LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 13 December 2017

Modern India- Questions & Answers 2

26. In which year Gopala Krishana Gokhale, the political guru of Gandhiji, passed away?
(a) 1913 (b) 1914 
(c) 1915 (d) 1916
Answer: (c)

27. The first and last Indian to become the Governor-General of independent India:
(a)Mountbatten (b) Rajendraprasad
(c) Rajagopalachari(d) S Radhakrishnan
Answer: (c)

28. India Councils Act of 1861 was passed during the tenure of:
(a)Dufferin (b) Dalhousie
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (c)

29. Name the nationalist leader who was born in Mecca:
(a)Maulana Abul Kalam  Azad      (b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah              (d) Muhammad Iqbal
Answer: (a)

30. Who led the activities of the Theosophical Society in India?
(a)Aurobindo (b) Gandhiji
(c) Annie Besant (d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

31. Who was instumental in the integration of princely states after the independence?
(a) Sardar Patel (b) BR Ambedkar
(c) Baldev Singh (d) Lal Bahadur Shastri
Answer: (a)

32. Who wrote ‘Gitarahasya’?
(a) Sardar Patel (b) Gandhiji
(c) Aurobindo (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (d)

33. Who was the founder of Muslim League?
(a) Muhammad Ali Jinnah      (b) Agha Khan
(c) Liaqat Ali Khan                (d) Muhammad Iqbal
Answer: (b)

34. The first foreigner to become the president of INC?
(a)AO Hume (b) William Wedderburn
(c) George Yule (d) Alfred Webb
Answer: (c)

35. The Viceroy who established two colleges for the education and political training of the Indian Princes:
(a)Dufferin (b) Mayo(c) Minto(d) Curzon
Answer: (b)

36. The Viceroy during the Dandi March of Gandhiji:
(a)Wellington (b) Chelmsford
(c) Linlithgo    (d) Irwin
Answer: (d)

37. Who said ‘Swarajya is my birthright’?
(a) Sardar Patel   (b) Gandhiji
(c) Nehru               (d) BG Tilak
Answer: (d)

38. Who was called the hero of the Bardoli satyagraha?
(a) Gandhiji             (b) Nehru
(c) Vinoba Bhave   (d) Sardar Patel
Answer: (d)

39. Who was popularly called Rajaji?
(a)Rajendraprasad               (b) Rajagopalachari
(c) Raja Ram Mohun Roy    (d) Raj Guru
Answer: (b)

40. Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?
(a) Dadabhai Navroji       (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee               (d) MG Ranade
Answer: (d)

41. Who was the president of Indian National Congress when it launched Quit India Movement?
(a) Subash Bose               (b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru      (d) Abul Kalam Azad
Answer: (d)

42. Who was the Viceroy when the grand coronation of George V was held at Delhi?
(a)Hardinge I      (b) Hardinge II
(c) Minto II          (d) Chelmsford
Answer: (b)

43. The leader of the national movement whose birthday is August 15:
(a)Vinoba Bhave (b) Bhagat Singh
(c) Sardar Patel   (d) Aurobindo Ghosh
Answer: (d)

44. The Viceroy when the Doctrine of Lapse was officially withdrawn:
(a)Mayo        (b) Dufferin        (c) Canning         (d) Curzon
Answer: (c)

45. In which jail Gandhiji was imprisoned when he was arrested for salt satyagraha?
(a) Pune          (b) New Delhi
(c) Kolkata     (d) Chennai
Answer: (a)

46. In which year Gandhiji was arrested for the first time in India?
(a) 1917 (b) 1918 
(c) 1919 (d) 1920
Answer: (a)

47. Whom Gandhiji called Rajarshi?
(a) Vinoba Bhave                           (b) D.K.Karve
(c) Purushotham Das Tandon   (d) Gokhale
Answer: (c)

48. Who was the Viceroy when Diarchy was introduced in provinces as per the Govt of India Act, 1919?
(a)Reading (b) Hardinge II
(c) Wellington (d) Chelmsford
Answer: (d)

49. Who is called the ‘mother of Indian nationalism’?
(a) Sarojini Naidu                 (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama    (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (c)

50. Who was known as ‘the lion of Punjab’?
(a)Bhagat Singh (b) Lajpat Rai
(c) Ajith Singh   (d) Chandrasekhar Azad
Answer: (b)
<Next Page><01, 02, 030405060708091011>

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment