LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Friday, 16 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -119


2946. The Judge who resigned in 2011 in connection with impeachment proceedings in Parliament:
(a) Soumitra Sen (b) Dinakaran
(c) Ramaswamy (d) None of these
Answer: (a)

2947. Polygraph is otherwise known as:
(a) Udometer (b) Lie detector
(c) Kymograph (d) None of these
Answer: (b)

2948. Heat radiation is measured by:
(a) Anemometer (b) Bolometer
(c) Cryometer (d) None of these
Answer: (b)

2949. The number of basic symbols in Roman numeration:
(a) 10 (b) 9
(c) 7 (d) 8
Answer: (c)

2950. Speed of light is ...... maximum in:
(a) Vacuum (b) Water
(c) Steel (d) Glass
Answer: (a)

2951. The isotope using for radio carbon dating:
(a) Carbon-14 (b) Cobalt-60
(c) Uranium-238 (d) None of these
Answer: (a)

2952. What is known as the ‘king of poisons’?
(a) Cyanide (b) Zinc phophide
(c) MIC (d) Arsenic
Answer: (d)

2953. Which cash crop was most benefitted by Green Revolution  in India ?
(a) Rubber (b) Tea
(c) Coffee (d) Sugar Cane
Answer: (d)

2954. Hydrophytes are grown in:
(a) Deserts (b) Marshy areas
(c) Decayed matters (d)  Water
Answer: (d)

2955. Which organism has the largest number of ribs?
(a) Giraffe
(b) Blue Whale (c) Snakes
(d) Tortoise
Answer: (c)

2956. The venue of President’s Trophy boat race:
(a) Sasthamkotta lake (b) Punnamada lake
(c) Ashtamudi lake      (d) Uppala lake
Answer: (c)

2957. Trachoma is a disease of:
(a) Ear (b) Eye
(c) Nose (d) Tongue
Answer: (b)

2958. The nearest celestial body to Earth?
(a) Venus (b) Sun
(c) Moon (d) Mars
Answer: (c)

2959. The first space tourist:
(a) Anoushe Ansari      (b) Neil Armstrong
(c) Mark Shuttleworth (d) Dennis Tito
Answer: (d)

2960. Falkland Islands belong to:
(a) Argentina (b) Spain
(c) Britain (d) USA
Answer: (c)

2961. ‘The Lodge’ is the official residence of the prime minister of:
(a) UK (b) Sri Lanka
(c) Australia (d) Canada
Answer: (c)

2962. The native land of Lepchas:
(a) Tamil Nadu (b) Andhra Pradesh
(c) Sikkim (d) Gujarat
Answer: (c)

2963. In which year Indian states were reorganised under linguistic basis for the
first time?
(a) 1953 (b) 1954
(c) 1955 (d) 1956
Answer: (d)

2964. Jhulum, Chenab, Ravi, Beas and Sutlej are the tribuataries of:
(a) Brahmaputra (b) Narmada
(c) Ganga (d) Indus
Answer: (d)

2965. Which dynasty constructed Charminar?
(a) Barid Shahi (b) Qutub Shahi
(c) Imad Shahi (d) Adil Shahi
Answer: (b)

2966. The prime minister who was instrumental in the formation of RAW:
(a) Jawaharlal Nehru (b) Lal Bahadur Shastri
(c) Indira Gandhi (d) Morarji Desai
Answer: (c)

2967. Who is India’s first economic thinker?
(a) WC Bannerjee (b) Dadabhai Navroji
(c) Ram Mohun Roy (d) PC Mahalanobis
Answer: (b)

2968. The Surat split of INC was in the year:
(a) 1907 (b) 1908
(c) 1909 (d) 1910
Answer: (a)

2969. The first European to invade India:
(a) Napoleon (b) Alexander
(c) Darius (d) Timur
Answer: (b)

2970. Who introduced market regulations in Medieval India?
(a) Alauddin Khilji (b) Balban
(c) Jalaluddin (d) None of these
Answer: (a)
<Next Page>< 01,....., 114115116117118, 119, 120, 121, 122>
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
* PSC Previous Exam Questions - Click here
Related Links
1. PSC EXAM PROGRAMME ---> Click here
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS
5. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS
6. MATHS/MENTAL ABILITY/REASONING ---> Click here

No comments:

Post a Comment