LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Monday, 18 December 2017

Facts about India -Questions and Answers -21

501. Who was the Viceroy when the Cabinet Mission visited India?
(a) Mountbatten                                             (b) Wavell
(c) Wellington                                                 (d) Linlithgo
Answer: (b)

502. In World War One this person was wounded in the Battle of Ypres in 1915 and lost an eye. Later he became Viceroy of India. His name is:
(a) Mountbatten                                            (b) Wellington
(c) Curzon                                                        (d) Wavell
Answer: (d)

503. Mountbatten stepped down from the position of Governor General of Independent India in:
(a) 1948                                                            (b) 1947
(c) 1949                                                            (d) 1950
Answer: (a)

504. Name the Governor General who introduced Doctrine of Lapse:
(a) Dalhousie                                                  (b) Canning
(c)  Charles Metcalfe                                     (d) Hardinge I
Answer: (a)

505. Name the Governor General who is called the “Maker of Modern India”:
(a) Canning                                                   (b) William Bentick
(c) Dalhousie                                                (d) Curzon
Answer: (c)

506. Name the Governor General who was called ‘Akbar of British India’?
(a) Wellesley                                               (b) Curzon
(c) William Bentick                                   (d) Dufferin
Answer: (a)

507. Name the person who resigned his position as Viceroy of India in August 1905 because of a difference of opinion with Lord Kitchener, the British military Commander-in-Chief in India:
(a) Minto I                                                       (b) Chelmsford
(c) Curzon                                                         (d) Dufferin
Answer: (c)

508. Name the Viceroy who was called the “Aurangazeb of British India’?
(a) Wellesley                                                  (b) Wavell
(c) Curzon                                                       (d) Irwin
Answer: (c)

509. The college established by the British at Ajmer was named after the Viceroy:
(a) Mayo                                                           (b) Rippon
(c) Dalhousie                                                    (d) Curzon
Answer: (a)

510. The first Viceroy of India:
(a) Canning                                                          (b) Mayo
(c) Ripon                                                              (d) Lytton
Answer: (a)

511. The Governor General during the second Mysore War:
(a) Hastings I                                          (b) Warren Hastings
(c) Cornwallis                                           (d) Wellesley
Answer: (b)

512. The Governor General during the third Mysore War:
(a) Warren Hastings                               (b) Cornwallis
(c) Wellesley                                             (d) Dalhousie
Answer: (b)

513. The Governor General when Calcutta medical college was founded:
(a) Canning                                                 (b) Cornwallis
(c) William Bentick                                     (d) Dalhousie
Answer: (c)

514. The Governor General who annexed Satara to British India, the first princely state to be annexed to British India under Doctrine of Lapse:
(a) Canning                                                             (b) Cornwallis
(c) William Bentick                                                (d) Dalhousie
Answer: (d)

515. The Governor General who died at Ghazipore on the Ganges River where his grave and monument are still maintained by the Indian government:
(a) Wellesley                                                       (b) William Bentick
(c) Warren Hastings                                            (d) Cornwallis
Answer: (d)

 516. The Viceroy during the partition of Bengal:
(a) Hardinge II                                                   (b) Minto I
(c) Curzon                                                           (d) Reading
Answer: (c)

517. The Viceroy during the Second and Third Round Table Conference:
(a) Reading                                                           (b) Irwin
(c) Wellington                                                       (d) Linlithgo
Answer: (c)

518. The Viceroy of India during the Delhi Durbar of 1877:
(a) Wellesley                                                     (b) Lytton
(c) Dufferin                                                           (d) Curzon
Answer: (b)

519. The Viceroy when India got independence:
(a) Wavell                                                           (b) Mountbatten
(c) Wellington                                                    (d) Linlithgo
Answer: (b)

520. The Viceroy when Muslim League was formed in 1906:
(a) MintoII                                                        (b) Hardinge II
(c) Chelmsford                                                 (d) Chelmsford
Answer: (a)

521. The Viceroy when Rowlatt Act was passed?
(a) Hardinge II                                                   (b) Chelmsford
(c) Reading                                                          (d) Wellington
Answer: (b)

522. Who was the Governor General when the administration of British India was transferred from East India Company to the British Crown:
(a) Dalhousie                                                  (b) Mayo
(c) Dufferin                                                      (d) Canning
Answer: (d)

523. Who was the Governor General when the first railway line was established between Bombay and Thane?
(a) William Bentick                                  (b) Canning
(c) Dufferin                                                    (d) Dalhousie
Answer: (d)

524. Who was the Governor General when the first telegraph line was established between Kolkata and Agra?
(a) Canning                                                     (b) Dufferin
(c) Dalhousie                                                   (d) William Bentick
Answer: (c)

525. Who was the Governor General when the Universities of Kolkata, Bombay and Madras were established?
(a) Curzon                                                  (b) Hastings
(c) Canning                                                 (d) Mayo
Answer: (c)
<Next Page><01, ....1920, 21, 2223, 24....., 30313233>
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS      

No comments:

Post a Comment