LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -16

376. Where one can see Harley Street?
(a) London (b) Paris
(c) New York (d) Washington
Answer: (a)

377. Who is known as the Father of United State’s Constitution?
(a) George Washington
(b) Abraham Lincoln
(c) James Madison
(d) Thomas Jefferson
Answer: (c)

378. Amarnath is a holy place for:
(a) Hindus (b) Jains
(c) Buddhists (d) Christians
Answer: (a)

379. “March of the Volunteers” is the National Anthem of:
(a) U.S.A. (b) China
(c) Greece (d) Japan
Answer: (b)

380. Irrawady is the main river in:
(a) Bangladesh (b) China
(c) Myanmar (d) Pakistan
Answer: (c)

381. In which country the Anatolian Plateau is situated?
(a) China (b) Turkey
(c) Iran (d) Pakistan
Answer: (b)

382. The first Deputy Chairman of Planning Commission
(a) Jawaharlal Nehru (b) K.C.Neogi
(c) Gulsarilal Nanda (d) K.S.Santhanam
Answer: (c)

383. Father of Green Revolution in India
(a) Dr Varghese Kurien
(b) M.S.Swaminathan
(c) M.Visvesvarayya
(d) C.Subramanyam
Answer: (b)

384. In the first Five Year Plan, priority was given to:
(a) Agriculture (b) Industry
(c) Transport (d) Communication
Answer: (a)

385. The Indian prime minister who abolished privy purses:
(a) Rajiv Gandhi (b) V.P. Singh
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Indira Gandhi
Answer: (d)

386. The veda which is regarded as the source of Indian music:
(a) Yajur (b) Atharva
(c) Sama (d) Rig
Answer: (c)

387. What is the rank of U.S.A. in terms of area in the world?
(a) 4                (b) 5   
(c) 6                (d) 7
Answer: (a)

388. Le Monde is a news paper published from:
(a) Moscow (b) Paris
(c) Karachi (d) Jakarta
Answer: (b)

389. Antara is the news agency of:
(a) Turkey (b) Indonesia
(c) Japan (d) Iran
Answer: (b)

390. J.F.Kennedy Airport is in:
(a) Washington (b) Chicago
(c) New York (d) Sanfrancisco
Answer: (c)

391.  ‘Rising Sun” is election symbol of:
(a) Anna D.M.K. (b) D.M.K.
(c) Akalidal (d) Shivsena
Answer: (b)

392. Glasgow is a city on the banks of the river Clyde. It is in …….
(a) Belgium (b) France
(c) Germany (d) Scotland
Answer: (d)

393. Lepchas are the tribal people in:
(a) Sikkim (b) Andamans
(c) Tamil Nadu (d) Orissa
Answer: (a)

394. The most populated country among the members of SAARC:
(a) China (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
Answer: (c)


395. The first mid-term poll in India was held in:
(a) 1957  (b) 1962  
(c) 1967 (d) 1971
Answer: (d)

396. ‘The Pearl Harbour of India’:
(a) Tutucorin (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Surat
Answer: (a)

397. Which of the following book was not written by Salman Rushdie?
(a) Midnight’s Children              (b) Satanic Verses
(c) In a Free State                     (d) The Moor’s Last Sigh
Answer: (c)

398. Firdousi, who is called Persian Homer, was a contemporary of:
(a) Akbar (b) Mahmud Ghazni
(c) Muhammad Ghori (d) Alauddin Khilji
Answer: (b)

399. The second largest Union Territory in India, in terms of area:
(a) Andaman and Nicobar(b) Delhi
(c) Pondicherry (d) Chandigarh
Answer: (b)

400. ‘Man of Everest’ is the autobiography of:
(a) Tenzing Norgey (b) Edmund Hillary
(c) Nawamg Gombu (d) Apa Sherpa
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 1415, 16, 17, 18, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment