LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Monday, 18 December 2017

Facts about India -Questions and Answers -33

801. The venue of Kuka revolt led by Baba Ram Singh:
(a) Bengal                                                              (b) Punjab
(c) Assam                                                              (d) Maharashtra
Answer: (b)

802. The venue of the first session of the All India Kisan Sabha was:
(a) Mumbai                                                          (b) Kolkata
(c) Kanpur                                                           (d) Lucknow
Answer: (d)

803. The venue of the Tebhaga revolt:
(a) Bengal                                                            (b) Bihar
(c) Maharashtra                                                (d) Punjab
Answer: (c)

804. The Viceroy of British India who resigned over the question of Egypt:
(a) Curzon                                                           (b) Dufferin
(c) Ripon                                                              (d) Minto II
Answer: (c)

805. The word ‘National’ was added to the name of Congress during the Nagpur
session of:
(a) 1891                                                                    (b) 1892
(c) 1897                                                                     (d) 1899
Answer: (a)

806. The word ‘Swaraj’ was first used in the Congress platform in the 1906 session of:
(a) Pune                                                                 (b) Lucknow
(c) Surat                                                                 (d) Kolkata
Answer: (d)

807. The year of ‘Black hole’ episode of Calcutta:
(a) 1755                                                                 (b) 1756
(c) 1757                                                                 (d) 1758
Answer: (b)

808. Ulgulan was a movement of the:
(a) Agarias                                                           (b) Juangs
(c) Mundas                                                          (d) Hos
Answer: (c)

809. What was the real name of Bahadur Shah I, who emerged victorious in the
war of succession after Aurangazeb?
(a) Muazzam                                                          (b) Salim
(c) Farid                                                                  (d) Khurram
Answer: (a)


810. Which modern historian opined that “the so called First National War of Independence of 1857 isneither First, nor National, nor War of Independence.” ?
(a) S.N.Sen                                                                (b) Tara Chand
(c) R.C.Majumdar                                                   (d) K.K.Dutta
Answer: (c)

811. Which session of the Indian National Congress decided to reorganise
Provincial Congress Committees on the basis of linguistic areas:
(a) 1920 Nagpur                                                     (b) 1911 Kolkata
(c) 1916 Lucknow                                                  (d) 1924 Belgaum
Answer: (a)

812. Which tribal leader was regarded as an incarnation of God and Father of the World?
(a) Kanhu Santha                                                      (b) Rupa Naik
(c) Birsa Munda                                                         (d) Joria Bhagat
Answer: (c)

813. Who among the following was the editor of ‘Deenabandhu’?
(a) Dadabhai Naoroji                                              (b) Jotiba Phule
(c) Robert Knight                                                     (d) Manmohan Ghosh
Answer: (b)

814. Who was the Congress president when Jawaharlal Nehru was appointed as the chairman of the National Planning Committee constituted by INC? 
Answer:  Subhash Chandra Bose

815. Who was selected as the second person to observe individual satyagraha in 1940: 
Answer:  Jawaharlal Nehru 

816. The jurist who gave verdict in Gandhi assassination Case:
Answer:  Atmacharan Aggarwal 

817. The second President of Indian National Congress: 
Answer:  Dadabhai Navroji

818. Jawaharlal Nehru was born in 1889 at: 
Answer:  Allahabad  

819. Jawaharlal Nehru attended Congress session as a delegate for the first time in 1912. It was held at:
Answer:  Bankipur 

820. Jawaharlal Nehru Port is situated at: 
Answer:  Mumbai 

821. Lal Bahadur Shastri is the first Prime Minister to born in 20th century. He was born in: 
Answer:  1904 

822. Jawaharlal Nehru became the President of the Indian National Congress for the first time in: 
Answer:  1929

823. Who was the President of India When National Congress during the Quit India movement? 
Answer:  Maulana Abul Kalam Azad  

824. Which portfolio was taken over by Jawaharlal Nehru from VK Krishna Menon in the wake of Chinese aggression of 1962?
Answer:  Defence 

825. In which railway station of South Africa, Gandhiji was thrown out Of a train?  

Answer:  Petermaritzberg 
<Next Page><01, ....2526272829303132, 33, 34>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here

No comments:

Post a Comment