LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 15 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -110

2726. The book ‘Half Earth: Our Plant's Fight for Life’ written by
  (A) Edward O Wilson (B) Rachel Carson
  (C) Peter Matthiessen (D) Graham Matthews
Answer: (A)

2727. Tiger Survey related with the emblem of
  (A) Agmark (B) Pugmark
  (C) Claw mark (D) FPO mark
Answer: (B)

2728. Bill on Protection of Women on Domestic Violence was passed in the year
  (A) 2006 (B) 2008
  (C) 2010 (D) 2012
Answer: (A)

2729. The first municipality to become fully WiFi Zone municipality in India 
  (A) Palakkad          (B) Malappuram         
  (C) Chavakkad (D) Wayanad
Answer: (B)

2730. Pranahita and Taliperu are the tributaries of which river ?
  (A) Godavari (B) Krishna               
  (C) Mahanadi              (D) Kaveri
Answer: (A)

2731. The massive rescue and relief operation initiated by Govt. of India in earthquake devastated Nepal in 2015
  (A) Operation Soda Mountain (B) Operation Air born Dragon
  (C) Operation Vijay                    (D) Operation Maithri
Answer: (D)

2732. “Great Dark Spot”, the huge spinning storm in the southern atmosphere of which Planet ?
  (A) Pluto (B) Neptune           
  (C) Uranus             (D) None of these
Answer: (B)

2733. Who presided over the Lahore session of Indian National Congress meeting in 1909 ?
 (A) Rash Behari Bose
  (B) William Wedder Burn 
  (C) Pandit Madan Mohan Malaviya   
  (D) Jawaharlal Nehru
Answer: (C)

2734. In Census 2011 the female population in India is
   (A) 1,73,78649 (B) 1,60,27412                       
  (C) 1,59,34926     (D) 3,03,9573
Answer: (A)

2735. In which district in Kerala the Chimmini Wild-life sanctuary situated ?
  (A) Kottayam (B) Idukki                     
  (C) Thrissur               (D) Palakkad
Answer: (C)

2736. The first e-port in India is
  (A) Chennai (B) Mumbai           
  (C) Visakhapattanam              (D) Cochin
Answer: (D)

2737. Who issued Royal proclamation of 1817 introduced free education in Travancore ?
  (A) Ayilyam Thirunnal Gowri Lakshmi Bai         
  (B) Rani Gowri Parvathi Bai 
  (C) Swathi Thirunnal Ramavarma 
  (D) Rani Sethu Lakshmi Bai
Answer: (B)

2738. Who wrote the famous book “Vedadikara Nirupanam” ?
  (A) Ayyankali (B) Sree Narayana Guru 
  (C) Chattambi Swamikal           (D) Vaikunda Swamikal
Answer: (C)

2739. Which programme launched by Narendra Modi on 28th August, 2014 ?
  (A) Goods and Service Tax       (B) Digital India       
  (C) Skill India        (D) Jan Dhan Yojana
Answer: (D)

2740. Which social reformer founded the Chirayankeezhu Taluk Muslim Samajam ?
  (A) Vakkam Abdul Khader Moulavi         
  (B) Muhammed Abdul Rahman Sahib 
  (C) Shoukkath Ali 
  (D) Muhammed Ali
Answer: (A)

2741. “Unnimol” is a character of which Malayalam Novel ?
  (A) Oru Theruvinte Katha          (B) Odayilninnu         
  (C) Nalukettu         (D) Thottangal
Answer: (D)

2742. Which country will host the FINA World Aquatics Championship, 2017 ?
  (A) Japan (B) Brazil             
  (C) Hungary               (D) None of these
Answer: (C)

2743. ISRO has successfully launched 104 Satellites in a single flight recently from 
  (A) Thumpa (B) Bangalore               
  (C) Sriharikotta         (D) Chandipur
Answer: (C)

2744. The first state in India to open Blood Bank for cattle
  (A) Tamil Nadu (B) Orissa             
  (C) Bihar                       (D) Haryana
Answer: (B)

2745. Which is the “ Black September Day “ in Olympics history ?
  (A) 30th Sep., 1972 (B) 5th Sep., 1972           
  (C) 20th Sep., 1968 (D) 5th Sep., 1968
Answer: (B)

2746. Which Five Year Plan is known as “Gadgil Yojana” ?
  (A) Fourth Five Year Plan (B) Fifth Five Year Plan 
  (C) Sixth Five Year Plan  (D) Seventh Five Year Plan
Answer: (Third Five Year Plan)

2747. Who got Ezhuthachan Award, 2016 ?
  (A) Puthussery Ramachandran (B) Vishnu Narayanan Nambuthiri
  (C) M. K. Sanu                            (D) C. Radhakrishnan
Answer: (D)

2748. Poikayil Yohannan founded the Dalit Religious Protest Movement “Prathyaksha Raksha Dhaiva Sabha” at ___________
  (A) Pathanamthitta       (B) Kollam         
  (C) Thiruvananthapuram   (D) Kottayam
Answer: (A)

2749. Who is the first environmentalist to get the Nobel Peace Prize? 
- Wangari Mathai 

2750. Which country is the ·first ·to bring a Parliamentary Legislation on climate change? 
- Canada
<Next Page>< 01,....., 105106107108109, 110, 111,.....117118>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS

No comments:

Post a Comment