LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -8

176. “It’s better to live one day as a lion, than a thousand years as a lamb” who said this?
(a) Tipu Sultan (b) Napoleon
(c) Hitler (d) Churchill
Answer: (a)

177. The first woman with the citizenship of an Asian country to get Nobel Peace Prize:
(a) Aung San Suu Kyi (b) Mother Theresa
(c) Shirin Ebadi (d) None of these
Answer: (b)

178.The only U.N. Secretary General who served for only one term:
(a) Javier Perez de Cuellar (b) Kofi Annan
(c) Trygve Lie   (d) Boutros Boutros-Ghali
Answer: (d)

179. World Diabetes Day:
(a) November 14 (b) November 27
(c) November 17 (d) December 1
Answer: (a)

180. Who among the following were the first Indian women athletes to take part in Olympic games?
(a) Neelima Ghosh and Mary D’Souza
(b) PT Usha and Shiny Wilson
(c) Mary D’Souza and PT Usha
(d) PT Usha and Karnam Malleswari
Answer: (a)

181. The venue of the first national games was:
(a) Kolkata (b) Bangalore
(c) Chennai (d) New Delhi
Answer: (d)

182. Lenin passed away in:
(a) 1919 (b) 1921 
(c) 1923 (d) 1924
Answer: (d)

183. Oncology is the study of:
(a) Tumours     (b) Diseases 
(c) Ants               (d) Sleep
Answer: (a)

184. Udometer is the other name of:
(a) Tachometer (b) Polygraph
(c) Rain gauge (d) Odometer
Answer: (c)

185.Why mercury is used in thermometers?
(a) Its expansion is uniform
(b) It has high density
(c) It is a bad conductor of electricity
(d) It is cheap
Answer: (a)

186.What percent of Moon can be seen from Earth?
(a) 50 (b) 51 
(c) 59 (d) 61
Answer: (c)

187.The line that separates atmosphere and outer space:
(a) Plimsol line (b) Karman line
(c) Radcliffe line (d) None of these
Answer: (b)

188.When temperature rises surface tension of water:
(a) Decreases  (b) Increases
 (c) No change (d) None of these
Answer: (a)

189.The invention related to Jack Kilby:
(a) Integrated Circuit (b) Floppy Disc
(c) Compact Disc (d) Calculator
Answer: (a)

190. Minamata disease in Japan was caused by:
(a) Lead (b) Mercury
(c) Sulphur (d) Arsenic
Answer: (b)

191.The mineral added to cement to adjust the duration of setting:
(a) Epsom (b) Sodium
(c) Lime (d) Gypsom
Answer: (d)

192.Which one of the following is not in crystalline form?
(a) Table salt (b) Blue vitriol
(c) Rubber (d) Sugar
Answer: (c)

193.Which element has the largest atom?
(a) Carbon (b) Nitrogen
(c) Sodium (d) Caesium
Answer: (d)

194.Cactus is a modified form of .....
(a) Root (b) Stem
(c) Leaf (d) None of these
Answer: (b)

195.The Rhizobium bacteria in the root nodules of Pea plants are helpful for ........ fixation:
(a) Oxygen (b) Hydrogen
(c) CO2 (d) Nitrogen
Answer: (d)

196.Coco de mer has the largest ........
(a) Leaf (b) Fruit 
(c) Seed (d) Flower
Answer: (c)

197. The word ‘Genetics’ was used for the first time by:
(a) Gregor Mendel (b) Johanson
(c) William Bateson (d) Lamarch
Answer: (c)

198.The scientist who is known as ‘Second Darwin’:
(a) Craig Venter (b) Ernest Meyr
(c) W.O. Wilson  (d) A.R. Wallace
Answer: (b)

199.Which organism has its heart in its head?
(a) Cuttle fish (b) Prawn
(c) Spider (d) Butter fly
Answer: (b)

200.Mamankom was held on the banks of the river:
(a) Periyar (b) Pamba
(c) Bharatappuzha (d) Chandragiri
Answer: (c)
<Previous Page><01, .... 0607, 08, 09, 10, .....899091><Next Page>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment