LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 1 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -92

2276. The Non-cooperation movement was withdrawn by Gandhi due to :
A:-Kizhariyoor Bomb case
B:-Jallianwala Bagh incident
C:-Wagon Tragedy
D:-Chauri Chaura incident
Answer:- Option-D

2277. Pattinijatha (Hunger strike) was organized under the leadership of __________ from Kannur to Madras.
A:-A.K. Gopalan                                        B:-Moyyarathu Sankaran
C:-P. Krishnapillai                                    D:-Mannathu Padbhanaban
Answer:- Option-A

2278. The first Kerala Provincial Conference under the auspices of Indian National Congress met at __________ in 1921.
A:-Thiruvananthapuram                           B:-Payyannur
C:-Ottappalam                                               D:-Kochi
Answer:- Option-C

2279. Director of the film “Tamas” :
A:-Satyajith Rai                                         B:-Govind Nihalani
C:-M.S. Sathyu                                            D:-Mrinal Sen
Answer:- Option-B

2280. Narendra Modi, Jayalalitha and ________ dedicated the first unit of the Kudankulam Nuclear Power Project to the Nation.
A:-Barak Obama                                      B:-Rajnath Singh
C:-Xi Jinping                                              D:-Vladimir Putin
Answer:- Option-D

2281. Who hailed “Temple Entry Proclamation” as the ‘miracle of modern times’ :
A:-Gandhiji                                               B:-C. Kesavan
C:-Ambedkar                                            D:-K. Kelappan
Answer:- Option-A

2282. The Chief regulatory function of the Reserve Bank of India is :
A:-Training for Personal                       B:-Advising the government
C:-Note Issue                                             D:-Credit control
 Answer:- Option-D

2283. Who edited the periodical ‘The Deepika’ ?
A:-Vakkam Abdul Khader Moulavi     B:-K.P. Kesavamenon
C:-P. Kesavadev                                         D:-Ponkunnam Varkey
Answer:- Option-A

2284. The major gases found in the atmosphere are :
A:-Neon and Carbon dioxide                 B:-Argon and Ozone
C:-Nitrogen and Oxygen                          D:-Hydrogen and Helium
Answer:- Option-C

2285. When fog is mixed with smoke is :
A:-Frost                                                     B:-Smog
C:-Dew                                                       D:-Mist
Answer:- Option-B

2286. Kallumala Agitation’ is associated with :
A:-Ayyankali                                           B:-Vaikunda Swamikal
C:-Ayyaguru                                             D:-Kumaranasan
Answer:- Option-A

2287. Founder of ‘Atmavidya Sangham’ :
A:-V.T. Bhattathirippad                        B:-Dr. Palpu
C:-Pandit Karuppan                              D:-Vagbhatananda
Answer:- Option-D

2288. Author of the book ‘Adibhasha’ :
A:-Chattampi Swamikal                        B:-Sivayogi
C:-Mar Kuriakose Elias Chavara         D:-Kumara Gurudevan
Answer:- Option-A

2289. Sree Narayana Guru Consecrated the Siva idol at Aruvippuram in __________.
A:-1909                                                  B:-1928
C:-1888                                                    D:-1856
Answer:- Option-C

2290. ’Aranyer Adhikar’ is the work of :
A:-Mahaswetha Devi                           B:-Nabarun Bhattacharya
C:-Ashapoorna Devi                             D:-M.M. Kalburgi
Answer:- Option-A

2291. A.P.J. Abdul Kalam rose from being technocrat to the __________ President of India.
A:-‘10^(th)‘                                          B:-‘12^(th)‘
C:-‘11^(th)‘                                          D:-‘9^(th)‘
Answer:- Option-C

2292. Founder of Redcross :
A:-William Booth                                B:-Henry Dunan
C:-Beden Powel                                   D:-Frobel
Answer:- Option-B

2293. In 1996, Olympics held in :
A:-Atlanta                                                B:-London
C:-Beijing                                                 D:-Barcelona
Answer:- Option-A

2294 The official name of Thailand :
A:-United Republic of Thailand         B:-Republic of Thailand
C:-Kingdom of Thailand                      D:-Democratic Thailand
Answer:- Option-C

2295. In which year the Padma Bhushan is awarded to Vallathaol ?
A:-1950                                                    B:-1955
C:-1958                                                     D:-1949
Answer:- Option-B

2296.Guru Shikhar is a part of
A:-Himalayas                                     B:-Aravalli
C:-Vindhya                                          D:-Satpura
Correct Answer:- Option-B

2297.Teesta river is a tributary of
A:-Brahmaputra                                  B:-Ganges
C:-Narmada                                         D:-Mahanadi
Correct Answer:- Option-A

2298.Which region of India gets highest average annual rainfall ?
A:-North-East States                         B:-Himalayas
C:-East Coast                                      D:-West Coast
Correct Answer:- Option-D

2299.The first planned Ecotourism spot in India
A:-Sundarbans                                 B:-Kodaikanal
C:-Thenmala                                     D:-Lakshadweep
Correct Answer:- Option-C

2300.The word which “C” stands for in ICDS, the central development programme
A:-Community                               B:-Child
C:-Cultivation                                  D:-Climate
Correct Answer:- Option-B
<Next Page><01, .... 9091929394959697, 98......., 102103>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment