LATEST

    LDC EXAM PREPARATION    ||         SI / BDO EXAM PREPARATION 2020    ||        PREVIOUS QUESTIONS 2020 DEGREE LEVEL     ||        PREVIOUS QUESTIONS LDC     PSC EXAM PROGRAMME 2020     ||        TODAY'S EXAM RESULTS 2020    ||        FINAL ANSWER KEY    ||    FREE STUDY MATERIALS (LDC)     ||    FREE STUDY MATERIALS (DEGREE LEVEL)     ||    CURRENT AFFAIRS-MALAYALAM 2020     ||    CURRENT AFFAIRS-ENGLISH 2020

Wednesday, 13 December 2017

Modern India- Questions & Answers 7

151. Who was the founder of Khudai Khitmatgars (Servants of God)?
(a) SirSyed Ahmed Khan
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Nawab Abdul Latif
(d) MA Jinnah
Ans: (b) Khan Abdul Ghaffar Khan

152.  Who was the founder of the Muslim League?
(a)MA Jinnah         (b)AghaKhan
(c) Liaqat Ali Khan (d)    Muhammad Iqbal
Ans: (b) Agha Khan

153. Who was the founder of the Pakistan national movement?
(a)Iqbal                    (b) Jinnah
(c) Rehmat Ali       (d) Aga Khan
Ans: (c) Rehmat Ali

154. Who was the last Governor-General of British India?
(a)Rajagopalachari (b) Lord Wire 11
(c) Lord Mountbatten (d) Lord Linlithgo
 Ans: (c) Lord Mountbatten

155. Who was the leader and inspirer of the Young Bengal Movement?
(a)Tagore    (b) SN Bannerjee
(c) H V Derozio      (d) None of these
Ans: (c) H V Derozio

156. Who was the political guru of Gopal Krishna Gokhale?
(a)Dadabhai Navroji    (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee           (d)MGRanade
Ans: (d) MG Ranade

157. Who was the political guru of Subhas Chandra Bose?
(a) Chittaranjan Das
(b) Aurobindo Ghosh
(c) Tagore
(d) Dadabhi Navroji
Ans: (a) Chittaranjan Das

158. Who was the president of INC when India got independence?
(a)Rajendraprasad (b) Maulana Azad
 (c) Jawaharlal Nehru (d) JB Kripalani
Ans: (d) J B Kripalani

159. Who was the president of INC when it split in the Surat session in 1907?
(a)Rash Behari Ghosh (b) GK Gokhale
(c) AC Majumdar (d) MM Malavjya
Ans: (a) Rash Behari Ghosh


160. Who was the president of INC when the resolution for complete independence 1929?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Lajpat Rai
(c)Motilal Nehru (d) Chittaranjan Das
Ans: (a) Jawaharlal Nehru

161. Who was the president of Indian National Congress when it launched Quit India Movement?
(a) Subash Bose
(b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru
(d) Abul Kalam Azad 
Ans: (d) Abul Kalam Azad

162. Who was the prime minister of England when India got independence?
(a)  Winston Churchill
(b)  Ramsay Me Donald
(c)  Clement Atlee
(d)  Neville Chamberlain
Ans:(c) Clement Atlee

163. Who started Brahma Samaj of India alter the schism in Brahma Samaj?
(a) Iswar Chandra Vidhya Sagar
(b) Keshav Chandra Sen
(c) Athmaram Pandurang
(d) None of these
Ans: (b) Keshav Chandra Sen

164. ‘Prabudha Bharat’ was a paper published in English by:
(a) Louis Vivian Derozio                                (b) G.H. Deshmukh
(c) Swami Vivekanand                                   (d) Swami Dayanand
Answer: (c)

165. The brave heroine of Nagaland during the civil disobedience movement:
(a) Begum Hazratmahal                                (b) Rani Gaidulu
(c)Rani Lakshmi Bhai                                     (d) Rani Parvathi Bhai
Answer: (b)

166. During the decline of the Mughal Empire, the Jats were organized into a political
force by:
(a) Rajaram                                                      (b) Churaman
(c) Badan Singh                                              (d) Surajmal
Answer: (d)

167. The founder of ‘Mahila Rashtriya Sangh’:
(a) Lathika Ghosh                                         (b) Sarala Devi
(c) Preethi Vadekar                                     (d) Kasturba Gandhi
Answer: (a)

168. The founder of ‘Sathysodhak Samaj’:
(a) Ranade                                    (b) Eswar Chandra Vidhyadsagar
(c) Jotiba Phule                                            (d) Athmaram Pandurang
Answer: (c)

169. The Indian association was established in 1876 in:
(a) Bombay                                                      (b) Pune
(c) Allahabad                                                   (d) Calcutta
Answer: (d)

170. The leader who escaped from the custody of the British and went to
Germany secretly met Hitler:
(a) Chempakaraman Pillai                                 (b) Rash Behari Bose
(c) Subhas Chandra Bose                                    (d) None of these
Answer: (c)

171. The Maratha Chief, Sambaji was executed during the reign of:
(a) Jahangir                                                                (b) Shah Jehan
(c) Aurangazeb                                                     (d) Mohabat Khan
Answer: (c)

172. The mutiny of 1857 failed because:
(a) The British have powerful arms
(b) The British outnumbered the Indians
(c) Of the lack of proper planning and leadership
(d) It was premature
Answer: (c)

173. The name of Colonel Sleeman is associated with:
(a) The Sind Campaign                                         (b) The abolition of Thuggees
(c) The campaign against Pindaris                   (d)  None of these
Answer: (b)

174. The place where the first war of independence was led by Kunwar
Singh:
(a) Bareilly                                                           (b) Faizabad
(c) Jagdishpur                                                     (d) Kanpur
Answer: (c)

175. The Radical Democratic Party was formed in 1940 by:
(a) N.D.Majumdar                                               (b) S.C.Bose
(c) B.R.Ambedkar                                                (d) M.N.Roy
Answer: (d)
<Next Page><010203040506, 07, 08091011>

PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAYS EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
PSC PREVIOUS QUESTION PAPERS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC LDC/LGS Questions & Answers - Click here
CURRENT AFFAIRS Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here
Loading...

No comments:

Post a comment