LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -28

676. The most famous monument in India:
(a) Qutbminar                                        (b) Rastrapathi Bhavan
(c) Red Fort                                             (d) Tajmahal
Answer: (d)

677. The only Prime Minister of India who was the leader of opposition in Rajya Sabha?
(a) Indira Gandhi                                   (b) H.D.Dewa Gowda
(c) I.K.Gujral                                            (d) Dr .Manmohn Singh
Answer: (d)

678. The first woman to become the leader of opposition in Lok Sabha:
(a) Indira Gandhi                                    (b) Sonia Gandhi
(c) V iolet Alwa                                         (d) Pratibha Patil
Answer: (b)

679. The first Indian Prime Minister who later became the leader of oppostion
in Lok sabha:
(a) Indira Gandhi                                     (b) Morarji Desai
(c) A.B.Vajpayee                                       (d) Rajiv Gandhi
Answer: (d)

680. Gallon is a measure of:
(a) Weight                                                  (b) Volume
(c) Density                                                 (d) None of these
Answer: (b)

681. The first non-congress deputy prime minister of India:
(a) Morarji Desai                                     (b) Charan Singh
(c) Sardar Patel                                         (d) L.K.Advani
Answer: (b)

682. Actinium is the first element in alphabetical order. Its atomic number is:
(a) 89                                                              (b) 40
(c) 79                                                              (d) 69
Answer: (a)

683. The time t aken by Mercury to complete one revolution is ..... days.
(a) 58                                                            (b) 88
(c) 120                                                           (d) 356
Answer: (b)

684. The state in India with the largest percentage of rural population:
(a) Kerala                                                    (b)Himachal Pradesh
(c) Utt ar Pradesh                                     (d) Punjab
Answer: (b)

685. Which Part of the Constitution of India mentions about the formation of Village Panchayats?
(a) Part III                                                    (b) Part IV
(c) Part V                                                      (d) Part VI
Answer: (b)

686. FIFA  gives Lev Y ashin A ward to:
(a) Best young player                                (b) best goal keeper
(c) Best player                                             (d) Most entert aining team
Answer: (b)

687. A  satirical counterp art to the Academy Award
(a) Golden Raspberry A wards                 (b) Darwin A wards
(c) Abel Prize                                                 (d) None of these
Answer: (a)

688. The God of war in Greek mythology:
(a) Mars                                                          (b) Neptune
(c) Zeus                                                           (d) Ares
Answer: (d)

689. One Imperial Gallon = .... litres.
(a) 3.78451                                                  (b) 4.5460
(c) 5.608                                                        (d) 3.865
Answer: (b)

690. In how many categories the Wolf Prizes are given?
(a) 7                                                               (b) 5
(c) 6                                                               (d) 8
Answer: (c)

691. Which one of the following awards is related to religion?
(a) Templeton A ward                            (b) Right livelihood A ward
(c) Magsaysay A ward                            (d) None of these
Answer: (a)

692. ‘Adam’ s ale’  is
(a) a gland                                                  (b) water
(c) apple                                                      (d) Vinegar
Answer: (b)

693. The Chief Justice who became the Chairman of Rajayasabha:
(a) M.Hidayattulla                                  (b) N.Sanjiva Reddy
(c) Krishan Kant                                       (d) S.D.Sharma
Answer: (a)

694. Rajya Sabha is dissolved after every:
(a) 2 years                                                  (b) 4 years
(c) 5 years                                                   (d) never
Answer: (d)

695. What is the maximum period for which the Parliament of India may not
meet?
(a) Six months                                          (b) One year
(c) Two years                                            (d) Three years
Answer: (a)

696. The longest session of the Parliament of India:
(a) Winter session                                   (b) Monsoon Session
(c) Budget session                                   (d) None of these
Answer: (c)

697. During which Five Year Plan, the Community Development Project was
started in India?
(a) First                                                       (b) Second
(c) Third                                                      (d) Fourth
Answer: (a)

698. India adopted the idea of Five Year Plans from:
(a) USA                                                        (b) Canada
(c) Britain                                                  (d) Former USSR
Answer: (d)

699. Who presides over the National Development Council?
(a) President                                                (b) Prime Minister
(c) V ice President                                       (d) Speaker
Answer: (b)

700. Who is regarded as the ‘Father of Indian Planning’?
(a) P.C.Mahalanobis                              (b) M.Visweswarayya
(c) Jawaharlal Nehru                             (d) S.K.Day
Answer: (b)
<Previous ><01, .... 252627, 28, 29, 30, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment