LATEST

∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗LAB ASSISTANT Exam Preparation- Click here ∗∗∗ 

Thursday, 1 February 2018

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -103


2551. What is the importance of 1831 in the history of Travancore?
Answer: The first census was conducted in Travancore

2552. Who was known as the ‘Kerala Simham’?
Answer: Pazhassi Raja

2553. Who abolished slave trade in travancore in 1812?
Answer: Rani Lakshmi Bai

2554. Who shifted the capital from Padmanabhapuram to Thiruvananthapuram?
Answer: Rama Varma

2555. Who introduced a scheme for the development of Vizhinjam Port?
Answer: Dalava Ummini Thampi

2556. Who was popularly known as the ‘Jhansi of Travancore’?
Answer: Accamma Cheriyan

2557. During whose reign General Hospital Thiruvananthapuram was established (in 1864)?
Answer: Ayilyam Thirunal

2558. Who published the monthly ‘A1-Essam’?
Answer: Abdul Khader Maulavi

2559. Who founded Sahodara Samajam?
Answer: K. Ayyappan


2560. Who was elected as the first Chief Minister of Travancore?
Answer: Pattom Thanupillai

2561. When was the first railway line in Kerala opened for traffic?
Answer: On March 12, 1861  (Between Beypore and Tirur),

2562. Which is the first baby friendly state in India?
Answer: Kerala,

2563. Which is the 6th Medical College in Kerala?
Answer: Kannur Medical College (Started in 1995)

2564. Name the first Chief Minister of Kerala who completed one full term?
Answer: Achuta Menon (1970 to 1977),

2565. Who is the second Chief Minister of Kerala?
Answer: Pattom Thanupillai

2566. Who was the first Congress Chief Minister of Kerala?
Answer: R. Shankar

2567. Who was the first speaker of the Kerala Assembly?
Answer: R. Sankara Narayanan Thampy

2568. Name 5 corporations of Kerala?
Answer: Thrissur, Kollam, Thiruvananthapuram, Kozhikode & Cochin,

2569. Who is the single member ombudsman for Local Self Government in Kerala?
Answer: Justice K.P. Radhakrishnan Menon


2570. In Kerala Assembly, how many reservation seats are there for scheduled castes?
Answer: 13

2571. Which is the Kerala’s only export processing zone (EPZ)?
Answer: Kochi

2572. Name the first ship built in cochin shipyard?
Answer: Rani Padmini (Launched on January 27, 1980),
<Next Page><01, .... 100101102, 103, 104, 105,....., 117, 118>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
3. GENERAL SCIENCE - QUESTIONS AND ANSWERS
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS

No comments:

Post a Comment