LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 13 December 2017

Modern India- Questions & Answers 6

126. Whom Sarojini Naidu once called the 'Ambassador of Hindu Muslim Unity'? 
(a)Gandhiji         (b) Nehru
(c) Jinnah    (d) Ambedkar
Ans: (c) Jinnah

127. Who wrote the famous Tamil patriotic song "Odhrilayadu papa.."
(a) GS Iyer
(b) VO Chidambaram PUlai
(c) Subramanya Bharati
(d) Rajaji
Ans: (c) Subramanya Bharati

128. Whom the British called 'the father of Indian unrest'?
(a) SN Bannerjee (b) Dadabhai Navroji
(c) BGTilak (d)Gandhiji
Ans: (c) B G Tilak

129. Whose autobiography is 'A nation in Making'?
(a) Subhas Chandra Bose
(b) Bhagat Singh
(c) Surendranath Bannerjee
(d) Dadabhai Navrqji
Ans: (c) Surendranath Bannerjee

130.Who led the march in connection with salt Satyagraha in Tamil Nadu, from Thiruchirappally to Vedaranyam?
(a) Dr.S.Krishnan (b) K.Kamaraj
(c) C. Rajagopalachri (d) CN Annadurai
Ans: (c) C.Rajagopalachri

131. Who mooted the idea of a separate province for Muslims for the first time?
(a)Jinnah                (b)LiaqatAli
(c) Rehmat Ali       (d) Muhammad Iqbal
Ans: (d) Muhammad Iqbal

132. Who organized a raid on Chittagong gov­ernment armoury in 1930 April?
(a) Bhagat Singh
(b) Uddham Singh
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Surya Sen
 Ans: (d) Surya Sen

133. Who organised Abhinava Bharat?
(a) Bhagat Singh
(b) Chandrasekhar Azad
(c) V.D.Savarkar
(d) Prafulla Chakri
Ans: (c) V.D.Sararkar

134. Who organised All India Kisan Sabha in 1936?
(a) Swami Sahajanand              (b) N G Ranga
(c) BPWadia                                (d)N M Joshi
Ans: (a) Swami Sahajanand

135. Who wrote'Anand Mat'?
(a) Tagore
(b) Bankim Chandra Chatterjee
(c) Tarasanker Banerjee
(d) None of these
Ans: (b) Bankim Chandra Chatterjee

136. Who organised the raid in Chittagong Government armoury?
(a)Surya Sen
(b) Khudiram Bose
(c) Chandrasekhar Azad
(d) Lala Hardayal
Ans: (a)Surya Sen

137. Who were hanged along with Bhagat Singh?
(a) Suiya Sen and Prafulla Chakri
(b) Suiya Sen and Khudiram Bose
(c) Khudiram Bose and Lala Hardayal
(d) Raj Guru andSukhdev
Ans: (d) Raj Guru and Sukhdev

138. Who were the Ali Brothers in the nation­al movement?
(a) Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shoukat Ali
(c) Shoukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these
Ans: (c) Shoukat Ali and Muhammad Ali

139. Who were the Bose brothers in the national movement?
(a) Sarath Chandra Bose and Rash Behari Bose
(b) Khudiram Bose and Rash Behari Bose
(c) Sarath Chandra Bose and Subash Chandra Bose
(d) Nanda Lai Bose and Ananda Mohan Bose
Ans: (c) Sarath Chandra Bose and Subash Chandra Bose

140. Who wrote 'Gift to Monotheists' or 'Tuhafat-ul-Muwahidin'?
(a) Ram Mohan Roy
(b) Vivekananda
(c) Iswar Chandra Vidhya Sagar
(d) Tagore
Ans: (a) Ram Mohan Roy

141. Who wrote 'Gitarahasya'?
(a)Sardar Patel (b) Gandhyi
(c) Aurobindo (d) BGTilak
Ans: (d) B G Tilak

142. Who wrote'India Divided'?
(a) Abul Kalam Azad
(b) Rajagopalachari
(c) Rajendraprasad
(d) Ambedkar
Ans: (c) Rajendraprasad

143. Who wrote'Poverty and un-British Rule in India'?
(a) SN Bannerjee               (b) Dadabhai Navroji
(c) Mahathma Gandhi    (d) Bhagat Singh
Ans: (b) Dadabhai Navroji

144. Who wrote'Precepts of Jesus'?
(a)Ram Mohun Roy (b) Gandhi
(c) Vivekananda (d) Annie Besant
Ans: (a) Ram Mohun Roy

145. Who wrote 'Sare Jahan se Achcha'?
(a) Muhammad Ali
(b) Muhammad Iqbal
(c) BC Chatterjee
(d) Subramanya Bharati
Ans: (b) Muhammad Iqbal

146. Who wrote Satyarthaprakash?
(a) Vivekananda
(b) Ram Mohun Roy
(c) Dwarakanath Tagore
(d) Dayananda Saraswathi
Ans: (d) Dayananda Saraswathi

147. Who wrote the book "What Congress and Gandhi have done to untouchables?
(a)  C Sankaran Nair
(b) B R Ambedkar
(c) Subhas Chandra Bose
(d) Chittaranjan Das
Ans: (b) B R Ambedkar

148.  Who was the first general secretary of INC?
(a)WC Bannerjee (b) Dadabhai Navroji
(c) AO Hume (d) None of these
Ans: (c) AO Hume

149. Who was the fust home minister of India?
(a)BR Ambedkar (b) Nehru
(c) Sardar Patel (d) Maulana Azad
Ans: (c) Sardar Patel

150. Who was the first president of AITUC?
(a)Lajpath Rai        (b)      Bhagat Singh
(c) SA Dange           (d)      MN Roy
Ans: (a) Lqjpath Rai
<Next Page><0102030405, 06, 0708091011>

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment