Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -1

General Knowledge - Questions and Answers


PSC Degree Level Syllabus Based Questions and Answers
: General Knowledge
 - Questions and Answers

പി.എസ്.സി. ഡിഗ്രിലെവൽ സിലബസിനെ അടിസ്ഥാനമാക്കി തയ്യാറാക്കിയ വിവരങ്ങൾ. 
PSC Degree Level Questions and Answers
1. In which class Buddha was born?
(a) Brahmin  (b) Kshatriya
(c) Vaisya (d) Sudra
Answer: (b)

2. Which period is referred to as the classical age of Ancient India:
(a) Mauryas (b) Kushanas
(c) Guptas (d) Haryanka
Answer: (c)

3.Who founded the Pallava dynasty?
(a) Vijayalaya (b) Mayurasarman (c)
Dantidurga (d) Simhavishnu
Answer: (d)

4.The city built by Krishna Deva Raya:
(a) Hampi  (b) Nagalpur
(c) Bhagalpur (d) Kanchi
Answer: (b)

5. In his father’s side Babur was a descendant of:
(a) Genghis Khan (b) Timur
(c) Mahmud Ghori (d) Mahmud Ghzni
Answer: (b)

6. The publication launched by Bal Gangadhar Tilak in the Marathi language:
(a) Mahratha (b) Kesari
(c) Pioneer (d) Al Hilal
Answer: (b)

7. The Viceroy who headed the interim government assumed office on 2nd September 1946:
(a)Wavell (b) Linlithgo
(c) Irwin (d) Mountbatten
Answer: (a)

8.In which year Gandhiji landed India after ending his stay in South Africa?
(a) 1915 (b) 1916
 (c) 1917 (d) 1918
Answer: (a)

9.Who put forward the ‘fourteen-point formula’?
(a) MA Jinnah (b) Nehru
(c) Gandhiji (d) Rajagopalachari
Answer: (a)
10. The year of Naval Mutiny:
(a) 1944 (b) 1945
(c) 1947 (d) 1946
Answer: d)

11. The first person who was born in the 20th Century to get Bharat Ratna is Lal Bahadur Shastri. The State in which Lal Bahadur Shastri was born:
(a) M.P. (b) Uttar Pradesh
(c) Gujarat (d) Maharashtra
Answer: (b)

12.The only state in India where uniform civil code has been implemented:
(a) Jammu & Kashmir (b) Sikkim
(c) Goa (d) Tamil Nadu
Answer: (c)

13.Who among the following enjoys the rank of a cabinet minister in the Union Cabinet?
(a) Cabinet Secretary 
(b) Deputy Chairman of the Planning Commission
(c) Supreme Court Judge 
(d) Principal Secretary to the Prime Minister
Answer: (b)

14.Who is authorised to issue an order to suspend State PSC member?
(a) Governor  (b) Chief Minister
 (c)Home Minister  (d) Speaker
Answer: (a)

15.The Carthaginian General who is regarded as the greatest general of antiquity:
(a) Robert Bruce (b) Hammurabi
 (c)Hannibal (d) Julius Caesar
Answer: (c)  

16. ‘Bata’ is a famous trade name in the  field of:
(a) Battery (b) Tyres
(c) Footwears (d) Computer
Answer: (c)

17. The subjects in which Marie Curie got Nobel Prizes:
(a) Chemistry, Medicine (b) Physics, Medicine
(c) Physics, Chemistry (d) Physics, Peace
Answer: (c)

18.Orange Prize is related to:
(a) Sports (b) Literature
(c) Cinema (d) Science
Answer: (b)

19. The United Nations University is in
(a) New York (b) Tokyo
(c) London (d) Costa Rica
Answer: (b)
20. Death anniversary of Mahathma Gandhi is observed as:
(a) National rededication day   (b) National integration day
(c) Martyr’s Day                             (d) None of these
Answer: (c)

21. The place in Rajasthan famous for camel hair products:
(a) Kota (b) Bikaner 
(c) Jaipur (d) Pokhran
Answer: (b)

22. Alexandria is on the banks of:
(a) Nile (b) Congo 
(c) Zambezi (d) Orange
Answer: (a)

23. The highest waterfall in the world is Salto Angel. It is in:
(a)USA (b) Canada 
(c) Laos (d) Venezuela
Answer: (d)

24. The city of Golden Temple:
(a) Amritsar (b) Delhi
(c) Madurai (d) Bhuvaneswar
Answer: (a)

25. Peking is now known as:
(a) Moscow (b) Leningrad 
(c) Beijing (d) Ho Chi Minh City n
Answer: (c)
<Next Page><01, 02, 03, 04, 05, .....184185186>

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments