LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -87

2151. Who suppressed the mutiny of Wahabis:
(a) Canning                                                            (b) Mayo
(c) Elgin I                                                                (d) Dufferin
Answer: (c)

2152. Who was the first Governor General of British India?
(a) Wellesley                                                       (b) Robert Clive
(c) Warren Hastings                                          (d) Dalhousie
Answer: (c)

2153. Who was the Governor General when Tipu Sultan was defeated and killed in the Fourth Mysore War?
(a) Cornwallis                                            (b) Hastings I
(c) Warren Hastings                                  (d) Wellesley
Answer: (d)

2154. Who was the Governor General when Treaty of Amritsir was signed between Renjith Singh and the East India Company?
(a) Minto I                                                   (b) Lord Hastings
(c) Cornwallis                                           (d) George Barlow
Answer: (a)

2155. Who was the Viceroy during the Jallianwalla Bagh Massacre?
(a) Wellington                                         (b) Hardinge II
(c) Reading                                               (d) Chelmsford
Answer: (d)

2156. Who was the Viceroy when capital of British India was transferred from Kolkata to Delhi?
(a) Hardinge II                                            (b) Reading
(c) Chelmsford                                            (d) Curzon
Answer: (a)

2157. Who was the Viceroy when Criminal Procedure Code was brought into effect?
(a) Dalhousie                                         (b) William Bentick
(c) Canning                                            (d) Mayo
Answer: (c)

2158. Who was the Viceroy when Durant line was brought into effect?
(a) Landsdowne                                          (b) Curzon
(c) Reading                                                   (d) Rippon
Answer: (a)

2159. Who was the Viceroy when Edward VII was declared as the emperor of India?
(a) Curzon                                                   (b) Rippon
(c) Hardinge II                                           (d) Minto II
Answer: (a)

2160. Who was the Viceroy when General Election was held in all the provinces of the British India in 1937?
(a) Linlithgo                                              (b) Irwin
(c) Wavell                                                      (d) Chelmsford
Answer: (a)

2161. Who was the Viceroy when INC launched Quit India Movement?
(a) Wavell                                                      (b) Wellington
(c) Linlithgo                                                  (d) Irwin
Answer: (c)

2162. Who was the Viceroy when Indian National Congress was formed in 1885?
(a) Dufferin                                                   (b) Reading
(c) Mayo                                                         (d) Curzon
Answer: (a)

2163. Who was the Viceroy when the first Census was held in 1872?
(a) Mayo                                                       (b) Curzon
(c) Hardinge II                                              (d) Minto I
Answer: (a)

2164. Who was the viceroy when the first regular census was held in 1881:
(a) Ripon                                                        (b) Lytton
(c) Mayo                                                         (d) Hardinge I
Answer: (a)

2165. Who was the Viceroy when the interim government assumed power on 2nd September, 1946?
(a) Irwin                                                             (b) Wellington
(c) Linlithgo                                                       (d) Wavell
Answer: (d)

2166. The first modern silk manufacturing unit was started in .......in 1832.
(a) Coimbatore                                            (b) Hugli
(c) Mumbai                                                   (d) Howra
Answer: (d)

2167. Which is known as the Steel City of India:
(a) Durgapur                                               (b) Jamshedpur 
(c) Jaipur                                                      (d) Burnpur      
Jamshedpur

2168. The year of ‘Black hole’ episode of Calcutta:
(a) 1755                                                                 (b) 1756
(c) 1757                                                                 (d) 1758
 Answer: (b)

2169. What was the real name of Bahadur Shah I, who emerged victorious in the
war of succession after Aurangazeb?
(a) Muazzam                                                          (b) Salim
(c) Farid                                                                  (d) Khurram
 Answer: (a)


2170. India is called a tropical country mainly on account of its :
(A) Latitudinal Extent (B) Longitudinal Extent 
(C) Areal Size (D) Tropical Monsoon Climate
 Answer:(D)

2171.'Vivekodayam' magazine was published by  
(A) Ramakrishna Pillai  (B) Pandit Karuppan  
(C) V.T.Bhattathirippad (D) Kumaranasan
 Answer: (D)

2172. Which river is called a river between the two mountains?
(A) Narmada   (B) Ganga   
(C) Godhavari    (D) Sutlej
 Answer: (A)

2173. Which state is called the agricultuial epitome of India ?
(A) West Bengal (B) Uttar Pradesh 
(C) Tamil Nadu (D) Madhya Pradesh
 Answer: (B)

2174. Which region of India has" larger female population than the male population ?
(A) West Bengal (B) Mizoram 
(C) Nagaland (D) Puducherry
 Answer: (D)

2175.The Longest river in Peninsular India :
(A) Godavari (B) Krishna 
(C) Kaveri (D) Mahanadi
 Answer: (A)
<Previous ><01, .... 848586, 87, 88899091><Next >


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment