LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 1 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -101


2501. Kollam Era began in ..........
Answer: AD 825 (August 15/Chingam1)

2502. .......... was the capital of Venad Kingdom.
Answer: Kollam

2503. The first Jewish Synagogue in Asia was set up in .......... in 1350.
Answer: Kodungalloor

2504. The first Mamankom was held in ..........
Answer: 829 AD

2505. Vasco da Gama landed with his companies at Kappad, north of Calicut, on ..........
Answer: May 20, 1498

2506. .......... was the first Portuguese viceroy in Kerala.
Answer: De Almeida

2507. .......... was the capital of Kulashekharas.
Answer: Mahodayapuram

2508. The emperor of Kulasekhara Kingdom was known as ..........
Answer: Perumal

2509. .......... written by clement piyannus Pathiri, which was published in 1772, was the first book in Malayalam.
Answer: Samkshepa Vedartham

2510. Dutch East India Company was established in ..........
Answer: 1592

2511. .......... made primary education compulsory in Travancore in 1817.
Answer: Rani Gauri Parvathi Bai

2512. Velu Thampi Dalawa, who proclaimed, ‘Kundara Proclamation’ in the year 1809, committed suicide at ..........
Answer: Mannadi

2513. Malabar  district became a province of Madras presidency in ..........
Answer: 1800

2514. Kerala Pradesh Congress Committee (KPCC) was formed in ..........
Answer: 1920

2515. The first general election in Travancore was held in ..........
Answer: 1948

2516. The inscription which throws light on the earliest reference to the Devadasis in Kerala is ..........
Answer: Chokkur inscription

2517. Salt Satyagraha was started in Kerala from ..........
Answer: Kozhikode

2518. Where was Adi Sankaracharya born and what did he preach?
Answer: Kaladi,  Advaita

2519. Who was the first Malayalam writer to win the first ‘Joshwa Foundation Literary Award’?
Answer: O.N.V. Kurup

2520. Whose pen name is ‘Kakkanadan’?
Answer: George Varghese

2521. Name the patriot who started the newspaper ‘Swadeshabhimani’ in 1905.
Answer: Vakkom Abdul Khadar Maulavi

2522. Who introduced public transport system in Travancore?
Answer: Sri Chithira Thirunal Balarama Varma

2523. Who is the author of the Malayalam novel, ‘Enippadikal’?
Answer: Thakazhi Sivasankara Pillai

2524. Name the novel which secured S.K. Pottakad, the Jnanpith Award.
 Answer: Oru Deshathinte Katha

2525. Who directed the Film ‘Vasthuhara’?
Answer: G. Aravindan
<Next Page><01, .... 9596979899100, 101, 102103>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS

No comments:

Post a Comment