LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -61

1501. Who was the founder of Khudai Khitmatgars (Servants of God)?
(a) SirSyed Ahmed Khan
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Nawab Abdul Latif
(d) MA Jinnah
Ans: (b) 

1502.  Who was the founder of Muslim League?
(a)MA Jinnah         (b)AghaKhan
(c) Liaqat Ali Khan (d)    Muhammad Iqbal
Ans: (b)

1503. Who was the founder of the Pakistan national movement?
(a)Iqbal                    (b) Jinnah
(c) Rehmat Ali       (d) Aga Khan
Ans: (c) 

1504. Who was the last Governor General of British India?
(a)Rajagopalachari (b) Lord Wire 11
(c) Lord Mountbatten (d) Lord Linlithgo
 Ans: (c)

1505. Who was the leader and inspirer of the Young Bengal Movement?
(a)Tagore    (b) SN Bannerjee
(c) H V Derozio      (d) None of these
Ans: (c)

1506. Who was the political guru of Gopal Krishna Gokhale?
(a)Dadabhai Navroji    (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee           (d)MGRanade
Ans: (d)

1507. Who was the political guru of Subhas Chandra Bose?
(a) Chitharaqjan Das                 (b) Aurobindo Ghosh
(c) Tagore                                       (d) Dadabhi Navroji
Ans: (a) 

1508. Who was the president of INC when India got independence?
(a)Rajendraprasad (b) Maulana Azad
 (c) Jawaharlal Nehru (d) JB Kripalani
Ans: (d) 

1509. Who was the president of INC when it split in the Surat session in 1907?
(a)Rash Behari Ghosh (b) GK Gokhale
(c) AC Majumdar (d) MM Malavjya
Ans: (a)

1510. Who was the president of INC when the resolution for complete independence 1929?
(a)Jawaharlai Nehru (b) Lajpath Rai
 (c)Motilal Nehru (d) Chitharanjan Das
Ans: (a) 

1511. Who was the president of Indian National Congress when it launched Quit India Movement?
(a) Subash Bose                     (b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru               (d) Abul Kalam Azad 
Ans: (d) 

1512. Who was the prime minister of England when India got independence?
(a)  Winston Churchill            (b)  Ramsay Me Donald
(c)  Clement Atlee                   (d)  Neville Chamberlain
Ans:(c) 

1513. Who started Brahma Samqj of India alter the schism in Brahma Samaj?
(a) Iswar Chandra Vidhya Sagar
(b) Keshav Chandra Sen
(c) Athmaram Pandurang
(d) None of these
Ans: (b) 

1514. ‘Prabudha Bharat’ was a paper published in English by:
(a) Louis Vivian Derozio                                (b) G.H. Deshmukh
(c) Swami Vivekanand                                   (d) Swami Dayanand
Answer: (c)

1515. Brave heroine of Nagaland during the civil disobedience movement:
(a) Begum Hazratmahal                                (b) Rani Gaidulu
(c)Rani Lakshmi Bhai                                     (d) Rani Parvathi Bhai
Answer: (b)

1516. During the decline of Mughal Empire, the Jats were organized into a political
force by:
(a) Rajaram                                                      (b) Churaman
(c) Badan Singh                                              (d) Surajmal
Answer: (d)

1517. The founder of ‘Mahila Rashtriya Sangh’:
(a) Lathika Ghosh                                         (b) Sarala Devi
(c) Preethi Vadekar                                     (d) Kasthurba Gandhi
Answer: (a)

1518. The founder of ‘Sathysodhak Samaj’:
(a) Ranade                                    (b) Eswar Chandra Vidhyadsagar
(c) Jotiba Phule                                            (d) Athmaram Pandurang
Answer: (c)

1519. The Indian association was established in 1876 in:
(a) Bombay                                                      (b) Pune
(c) Allahabad                                                   (d) Calcutta
Answer: (d)


1520. The leader who escaped from the custody of the British and went to
Germany secretly to met Hitler:
(a) Chempakaraman Pillai                                 (b) Rash Behari Bose
(c) Subhas Chandra Bose                                    (d) None of these
Answer: (c)

1521. The Maratha Chief, Sambaji was executed during the reign of:
(a) Jahangir                                                                (b) Shah Jehan
(c) Aurangazeb                                                     (d) Mohabat Khan
Answer: (c)

1522. The mutiny of 1857 failed because:
(a) The British have powerful arms
(b) The British outnumbered the Indians
(c) Of the lack of proper planning and leadership
(d) It was premature
Answer: (c)

1523. The name of Colonel Sleeman is associated with:
(a) The Sind Campaign                                         (b) The abolition of Thuggees
(c) The campaign against Pindaris                   (d)  None of these
Answer: (b)

1524. The place where the first war of independence was led by Kunwar Singh:
(a) Bareilly                                                           (b) Faizabad
(c) Jagdishpur                                                     (d) Kanpur
Answer: (c)

1525. The Radical Democratic Party was formed in 1940 by:
(a) N.D.Majumdar                                               (b) S.C.Bose
(c) B.R.Ambedkar                                                (d) M.N.Roy
Answer: (d)
<Previous ><01, .... 585960, 61, 62, 63, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here


No comments:

Post a Comment