LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Monday, 18 December 2017

Facts about India -Questions and Answers -30

726. The repeated invasion and plundering of Nadir Shah gave a death blow to:
(a) Vijaya Nagar empire                                      (b)Mughal Empire
(c) Maratha power                                                
(d) Delhi Sultanate
Answer: (b)

727. The resolution passed by Indian National Congress in ____ at its Madras Session lay down that the declaration of Fundamental Rights should be the basis of future Constitution of India.
(a)1927                                                          (b) 1928
(c) 1929                                                            (d)  1930
Answer: (a)

728. The seat of Gaekwad was:
(a) Pune                                                        (b) Baroda
(c) Nagpur                                                    (d) Indore
Answer: (b)

729. The seat of Holkar was:
(a) Indore                                                  (b) Pune
(c) Nagpur                                                (d) Baroda
Answer: (a)

730. The significance of the third Carnatic War:
(a) Caused the defeat of Marathas
(b) End of Anglo Maratha War
(c) End of Political power of French in India
(d) Tipu Sultan was defeated
Answer: (c)

731. The symbol of 1857 revolt:
(a) Rose and Bread                                     (b) Lotus and cow
(c) Rose and Lamp                                      (d) Lotus and Bread
Answer: (d)

732. The treaty of Aix-la-Chappele is associated with:
(a) First Cartatic War                         (b) Second Carnatic War
(c) Third Cartatic War                           (d) Seven Years War
Answer: (a)

733. The First Anglo-Burmese War was fought during the period:
(a) 1820-22                                           (b) 1824-26
(c) 1828-30                                           (d)   1834-36
Answer: (b)

734. The First Anglo-Afghan War (also known as Auckland’s Folly) was fought
between British India and Afghanistan from 1839 to ____
(a) 1842                                                   (b) 1840
(c) 1841                                                   (d)  1844
Answer: (a)

735. The First Anglo-Sikh War was fought between the Sikh Empire and the
British East India Company between :
(a) 1840 and 1841                                          (b) 1842 and 1844
(c) 1845 and 1846                                          (d)  1848 and 1849
Answer: (c)

736. Under whose Chairmanship Indian Education Commission 1882 was
appointed?
(a) Charles Wood                                           (b) Lord Curzon
(c) W.W.Hunter                                               (d) Lord Lytton
Answer: (c)

737. Which commission recommended for the adoption of a famine code for India?
(a) Campbell Commission 1868                    (b) Macdonnel Commission 1898
(c) Strachey Commission 1880                      (d) Lyall Commission 1901
Answer: (c)

738. Which is considered by academics abroad to be the Indian equivalent of
Harvard?
(a) Presidency College, Kolkata                     (b) Christian College , Chennai
(c) Ferguson College                                        (d) Madras Presidency College
Answer: (a)

739. Which of the following events occurred first?
(a) Chinese Revolution                                     (b) Quit India Movement
(c) Division of Bengal                       (d) Formation of Constituent Assembly
Answer: (c)

740. Which of the following occupies the most important place in the history of
social and religious reforms in India?
(a) Arya Samaj                                                       (b) Brahma Samaj
(c) Deva Samaj                                                       (d) Prarthana Samaj
Answer: (b)

741. Which of the following was known as ‘Indian Gladstone’?
(a) Bal Gangadhar Tilak                                    (b) Dadabhai Naoroji
(c) Gopal Krishna Gokhale                       (d) Maulana Abul Kalam Azad
Answer: (b)

742. Which organization is led by ‘Ten Principles’?
(a) Buddhism                                                       (b) Jainism
(c) Christianity                                                    (d) Arya Samaj
Answer: (d)

743. Which war has been described as ‘Dupleix’s private war’?
(a) Second Carnatic War                                      (b) Second Sikh War
(c) Second Anglo-Maratha War                           (d) First Carnatic War
Answer: (a)

744. Who among the British Generals defeated Peshwa Baji Rao I?
(a) Outram                                                    (b) Malcom
(c) Elphinstone                                            (d) Kitchener
Answer: (b)

745. Who among the following is related to Tirunelveli Conspiracy case:
(a) Vanchi Iyer                                            (b) T.K.Madhavan
(c) E.V.Ramaswami Naiker                      (d)  G.S.Iyer
Answer: (a)

746. Who compared the Dandi March to Napoleon’s March to Paris from Elba?
(a) Dadabhai Naoroji                                  (b) Lala Lajpath Rai
(c) Subhas Chandra Bose                          (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (c)

747. Who founded Bethune College in Kolkata?
(a) Iswar Chandra Vidhyasagar               (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Surendra Nath Bannerjee                     (d)Rabindranath Tagore
Answer: (a)

748. Founder of Benarus Hindu University:
(a) Lala Lajpath Rai                                  (b) Vivekananda
(c) Raja Ram Mohun Roy                        (d) Madan Mohan Malavya
Answer: (d)

749. In which year Numismatic Society of India was established at Allahabad?
(a) 1908                                                                   (b) 1910
(c) 1912                                                                   (d)  1914
Answer: (b)

750. M.A.O. College later became:
(a) Benarus Hindu University               (b) Aligarh Muslim University
(c)Delhi University                                   (d) Magadh University
Answer: (b)
<Next Page><01, ....2526272829, 30, 313233>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here

No comments:

Post a Comment