Header Ads Widget

Ticker

6/recent/ticker-posts

Rural Development Programmes 1

Rural Development Programmes - PSC Degree Level Questions and Answers

PSC Degree Level Syllabus Based Questions and Answers: Rural Development Programmes  - Questions and Answers

പി.എസ്.സി. ഡിഗ്രിലെവൽ സിലബസിനെ അടിസ്ഥാനമാക്കി തയ്യാറാക്കിയ വിവരങ്ങൾ. 
PSC Degree Level Questions and Answers
1.Community Development Programme was introduced in India in:
(a)1947 (b) 1948
(c) 1950 (d) 1952
Answer: (d)

2. Small Farmers Development Agency was formed in:
(a)1971 (b) 1977
(c) 1979 (d) 1982
Answer: (a)

3. Drought Prone Area Programme was introduced in:
(a)1972 (b) 1973
(c) 1975 (d) 1976
Answer: (b)

4. Command Area Development Programme was launched in:
(a)1977 (b) 1975
(c) 1974 (d) 1973
Answer: (c)

5. Marginal Farmers and Agricultural Labourers Development Agency was formed in:
(a)1975 (b) 1976
(c) 1977 (d) 1978
Answer: (a)

6. Food For Work The programme was started in:
(a)1976 (b) 1977
(c)  1978 (d) 1979
Answer: (b)

7. TRYSEM (Training of Rural Youth for Self Employment) was launched in:
(a)1977 (b) 1978
(c) 1979 (d) 1980
Answer: (c)

8. National Rural Employment Programme (NREP) was launched in:
(a)1977 (b) 1979
(c) 1980 (d) 1982
Answer: (c)
9. Integrated Rural Development Programme (IRDP) was launched in:
(a)1980 (b) 1982
(c) 1983 (d) 1986
Answer: (a)

10. Development of Women and Children in rural Area (DWCRA) was launched in:
(a)1977-78 (b) 1983-84
(c) 1991-92 (d) 1989-90
Answer: (b)

11. Rural Landless Employment Guarantee Programme (RLEGP) was introduced in:
(a)1977-78 (b) 1979-80
(c) 1991-92 (d) 1983-84
Answer: (d)

12. Indira Awaas Yojana (IAY) was introduced in:
(a)1985 (b) 1986
(c) 1987 (d) 1988
Answer: (a)

13. Jawahar Rozgar Yojana (JRY) was started in:
(a)1988 (b) 1989
(c) 1990 (d) 1991
Answer: (b)

14. Nehru Rozgar Yojana (NRY) was started in:
(a)1989 (b) 1990
(c) 1992 (d) 1994
Answer: (a)

15. Mahila Samridhi Yojana was introduced in:
(a)1989 (b) 1990(c) 1991 (d) 1993
Answer: (d)

16. Employment Assurance Scheme (EAS) was started in:
(a)1990 (b) 1991
(c) 1993 (d) 1994
Answer: (c)
17. Prime Minister’s Rozgar Yojana was started in:
(a)1992 (b) 1993
(c) 1994 (d) 1995
Answer: (b)

18. Ganga Kalyan Yojana was launched in:
(a)1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2000
Answer: (a)

19. Jawahar Gramasamridhi Yojana (JGSY) was started in:
(a)1997 (b) 1998
(c) 1999 (d) 2002
Answer: (c)

20. Swarna Jayanti Grama Swarozgar Yojana (SGSY) was started in
(a)1996 (b) 1998
(c) 2000 (d) 1999
Answer: (d)


21. Annapoorna Scheme was launched in:
(a)2000 (b) 2001
(c) 2002 (d) 2003
Answer: (a)

22. Pradhanmantri Grama Sadak Yojana was started in:
(a)1999 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2002
Answer: (b)

23. Sampoorna Grameen Rozgar Yojana (SGRY) was launched in:
(a)1998 (b) 2000
(c) 2001 (d) 2003
Answer: (c)

24. Valmiki Ambedkar Awaas Yojana was introduced in:
(a)2001 (b) 2002
(c) 2003 (d) 2004
Answer: (a)

25. National Rural Employment Guarantee Programme (NREGP) was brought into effect in:
(a)2002 (b) 2003
(c) 2004 (d) 2005 
Answer: (d)
<Previous><Next Page: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07>
PSC Solved Question Papers ---> Click here 
PSC TODAY's EXAM RESULTS ---> Click here
PSC EXAM PROGRAMME -> Click here
CURRENT AFFAIRS QUESTIONS -> Click here
PSC Degree Level Questions & Answers - Click here
PSC 10th, +2 Level Questions & Answers - Click here
PSC RANK LISTS / SHORTLISTS -> Click here
PDF BOOKS - Click here
TEACHING APTITUDE TEST (K-TET, C-TET,, etc.) ---> Click here
* SCERT KERALA TEXTBOOKS FOR CLASS II, IV, VI, VIII, IX, X, XII – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS FOR ALL CLASSES – FREE DOWNLOAD ---> Click here
* NCERT & CBSE TEXTBOOKS SOLUTIONS FOR ALL CLASSES ---> Click here

Post a Comment

0 Comments