LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -43

1051. The Asian country that got independence on 15th  August 1971:
(a) Bangladesh       (b) Bahrain
(c) Myanmar            (d) South Korea
Answer: (b)

1052. Name the African country whose Independence Day falls on August 15:
(a) Ghana                                                              (b) Nigeria
(c) Republic of Congo                                         (d) Sudan
Answer: (c)

1053. Name the country other than India whose Independence Day falls on
August 15:
(a) Bangladesh                                                 (b) Pakistan
(c) Sri Lanka                                                     (d) South Korea
Answer: (d)

1054. January 26 is observed as Republic Day in India. It is observed as the
National Day in:
(a) China                                                             (b) USA
(c) Australia                                                       (d) Japan
Answer: (c)

1055. On whose birth anniversary National Remote Sensing Day is observed?
(a) Vikram Sarabhai                                           (b) Homi Bhabha
(c) C.V. Raman                                                      (d) Meghnath Saha
Answer: (a)

1056. Ambedkar Day is observed on:
(a) Birth Anniversrsary
(b) Death Anniversary
(c) Day on which he accepted Buddhism
(d) Day on which he become the Chairman of Constituent Assembly
Answer: (b)

1057. World Day for Men:
(a) March 8                                                             (b) November 15
(c) November 29                                                  (d) November 19
Answer: (d)

1058. National Remote Sensing Day:
(a) October 4                                                           (b) August 12
(c) August 22                                                           (d) November 14
Answer: (b)

1059. Nurses Day is observed on:
(a) July 1                                                                  (b) May 17
(c) May 12                                                               (d) May 22
Answer: (c)


1060. World Wetlands Day:
(a) February 9                                                       (b) February 12
(c) February 10                                                     (d) February 2
Answer: (d)

1061. Who was the last Governor General of British India?
(a) Rajagopalachari                                  (b) Lord Wavell
(c) Lord Mountbatten                              (d) Lord Linlithgo
Answer: (c)

1062. Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?
(a) Dadabhai Naoroji                              (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee                                      (d) MG Ranade
Answer: (d)

1063. Whom Sarojini Naidu once called the ‘Ambassador of Hindu Muslim Unity’?
(a) Mahathma Gandhi                            (b) Nehru
(c) Muhammad Ali Jinnah                     (d) Ambedkar
Answer: (c)

1064. Who said ‘Give me blood, I shall give you freedom’?
(a) Subhas Chandra Bose                     (b) Mahathma Gandhi
(c) Nehru                                                   (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (a)

1065. Who said ‘Swarajya is my birth right’?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel               (b) Mahathma Gandhi
 (c) Nehru                                                   (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (d)

1066. Who started the daily ‘The Hindu’ in 1878?
(a) Bal Gangadhar Tilak                          (b) G Subramanya Iyer
(c) VD Savarkar                                         (d) None of these
Answer: (b)

1067. Who started the journal ‘New India’?
(a) Sarojini Naidu                                    (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama                       (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (b)

1068. Who started the Khilafat movement in India?
(a) Mahathma Gandhi                                (b) Ali brothers
(c) Muhammad Ali Jinnah                         (d) Syed Ahmed Khan
Answer: (b)

1069. Who was called ‘Lok Manya’?
(a) MM Malavya                                             (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak                              (d) Sardar Vallabh Bhai Patel
Answer: (c)

1070.Name the leader who was known as ‘Mahamana’:
(a) MM Malavya                                                  (b) Jayaprakash Narayan
(c) Bal Gangadhar Tilak                                    (d) Vinoba Bhave
Answer: (a)

1071. The first foreigner to become the president of INC?
(a) AO Hume                                                          (b) William Wedderburn
(c) George Yule                                                      (d) Alfred Webb
Answer: (c)

1072.The first Governor General of Pakistan:
(a) Liaqat Ali Khan                                                    (b) Mountbatten
(c) Muhammad Ali Muhammad Ali Jinnah        (d) Iskander Mirza
Answer: (c)

1073.The first Indian woman to become the president of Indian National Congress:
(a) Indira Gandhi                                               (b) Vijayalekshmi Pandit
(c) Annie Besant                                                 (d) Sarojini Naidu
Answer: (d)

1074.The first muslim to become the president of Indian National Congress:
(a) Muhammad Ali Jinnah                                      (b) Badruddin Tyabji
(c) Syed Ahmed Khan                                              (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (b)

1075.The first prime minister of Pakistan:
(a) Liaqat Ali Khan                                                                 (b) Muhammad Iqbal
(c) Muhammad Ali Muhammad Ali Jinnah                     (d) Iskander Mirza
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 404142, 43, 44, 45,.....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here


No comments:

Post a Comment