearing the clarifications on ‘Chinmudra’ ?
(a) Sree Narayana Guru                    (b) Chattambi Swamikal
 (c) Kumaranasan                               (d) Dr.Palpu
Answer: (b)

69. Sree Narayana Guru used saffron colour dress for the first time during the occassion of:
(a) Visiting Ramana Maharshi                    (b) First visit to Sri Lanka
(c) Second visit to Sri Lanka                        (d)   Vaikom Satyagraha
Answer: (b)


70.  “Reminiscences of my life” is the English translation of the autobiography of:
(a) A.K.Gopalan                                         (b)E.M.S.
(c) Mannath Padmanabhan                  (d) C.Kesavan
Answer: (c)

71. Bhattarakeswaram Temple is related to:
(a) Thycaud Ayya                              (b) Ayya Vaikuntar
(c) Sivayogi of Alathur                        (d)  Chattambi Swamikal
Answer: (d)

72. Where Chattampi Swamikal met Swami Vivekananda?
(a) Ernakulam                                (b) Panmana
(c) Vadiveeswaram                       (d) Aniyur
Answer: (a)

73.  ”During my travels throughout the world, I have had the good fortune to come in contact with several saints and maharishis... But I have frankly to admit that I have never come across one who is spiritually greater thNarayana Guru or a person who is at par with him in spiritual attainment.” Who paid tribute in the
above words after visiting Sree Narayana Guru?
(a) Mahathma Gandhi                                   (b) Rabindranath Tagore
(c) C.F.Andrews                                              (d)   Ramana Maharshi
Answer: (b)

74. In which temple consecrated by Sree Narayana Guru installed ‘flame’?
(a) Thalassery                                  (b) Karamukku
(c) Sreekanteswaram                         (d) Murukkumpuzha
Answer: (b)


75. Which eminent  figure of freedom movement of  India  accompanied Rabindranath Tagore when he visited Sree Narayana Guru?
(a) Vinoba Bhave                        (b) C.R.Das
(c) C.F.Andrews                        (d)  Annie Besant
Answer: (c)

76. “If you want to speak of politics in India, you must speak through the language of religion.” Who gave this advice to Dr.Palpu?
(a) Sree Narayana Guru                      (b) Swami Vivekananda 
(c) Sarojini Naidu                                     (d) Chattampi Swamikal
Answer: (b)

77. After the meeting which eminent personality Sree Narayana Guru wrote
‘Municharyapanchakam’(The Path of the Ascetic)?
(a) Mahathma Gandhi                           (b) Rabindranath Tagore 
(c) Ramana Maharshi                               (d) C.F.Andrews
Answer: (b)

78. “Ascetic and holy man who tried to break the Brahmin hold on the performance of religious ceremonies.  Attacked caste and associated with
Izhavas.  Said to have taught yoga to Sree Narayana Guru” –Robin Jeffri made this comment about:
(a) Dr.Palpu                              (b) Thycaud Ayyaan Swami
(c) Kumaranasan                     (d) Chattambi Swamikal
Answer: (d)

79. Who is referred to as ‘Sampooranathevan’ in Ayyavazhi mythology?
(a) Thycaud Ayya                        (b) Ayya Vaikundar
(c) Ayyankali                               (d) Sree Narayana Guru
Answer: (b)

80. The autobiography of Swadeshabhimani K.Ramakrishna Pillai:
(a) Ente Katha                                (b) Ente Jeevithasamaram
(c) Jeevithasamaram                   (d)  Ende Naadukadathal
Answer: (d)
81. The name ‘Nivarthana Prakshobhanam’ (Abstention Movement) was coined by:
(a) C.Kesavan       (b) N.V.Joseph       (c) P.K.Kunj          (d)  I.C.Chacko
Answer: (d)

82. Who formed an organization named Uralungal Koolivelakkarude Paraspara Sahayya Sangham(ULCCS ) as part of his social revolutionary mission to fight the caste barriers
(a) Dr.Palpu                                          (b) Vagbhatananda
(c) Sahodaran Ayyappan                  (d) C.Kesavan
Answer: (b)

83. C.Kesavan became the Chief Minister of Travancore-Cochin in:
(a) 1951           (b) 1952            (c) 1953        (d) 1954
Answer: (a)

84. The teeth of Sree Narayana Guru, which is his only mortal remains, is kept at:
(a) Nerul in Navi Mumbai                            (b) Chempazhanthi
(c) Aluva                                                          (d)  Varkala
Answer: (a)

85. The social reformer who worked as proof reader in the publication ‘Mangalodayam’?
(a) Sahodaran Ayyappan                       (b) T.K.Madhavan
(c) EMS Namboothirippad                    (d) V.T.Bhatathirippad
Answer: (d)
<Next Chapter>0102030405, 06, 07, ....., 1314>

Related Links
9. SSC/UPSC/RRB ==> EXAM

No comments:

Post a Comment