LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Friday, 22 December 2017

Constitution of India- Questions and Answers 2

26. The objective resolution was moved in the Constituent Assembly on :
(a)December 13, 1946
(b) January 26, 1950
(c)   November 26, 1946
(d)   November 26, 1950
Answer: (a)

27. Under which article of the constitution, the executive power of the Union is vested in the President?
(a)Article 25 (b) Article 53
(c) Article 54 (d) Article 55
Answer: (b)

28. A financial emergency is declared by the President on which ground?
(a)War  
(b)Threat of war
(c) Breakdown of constitutional machinery
(d) Credit\ Goodwill is under threat
Answer: (d)

29. The Ordinance refers to:
(a)The executive orders passed by the Parliament
(b) The executive order issued by the President
(c)  The decision made by the Supreme Court
(d) The ruling was given by the Speaker of Lok Sabha
Answer: (b)

30. In the Constitution of India, the term ‘Federal’ :
(a) figures in the Preamble 
(b) figures in part III of the Constitution
(c) figures  in Article 368
(d) does not figure anywhere
Answer: (d)

31. The Judges of the District  Court are appointed by :
(a)President of India                 (b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister                     (d) Governor of the State
Answer: (d)

32. The system of Public Interest Litigation has been introduced in India
(a)Through constitutional amendment
(b) By judicial initiatives
(c)  By political parties
(d)By parliamentary Act
Answer: (b)

33. The accountability or responsibility of the Prime Minister and Cabinet to the Lok Sabha is :
(a)Intermittent                                  (b) Indirect
(c) At the time of the election              (d) Direct, continuous, and collective
Answer: (d)

34. The Council of States is a :
(a)House elected every six years
(b) House elected every five years
(c) House which is permanent
(d) House which can be dissolved
Answer: (c)


35. Which article of the Constitution empowers the Parliament to legislate on any matter of the State List?
(a) 115    (b) 183   
(c)221  (d)  249
Answer: (d)

36. The quorum requirement in the Rajya Sabha:
(a) 25    (b) 50    
(c)  100   (d) 126
Answer: (a)

37. The Supreme Court has the exclusive jurisdiction in regard to:
(a) Constitutional validity of state laws
(b) Constitutional validity of concurrent laws
(c) Constitutional validity of central  laws
(d) None of the above
Answer: (c)

38. Under which article of our constitution, the Governor can reserve the bill for the consideration of the president?
(a) 199    (b) 200     
(c) 201     (d) 202
Answer: (b)

39. The Lok Sabha Secretariat comes under the supervision of the:
(a) Ministry of Home Affairs
(b) Ministry of Parliamentary Affairs
(c) Prime Minister’s office
(d) Speaker of Lok Sabha
Answer: (d)

40. The Lok Sabha is more powerful than the Rajya Sabha in:
(a)Electoral powers                  (b) Emergency powers
(c) Amending powers              (d) Financial powers
Answer: (d)

41. Right to Information is:
(a) Fundamental Right             (b) Constitutional Right
(c)  Natural Right                       (d)  legal Right
Answer: (d)

42. Who took interest in the Public Interest Litigation cases?
(a) Bhagawati and Krishna Iyer            (b) Kania and Sastri
(c)  Ray and Beg                                      (d)  Shah and Sikri
Answer: (a)

43. Who is responsible for protecting and defending the Constitution?
(a)President                                      (b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister                            (d)  Supreme Court of India
Answer: (d)

44. Whose prior permission is required before the money bill is introduced in the Lok Sabha?
(a) President of India                 (b) Chief Justice of India
(c) Prime Minister                   (d) Speaker of Lok Sabha
Answer: (a)


45. Minority rights are given in :
(a) Article 25 -28                    (b) Article 29 and 30
(c) Article 31                           (d) Article 32
Answer: (b)

46. Where does a money bill originate in Indian Parliament?
(a) Lok Sabha (b) Rajya Sabha
(c) Both the House (d) None of the above
Answer: (a)

47. The Vice-President of India can be removed from the office :
(a)By a resolution in the Council of states approved by Lok sabha
(b) By a resolution of Lok Sabha agreed to by the council of states
(c) By a resolution adopted by the two House meeting in a joint session
(d) Following the normal process of impeachment
Answer: (a)

48. The Chairman of Rajya Sabha is elected by:
(a) Elected members of Rajya Sabha
(b) Members of Rajya Sabha
(c) The elected members of Rajya Sabha
(d) All the members of the Parliament
Answer: (d)

49. The first Lok Adalat was held in the year:
(a) 1985   (b) 1986    
(c)  1987    (d) 1988
Answer: (b)

50. Which of the following is not a fundamental duty?
(a) To respect national Anthem
( b) To protect monuments and places of national importance
(c) To safeguard private property
(d) To protect and improve the natural environment
Answer: (c)
<Previous><01, 02, 0304050607, ......, 293031><Next>
ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനാ ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ മലയാളത്തിൽ  വേണോ? ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്കിക്കോളു 

<ഈ ബ്ലോഗിലെ മുഴുവന്‍ പോസ്റ്റുകളും ഒരുമിച്ച് കാണുക>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment