LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -45

1101. Name the leaders who formed Swaraj Party:
(a) Motilal Nehru and C Rajagopalachari
(b) Jawaharlal Nehru and SC Bose
(c) Motilal Nehru and Chitharanjan Das
(d) None of these
Answer: (c)

1102. Name the nationalist leader who was born in Mecca:
(a) Maunala Abul Kalam Azad                   (b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah                                        (d) Muhammad Iqbal
Answer: (a)

1103. Name the revolutionary leader who turned into an ascetic in the later years of his life:
(a) Bal Gangadhar Tilak                                       (b) Bhagat Singh
(c) Bipin Chandra Pal                                        (d) Aurobindo Ghosh
Answer: (d)

1104. The first and last Indian to become the Governor General of independenr India:
(a) Mountbatten                                                  (b)Dr.Rajendraprasad
(c) Rajagopalachari                                             (d) S Radhakrishnan
Answer: (c)

1105. Who got lathi blows while protesting against Simon Commission, which
became fatal to him?
(a) Subhas Chandra Bose                                  (b) Lajpath Rai
(c) Bhagat Singh                                                   (d) Jatin Das
Answer: (b)

1106. Who headed Cabinet Mission?
(a) Stafford Crips                                                (b) AV Alexander
(c) Cyril Radcliff                                                  (d) Pethic Lawrence
Answer: (d)

1107. Who headed the boundary commission appointed to demarcate the
boundary between India and Pakistan?
(a) Sir Stafford Crips                                              (b) Lord Mountbatten
(c) Cyril Radcliff                                                       (d) Pethic Lawrence
Answer: (c)

1108. Who is called the modern Manu?
(a) BR Ambedkar                                                 (b) Nehru
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel                           (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (a)

1109. Who is called the ‘mother of Indian nationalism’?
(a) Sarojini Naidu                                                (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama                                   (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (c)

1110. Who is regarded as the father of ‘the two nation theory’?
(a) Muhammad Iqbal                                       (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Nehru                                                              (d) Rajagopalachari
Answer: (b)

1111. Who is the founder of the Indian National Congress?
(a) Mahathma Gandhi                                          (b) WC Bannerjee
(c) AO Hume                                                           (d) SN Bannerjee
Answer: (c)

1112. Who led the activities of the Theosophical Society in India?
(a) Aurobindo                                                  (b) Mahathma Gandhi
(c) Annie Besant                                              (d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

1113. Who led the Quit India Movement?
(a) Mahathma Gandhi                                     (b) Nehru
(c) Abul Kalam Azad                                        (d) No one
Answer: (d)

1114. Who mooted the idea of separate province for Muslims for the first time?
(a) Muhammad Ali Jinnah                              (b) Liaqat Ali
(c) Rehmat Ali                                                    (d)  Muhammad Iqbal
Answer: (d)

1115. Who popularised the worship of Ganapathi in Maharashtra?
(a) BR Ambedkar                                            (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) KT Telang                                                    (d) VD Savarkar
Answer: (b)

1116. Who presided over the all party conference in 1928?
(a) Motilal Nehru                                         (b) MA Ansari
(c) Dr.Rajendraprasad                                (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)

1117. Who put forwarded the ‘fourteen point formula’?
(a) Muhammad Ali Jinnah                             (b) Nehru
(c) Mahathma Gandhi                                     (d) Rajagopalachari
Answer: (a)

1118. Who raised the slogan ‘Inquilab Zindabad’ for the first time?
(a) Lajpath Rai                                                (b) Subhas Chandra Bose
(c) Bhagat Singh                                             (d) Motilal Nehru
Answer: (c)

1119. Who was called the Bismark of India?
(a) Gandhji                                                       (b) Sardar Vallabh Bhai Patel
(c) BR Ambedkar                                            (d)  VP Menon
Answer: (b)


1120. Who was called the Grand old man of India’?
(a) Mahathma Gandhi                                   (b) Nehru
(c) Dadabhai Naoroji                                      (d) WC Bannerjee
Answer: (c)

1121. Who was called the hero of the Bardoli sathyagraha?
(a) Mahathma Gandhi                                             (b) Nehru
(c) Vinoba Bhave                                                 (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (d)

1122. Who was called the Queen of the Quit India Movement?
(a) Annie Besant                                                        (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Sarojini Naidu                                                      (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (d)

1123. Who was defeated by Subhas Chandra Bose in 1939 when he was elected to
the post of Congress president?
(a) Dr.Rajendraprasad                                          (b) Jawaharlal Nehru
(c) Pattabhi Seetharamaiah                            (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (c)

1124. Who was elected the president of INC when Subhas Chandra Bose resigned?
(a) Jawaharlal Nehru                                                   (b) C.Rajagopalachari
(c) Dr.Rajendraprasad                                                (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (c)

1125. Who was instumental in the integration of princely states after the
independence?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel                             (b) BR Ambedkar
(c) Baldev Singh                                                    (d) Lal Bahadur Shastri
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 424344, 45, 46, 47, .....899091><Next >


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment