LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -39

951. During which war Gandhi organized Indian Ambulance Corps to help the
British?
(a) Boer War
(b) First World War
(c) Second World War
(d) None of these
Answer: (a)

952. In which year All India rural industries organisation was
brought into existence under the patronage of Gandhiji?
(a) 1934  (b) 1935
(c) 1936  (d) 1937
Answer: (a)

953. Who was known as ‘Saint of Sabarmati”?
(a) V inoba Bhave             (b) Mahathma Gandhi
(c) Mahadev Desai            (d) Jamnalal Bajaj
Answer: (d)

954. What was the old name Porbander, the birth place of Gand hiji?
(a) Karnavati                   (b) Sudamapuri
(c) Patliputra                    (d) Gandhara
Answer: (b)

955.  In which organisation gandhiji became a member when he was a student in England?
(a) Veget arian congress             (b) Vegetarian Society
(c) Veget able Association            (d) Fabian Society
Answer: (b)

956. In 1922 Gandhiji was sentenced for —— years imprisonment.
(a) 14            (b) 6             
(c) 3                     (d) 4
Answer: (b)

957.  In which Jail Gandhiji st arted the writing of his autobiography?
(a) Ambala               (b) Thihar
(c) Pune                   (d) Yerwada
Answer: (b)

958.  Belgaum where the INC session in which Gandhiji presided was held is in the st ate of:
(a) Gujarat                       (b) Rajastan
(c) Maharashtra           (d) Karnataka
Answer: (d)

959. Which song was sung by Gandhiji and his followers during the Dandi
March?
(a) Raghupati Raghava Rajaram
(b) Vaishnava Janato
(c) Vande Mataram
(d) Sare Jaham Se Achcha
Answer: (a)

960.  Madanlal made an attempt to assassinate Gandhiji on 20th January 1948 at:
(a) Kolkat a                     (b) Mumbai
(c) Pune                            (d) New Delhi
Answer: (d)

961. The leader who passed away the previous day of Gandhiji launched Non
cooperation movement:
(a) Bal Gangadhar Tilak                (b) Gopala Krishna Gokhale
(c) Pheroz Shah Mehta                  (d) C.R.Das
Answer:(a)

962. Kheda where Gandhiji conducted Satyagraha is in the state of :
(a) Maharashta                              (b) Gujarat
(c) Rajastan                                     (d) Bihar
Answer:(b)

963. The number policemen killed by the mob in Chauri Chaura incident:
(a) 12                                                 (b) 22
(c) 32                                                   (d) 42
Answer:(b)

964. In which year the first issue of Young India was published under the
editorialship of Gandhiji?
(a) 1919                                         (b) 1920
(c) 1921                                         (d) 1922
Answer:(a)

965. Due to which disease Gandhiji was compelled to leave England to India in 1914?
(a) Tuberculosis                                (b) Piles
(c) Scurvy                                            (d) Pleurisy
Answer:(d)

966. In which language Gandhiji started the weekly ‘Young India’?
(a) English                                        (b) Marathi
(c) Hindi                                             (d) Gujarati
Answer:(a)

967.  What was the age of Gandhiji when he reached India from South Africa in 1915?
(a) 45                                                      (b) 55
(c) 50                                                        (d) 61
Answer:(a)

968. The session of INC which approved the non-cooperation movement of Gandhiji was held at:
(a) Nagpur                                                    (b) Kolkata
(c) Lucknow                                                 (d) Belgaum
Answer:(b)

969.  Who said “ Satyagraha is the tool of strong people”?
(a) Vinoba Bhave                                        (b) Jawaharlal Nehru
(c) Vinoba Bhave                                        (d) Mahathma Gandhi
Answer:(d)


970.  The ideal state envisaged by Gandiji:
(a) Ram Rajya                                                 (b) Grama Swaraj
(c) Hind Swaraj                                             (d) Dharma Rajya
Answer:(a)

971.  The year of Chauri-Chaura incident which compelled Gandhiji to repeal Non
cooperation movement:
(a)1921                                                         (b) 1922
(c) 1923                                                        (d) 1924
Answer:(b)

972.  The first countrywide agitation launched by Gandhiji in India:
(a) Champaran Satyagraha                   (b) Kheda Satyagraha
(c) Non Cooperation movement         (d) Civil Disobedience Movement
Answer:(c)

973. In Chauri Chaura incident the mob attacked:
(a) Court                                                      (b) Prison
(c) Police Station                                       (d) Collectorate
Answer:(c)

974.  Who advised Gandhiji to make a visit to the whole country before entering
into Indian politics?
(a) Dadabhai Navroji                                  (b) Pheroz Shah Mehta
(c) Gopala Krishna Gokhale                      (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer:(c)

975. Why Gandhi opted very little cloth for dressing?
(a) To show his solidarity to poor people
(b) Due to humid weather
(c) As per the direction of Congress party
(d) None of these
Answer:(a)
<Previous ><01, .... 363738, 39, 40, 41, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment