LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 22 December 2017

Constitution of India- Questions and Answers 28

676. The President may, for violaion of the Constitution, be removed from office by
(a) impeachment
(b) electoral college consisting of members of Lok Sabha, Rajya Sabha and Legislative Assemblies
(c) Prime Minister  
 (d) a no-confidence motion
Answer: (a)

677. Which of the following is not a writ issued by the Supreme Court?
(a) Certiorari                                          (b) Quo Warranto
(c) Suo Motto                                          (d) Mandamus
Answer: (c)

678. The Indian Constitution is regarded as ––––––––
(a) Federal                                                 (b) Unitary
(c)Parliamentary                               (d) Federal in form and unitary in Spirit
Answer: (d)

679. The difference between Fundamental Rights and Directive Principles of state policy is
(a) Fundamental Rights are guaranteed under the law, but Directive Principles are onlymoral laws to be observed by the citizen
(b) Directive Principles can be enforced in a court of law, whereas Fundamental Rights cannot be enforced
(c) Directive Principles are in the nature of direction to the Legislature and Executive and assurance to the people what they can expect from the State, whereas FundamentalRights are basic rights of the citizens
(d) none of these
Answer: (c)

680. Who determines the composition and conditions of service of a Public Service Commission?
(a) Chief Minister                                      (b) Home Minister
(c) Governor                                               (d) None of these
Answer: (c)

681. Who is authorised to issue an order to suspend a State PSC member?
(a) Governor                                         (b) Chief Minister
(c) Home Minister                              (d) Speaker
Answer: (a)

682. A member of Public Service Commission can be removed only on the report of:
(a) High Court                                      (b) Supreme Court
(c) Both (a) and                                    (b) (d) None of these
Answer: (b)

683. A political party is recognised national or regional by:
(a) President                                         (b) Prime Minister
(c) Speaker                                            (d) Election Commission
Answer: (d)

684. When was the ninth schedule added to the Constitution?
(a) 1951                                            (b) 1952
(c) 1953                                             (d) 1954
Answer: (a)

685. The Twelfth Schedule is related to the responsibilities of:
(a) Panchayats                                    (b) Municipalities
(c) Courts                                             (d) Tribunals
Answer: (b)

686. The association which is related to the formation of Right to Information Act:
(a) Kisan Movement                   (b) Mazdoor Kisan Shakti Sangatan
(c) Dalit Movement                    (d) Bharatiya Kisan Movement
Answer: (b)

687. The Constitution forbids the employment of children below the age of ____ in dangerous jobs:
(a) 14                                                   (b) 16
(c) 18                                                    (d) 12
Answer: (a)

688. Universal Adult Franchise creates:
(a) Economic equality                          (b) Social equality
(c) Political equality                              (d) Cultural equaltity
Answer: (c)

689. In Union Territory of Delhi, the Chief Minister is appointed by:
(a) President                                          (b) Lt.Governor
(c) Prime Minister                                (d) Governor of State
Answer: (a)

690. It is mandatory of the police to take an arrested person before the nearest magistrate within ___ hours:
(a) 6                                                               (b) 12
(c) 24                                                             (d) 48
Answer: (c)

691. ‘The Right to Public Office’ is a :
(a) Civil Right                                              (b) Economic Right
(c) Moral Right                                           (d)Political Right
Answer: (a)

692. The law made by Judiciary is known as:
(a) Ordinary law                                         (b) Case law
(c) Rule of law                                             (d) Administrative law
Answer: (b)

693. The side of pedestrians on the road:
(a) Left                                                      (b) Right
(c) Left or right                                      (d) No specified side
Answer: (b)

694. Which of the following statements is correct with regard to the structure of Union Government?
(a) It is unitary                                       
 (b) It is federal
(c) It is federal in peace time and unitary in emergency
(d) It is unitary in peace times and federal in emergencies
Answer: (c)

695. When a Bill is passed by the Parliament is submitted to the President:
(a) He has to sign it and give his assent
(b) he may alter its provisions
(c) he may return it only once for reconsideration
(d) he may send it for reconsideration more than once till he is satisfied
Answer: (c)

696. The quorum requirement in the Rajya Sabha:
(a) 25                                                      (b) 50
(c)  100                                                  (d) 126
Answer: (a)

697. The Supreme Court has the exclusive jurisdiction in regard to:
( a) Constitutional validity of state laws
(b) Constitutional validity of concurrent laws
( c)Constitutional validity of central  laws
(d) None of the above
Answer: (c)

698. Under which article of our constitution , the Governor can reserve the bill for the consideration of the president?
(a) 199                                                    (b) 200
(c)  201                                                    (d) 202
Answer: (c)

699. The Lok Sabha Secretariat comes under  the supervision of the:
(a) Ministry of Home Affairs           
(b) Ministry of Parliamentary Affairs
(c) Prime Minister’s office
 (d) Speaker of Lok Sabha
Answer: (d)

700. The Lok Sabha is more powerful than the Rajya Sabha in:
(a) Electoral powers                             (b) Emergency powers
(c) Amending powers                           (d) Financial powers
Answer: (d)
<Previous><01, ....., 252627, 28, 293031><Next>

ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനാ ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ മലയാളത്തിൽ  വേണോ? ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്കിക്കോളു 
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment