LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -86

2126. The Governor General during the second Mysore War:
(a) Hastings I                                          (b) Warren Hastings
(c) Cornwallis                                           (d) Wellesley
Answer: (b)

2127. The Governor General during the third Mysore War:
(a) Warren Hastings                               (b) Cornwallis
(c) Wellesley                                             (d) Dalhousie
Answer: (b)

2128. The Governor General when Calcutta medical college was founded:
(a) Canning                                                 (b) Cornwallis
(c) William Bentick                                     (d) Dalhousie
Answer: (c)

2129. The Governor General who annexed Satara to British India, the first princely state to be annexed to British India under Doctrine of Lapse:
(a) Canning                                                             (b) Cornwallis
(c) William Bentick                                                (d) Dalhousie
Answer: (d)

2130. The Governor General who died at Ghazipore on the Ganges River where his grave and monument are still maintained by the Indian government:
(a) Wellesley                                                       (b) William Bentick
(c) Warren Hastings                                            (d) Cornwallis
Answer: (d)

2131. The Viceroy during the partition of Bengal:
(a) Hardinge II                                                   (b) Minto I
(c) Curzon                                                           (d) Reading
Answer: (c)

2132. The Viceroy during the Second and Third Round Table Conference:
(a) Reading                                                           (b) Irwin
(c) Wellington                                                       (d) Linlithgo
Answer: (c)

2133. The Viceroy of India during the Delhi Durbar of 1877:
(a) Wellesley                                                     (b) Lytton
(c) Dufferin                                                           (d) Curzon
Answer: (b)

2134. The Viceroy when India got independence:
(a) Wavell                                                           (b) Mountbatten
(c) Wellington                                                    (d) Linlithgo
Answer: (b)

2135. The Viceroy when Muslim League was formed in 1906:
(a) MintoII                                                        (b) Hardinge II
(c) Chelmsford                                                 (d) Chelmsford
Answer: (a)

2136. The Viceroy when Rowlatt Act was passed?
(a) Hardinge II                                                   (b) Chelmsford
(c) Reading                                                          (d) Wellington
Answer: (b)

2137. Who was the Governor General when the administration of British India was transferred from East India Company to the British Crown:
(a) Dalhousie                                                  (b) Mayo
(c) Dufferin                                                      (d) Canning
Answer: (d)

2138. Who was the Governor General when the first railway line was established between Bombay and Thane?
(a) William Bentick                                  (b) Canning
(c) Dufferin                                                    (d) Dalhousie
Answer: (d)

2139. Who was the Governor General when the first telegraph line was established between Kolkata and Agra?
(a) Canning                                                     (b) Dufferin
(c) Dalhousie                                                   (d) William Bentick
Answer: (c)

2140. Who was the Governor General when the Universities of Kolkata, Bombay and Madras were established?
(a) Curzon                                                  (b) Hastings
(c) Canning                                                 (d) Mayo
Answer: (c)

2141. The Viceroy when the First Round Table Conference was held in 1930?
(a) Irwin                                                    (b) Reading
(c) Chelmsford                                         (d) Wellington
Answer: (a)

2142. The Viceroy when the partition of Bengal was repealed in 1911:
(a) Minto I                                                   (b) Hardinge II
(c) Chelmsford                                          (d) Chelmsford
Answer: (b)

2143. The Viceroy when Vernacular Press Act was introduced?
(a) Lytton                                                  (b) Ripon
(c) Dufferin                                                (d) Curzon
Answer: (a)

2144. The Viceroy who  believed in free trade and abolished all export duties except those on rice, oil, indigo and lac:
(a) Northbrook                                         (b) Dufferin
(c) Mayo                                                      (d) Lytton
Answer: (a)

2145. The Viceroy who announced the date of transfer of power to Indian hands:
(a) Linlithgo                                                   (b) Wellington
(c) Wavell                                                       (d) Mountbatten
Answer: (d)

2146. The Viceroy who had been the Commander in Chief of the Indian Army:
(a) Linlithgo                                                     (b) Wavell
(c) Mountbatten                                               (d) Irwin
Answer: (b)

2147. The Viceroy who was resigned after the Afghan issue in 1876:
(a) Dufferin                                                   (b) Northbrook
(c) Curzon                                                     (d) Canning
Answer: (b)

2148. Who became Governor General two times (1786, 95, 1805)?
(a) Warren Hastings                                     (b) William Bentick
(c) Cornwallis                                                 (d) Hastings I
Answer: (c)

2149. Who raised a para-military force called Imperial Service Corps, which was officered by Indians and only inspected by British commanders?
(a) Curzon                                                      (b) Dufferin
(c) Mayo                                                          (d) Ripon
Answer: (b)

2150. Who repealed the Vernacular Press Act?
(a) Dufferin                                                                       (b) Mayo
(c) Ripon                                                                           (d) Hardinge II
Answer: (c)
<Previous ><01, .... 838485, 86, 8788899091><Next >


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment