LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -10

226.Who is invented Mobile phone?
(a) Martin Cooper (b) Sorenson
(c) Cockerel (d) J.J.Thomson
Answer: (a)

227.Paleontology is related to:
(a) Soil (b) Fossils
(c) Stamps (d) Drugs
Answer: (b)

228. The author of Jurassic Park:
(a) Michael Crichton (b) HG Wells
(c) Arthur Conal Doyle (d) Aldous Huxley
Answer: (a)

229. The first American to get a Nobel Prize (1906):
(a) Sinclair Lewis                       (b) Woodrow Wilson
(c) Rudyard Kipling                    (d) Theodore Roosevelt
Answer: (d)

230.The day on which Magsaysay Awards are distributed?
(a) December 11         (b) December 10
(c) August 31              (d) July 31
Answer: (c)

231. Number of permanent members in United Nations Security Council:
(a) 5                (b) 10 
(c) 15               (d) 6
Answer: (a)

232. World Haemophilia Day:
(a) April 27 (b) April 7
(c) April 17  (d)April 18
Answer: (c)

233. Who said this ‘Work like a bull; live like a hermit”?
(a) Gandhiji (b) Winston Churchill
(c) Edison (d) B.R. Ambedkar
Answer: (d)

234. The first test tube baby in the world was born in:
(a) 1978 (b) 1979 
(c) 1980 (d) 1981
Answer: (a)

235.In which book ‘Sher Khan’ is a character?
(a) Jungle Book  (b) Kim
(c) Moby Dick  (d) Robinson Crusoe
Answer: (a)

236. The first modem was invented by:
(a) Bell Company (b) Microsoft
(c) Apple (d) Lenova
Answer: (a)

237.Number of Hydrogen atoms in a water molecule:
(a) 1 (b) 2 
(c) 3 (d) 4
Answer: (b)

238.The process of extracting pure water from sea water is:
(a) Fragmentation (b) Combustion
(c) Distillation (d) Evaporation
Answer: (c)

239.Which is known as ‘Yellow Cake’?
(a) Titanium dioxide (b) Lead trioxide
(c) Uranium oxide (d) None of these
Answer: (c)

240.Pine apple was brought to India by the:
(a) Dutch (b) Portuguese
(c) French (d) British
Answer: (b)

241.Plant that produces fruits once in life:
(a) Coffee  (b) Tea
(c) Magnolia (d) Plantain
Answer: (d)

242.The wood used for making ‘Veena’ and ‘Tamburu’:
(a) Jack Fruit tree (b) Teak
(c) Mahagony  (d) Deodar
Answer: (a)

243.The largest lizard:
(a) Crocodile (b) Komodo Dragon (c)
Goliath beetle (d) Anaconda
Answer: (b)

244.Which organism has the heaviest brain?
(a) Elephant (b) Hippopotamus
(c) Sperm Whale  (d) Rhinocerus
Answer: (c)

245.In which continent Yak can be seen?
(a) Africa (b) Asia (c) Europe (d) Australia
Answer: (b)

246.Degrees of longitude are ......km apart at the equator:
(a) 111 (b) 100 
(c) 90 (d) 89
Answer: (a)

247.The only country in the Indian Subcontinent which does not share border with China:
(a) Myanmar (b) Bhutan
(c) Nepal  (d) Bangladesh
Answer: (d)

248. The second smallest nation in the world in population:
(a) San Marino  (b) Tuvalu
(c) Nauru (d) Palau
Answer: (b)

249.In which language ‘Janaganamana ‘ was originally composed by Rabindranath Tagore?
(a) Bengali (b) Hindi 
(c) Urdu (d) English
Answer: (a)

250.The largest district in India:
(a) Leh (b) Jaisalmer
(c) Kachch  (d) Medinipur
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 0809, 10, 11, 12,.....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment