LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Monday, 11 December 2017

Graduate Level Questions - 2

26. Malampuzha Dam is in the river system:
(a) Bharatappuzha                     (b) Periyar
(c) Pamba                                     (d) Chaliyar
Answer: (a)

27. The Dewan of Travancore who introduced public transport service in Travancore:
(a) P.Rajagopalachari                         (b) Habibullah
(c) P.G.N.Unnithan                              (d) C.P.Ramaswamy Iyer
Answer: (d)

28. The most famous king of the kingdom of Kochi:
(a) Marthanda Varma                     (b) Pazhassi Raja
(c) Sakthan Thampuran                    (d) Manavedan
Answer: (c)

29.The birthplace of Thacholi Othenan:
(a) Vadakara        (b) Thalassey         (c) Kannur        (d) Thirunavaya
Answer: (a)

30.‘Syanandooram’ is the Sanskrit name for:
(a) Kannur                       (b) Kozhikode
(c) Kochi                           (d) Thiruvananthapuram
Answer: (d)


 31. The Dutchman who shared the first Nobel Prize for Economics with Ragner Frisch of Norway:
(a) Jan Tinbergen                        (b) Gunnar Myrdal
(c) Nicholas Tinbergen              (d) Adamsmith
Answer: (a)

32.King  of minerals:
(a) Gold                     (b) Sulphuric acid
(c) Iron                      (d) Aluminium
Answer: (a)

33. Benito Mussolini was known as:
(a) Il Duce                          (b) Iron Duke
(c) Desert Fox                   (d) Little Corporal
Answer: (a)


34. The number of principal organs of the United Nations after the  Trusteeship
Council suspended operations
in 1994:
(a) 6        (b) 5            (c) 4          (d) 7
Answer: (b)

35. Birth anniversary of Swami Vivekananda is observed as:
(a) National Youth Day           (b) Patriotism Day
(c) National Science Day         (d) None of these
Answer: (a)

36.“Let them eat cakes”- Who is related to this statement?
(a) Louis XIV              (b) Louis XV
(c) Louis XVI              (d) Mary Antoinette
Answer: (d)

37. Who founded the Maurya dynasty?
(a) Asoka                                      (b) Bindudara
(c) Chandragupta Maurya       (d) Brihadratha
Answer: (c)

38.The first Indian to go to space:
(a) Kalpana Chawla               (b) Ravish Malhotra
(c) Rakesh Sharma                (d) Sunitha Williams
Answer: (c)

39.The Portuguese Navigator who led the expedition which completed the first circumnavigation:
(a) Columbus                 (b) Magellan
(c) Cook                            (d) Cabral
Answer: (b)

40. Which cave is famous for ‘Trimurti’ statues?
(a) Ajanta      (b) Elephanta     (c) Ellora       (d) Amarnath
Answer: (b)

41.Madison Square Garden in the USA is related to:
(a) Baseball (b) Cricket   (c) Boxing (d) Polo
Answer: (c)


42.The Panama Canal was opened in:
(a) 1869        (b) 1914       (c) 1918     (d) 1920
Answer: (b)

43. The branch of biology related to the study of structure and organisation of living things:
(a) Alchemy            (b) Agronomy
(c) Anatomy           (d) Bionomy
Answer: (c)

44..The author of ‘Around the World in 80 Days’?
(a) Arthur C Clarke                  (b) Joules Verne
(c) Darwin                                 (d) Richard Rhodes
Answer: (b)

45.Intensity of sound is measured in:
(a) Curie         (b) Volt       (c) Watt        (d) Decibel
Answer: (d)


46 Which of the following plants helps nitrogen fixation?
(a) Beans        (b) Wheat       (c) Rice          (d) Tomato
Answer: (a)

47. Which element has the lowest melting point?
(a) Mercury              (b) Hydrogen
(c) Carbon                   (d) Helium
Answer: (d)

48. Which is known as ‘Chemical Sun’?
(a) Magnesium                  (b) Francium
(c) Gallium                         (d) Iridium
Answer: (a)

49. The term associated with the cultivation of grapes:
(a) Aviculture                   (b) Viticulture
(c) Floriculture                (d) Epiculture
Answer: (b)

50.The cloned wolf:
(a) Victoria                                             (b) Carbon Copy
(c) Snu Woolf and Snu Woolfi          (d) Dolly
Answer: (c)
<Next Page: 01, 02, 030405, ......121314>

PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORT LISTS -> Click here
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXT BOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment