LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -85

2101. The Viceroy during the Chauri Chaura incident:
(a) Hardinge II                                     (b) Reading
(c) Wellington                                     (d) Chelmsford
Answer: (b)

2102. Who was the Governor General during the Sepoy Mutiny?
(a) Canning                                                     (b) Dalhousie
(c) Dufferin                                                       (d) Minto I
Answer: (a)

2103. Who was the Governor General when Pitt’s India Act was passed?
(a) Warren Hastings                                (b) Cornwallis
(c) Wellesley                                               (d) Minto I
Answer: (a)

2104. Who was the Governor General when Sati was prohibited?
(a) William Bentick                                    (b) Charles Metcalfe
(c) Auckland                                                 (d) Hardinge I
Answer: (a)

2105. The Viceroy during the first sitting of the Constituent Assembly held on 9th December, 1946?
(a) Mountbatten                                           (b) Linlithgo
(c) Wavell                                                        (d) Irwin
Answer: (c)

2106. The Viceroy during the Mopla revolt of 1921:
(a) Reading                                                (b) Hardinge II
(c) Wellington                                           (d) Minto
Answer: (a)

2107. Cripp’s Mission visited India during the period of:
(a) Wavell                                                    (b) Linlithgo
(c) Wellington                                            (d) Mountbatten
Answer: (b)

2108. He was born with a withered arm and no left hand. He was appointed Viceroy of India in 1926. Name this person:
(a) Reading                                               (b) Irwin
(c) Linlithgo                                              (d) Wavell
Answer: (b)

2109. Who was the Viceroy when Indian Penal Code was brought into effect?
(a) Mayo                                                     (b) Ripon
(c) Minto                                                    (d) Canning
Answer: (d)

2110. Who was the Viceroy when king George V visited India in 1911:
(a) Curzon                                                    (b) Chelmsford
(c) Hardinge II                                             (d) Reading
Answer: (c)

2111. Who was the Viceroy when Prince of Wales visited India in 1921?
(a) Hardinge II                                               (b) Reading
(c) Chelmsford                                               (d) Wellington
Answer: (c)

2112. Who was the Viceroy when Prince of Wales visited India in 1921?
(a) Handinge II                                                 (b) Reading
(c) Chelmsford                                                 (d) Linlithgo
Answer: (b)

2113. Who was the Viceroy when Queen Victoria passed away?
(a) Rippon                                                     (b) Dufferin
(c) Hardinge II                                              (d) Curzon
Answer: (d)

 2114. Who was the Viceroy when Queen Victoria was declared as the Empress of India in 1877?
(a) Lytton                                                      (b) Dufferin
(c) Curzon                                                     (d) Reading
Answer: (a)

 2115. Who was the Viceroy when the British Parliament passed the Indian Independence Act?
(a) Mountbatten                                      (b) Linlithgo
(c) Wellington                                             (d) Wavell
Answer: (a)

 2116. Who was the Viceroy when the Cabinet Mission visited India?
(a) Mountbatten                                             (b) Wavell
(c) Wellington                                                 (d) Linlithgo
Answer: (b)

 2117. In World War One this person was wounded in the Battle of Ypres in 1915 and lost an eye. Later he became Viceroy of India. His name is:
(a) Mountbatten                                            (b) Wellington
(c) Curzon                                                        (d) Wavell
Answer: (d)

 2118. Mountbatten stepped down from the position of
Governor General of Independent India in:
(a) 1948                                                            (b) 1947
(c) 1949                                                            (d) 1950
Answer: (a)

 2119. Name the Governor General who introduced Doctrine of Lapse:
(a) Dalhousie                                                  (b) Canning
(c)  Charles Metcalfe                                     (d) Hardinge I
Answer: (a)

2120. Name the Governor General who is called the “Maker of Modern India”:
(a) Canning                                                   (b) William Bentick
(c) Dalhousie                                                (d) Curzon
Answer: (c)

 2121. Name the Governor General who was called ‘Akbar of British India’?
(a) Wellesley                                               (b) Curzon
(c) William Bentick                                   (d) Dufferin
Answer: (a)

 2122. Name the person who resigned his position as Viceroy of India in August 1905 because of a difference of opinion with Lord Kitchener, the British military Commander-in-Chief in India:
(a) Minto I                                                       (b) Chelmsford
(c) Curzon                                                         (d) Dufferin
Answer: (c)

 2123. Name the Viceroy who was called the “Aurangazeb of British India’?
(a) Wellesley                                                  (b) Wavell
(c) Curzon                                                       (d) Irwin
Answer: (c)

2124. The college established by the British at Ajmer was named after the Viceroy:
(a) Mayo                                                           (b) Rippon
(c) Dalhousie                                                    (d) Curzon
Answer: (a)

 2125. The first Viceroy of India:
(a) Canning                                                          (b) Mayo
(c) Ripon                                                              (d) Lytton
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 828384, 85, 86, 87, 88899091><Next >


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links

No comments:

Post a Comment