LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -13

301. From which part of the plant is cotton fibre is derived?
(a) Bark of stem (b) Phloem
(c) Xylem (d) Epidermal hairs of seed
Answer: (d)

302. Geographically, Galapagos Islands belong to:
(a) Africa (b) Europe
(c) South America (d) North America
Answer: (c)

303. Yak is an animal belongs to …… family.
 (a) Horse (b) Dog
(c) Cat (d) Cattle
Answer: (d)

304. Which of the following types of light are strongly absorbed by plants?
(a) Violet and Orange (b) Yellow and violet
(c) Blue and red (d) Indigo and Yellow
Answer: (c)

305. Which city hosted the 2008 Olympics?
(a) Shanghai (b) Beijing
(c) London (d) Paris
Answer: (b)

306. Economic Planning is a subject in the
(a) Union List (b) State List
(c) Concurrent List (d) Unspecified in any special list
Answer: (a)

307. Chandra Mohan Jain is better known as:
(a) Mahesh Yogi (b) Baba Amte
(c) Rajneesh (d) None of these
Answer: (c)

308. The rarest metal on earth:
(a) Astatin (b) Rhodium
(c) Platinum (d) Gold
Answer: (b)

309. The first university established by the British in India:
(a) Madras (b) Mumbai
(c) Culcutta (d) Delhi
Answer: (c)


310. China occupied Tibet in:
(a) 1959 (b) 1962
(c) 1949 (d) 1955
Answer: (a)

311. British Empire Games is now known as:
(a) Olympics (b) Afro-Asian Games
(c) Commowealth Games (d) Asian Games
Answer: (c)

312. The major source of revenue of the state governments
(a) Sales Tax (b) Customs Tax
(c) Income Tax (d) Excise Duty
Answer: (a)

313.The famous painting Monalisa is now kept in Luvre Museum. It is in:
(a) USA (b) Britain
(c) Italy (d) France
Answer: (d)

314. The Life Insurance Corporation of India was nationalised in:
(a) 1972 (b) 1973 
(c) 1956 (d) 1966
Answer: (c)

315. To which God of the Hindu Pantheon is the Gayatri Mantra addressed?
(a) Shiva (b) Vishnu
(c) Savitri (d) Yama
Answer: (c)

316. What is ‘Dow Jones’?
(a) Share Market Index of New York exchange market
(b) Share market index of Mumbai Stock Exchange
(c) Gold Price Index of World Gold Council
(d) None of these
Answer: (a)

317. World Health Day:
(a) April 7 (b) April 5
(c) March 15 (d) March 4
Answer: (a)

318. The name of Arthur  C.Clarke is associated with:
(a) Cartoon (b) Drama
(c) Science Fiction (d) Painting
Answer: (c)

319. ‘Harmony at Work’ is the motto of:
(a) Technopark (b) Infopark
(c) Smart City (d) Technocity
Answer: (a)

320.The Indian state which was known as Brahmarshidesh in ancient times:
(a) Asom (b) Orissa
(c) Rajastan (d) U.P.
Answer: (d)

321. The only divided capital in the world:
(a) Nicotia (b) Tel Aviv
(c) Ankara (d) Astana
Answer: (a)

322. The venue of Boer war was:
(a) South Africa (b) China
(c) England (d) Egypt
Answer: (a)

323. The Mughal ruler who granted Diwani rights to the British:
(a) Shah Alam (b) Bahadur Shah II
(c) Akbar II (d) Muhammad Shah
Answer: (a)

324. The time taken by light to cover the distance between the earth and moon:
(a) 8 seconds (b) 8 minutes
(c) 1.3 minutes (d) 1.3 seconds
Answer: (d)

325.Who calculated the speed of light for the first time?
(a) Newton (b) Huygens
(c) Roemer (d) Edison
Answer: (c)
<Previous ><01, .... 1112, 13, 14, 15, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links


No comments:

Post a Comment